“Kava, koja je inače zelene boje, prži se na visokim temperaturama dok ne pocrni, na preko 270 stupnjeva, čak i do 300 stupnjeva. Tada se raspadaju karbonske veze u kavi i stvara se 19 karcinogena”, upozorava dr. Borović.
Kava je, dakle, sama po sebi otrov koji ljudi dobrovoljno unose u sebe, kaže kardiolog Petar Borović koji je ukazao na štetnost omiljenog napitka.
Gubimo sedam puta više tekućine nego unosimo
Doktor Petar Borović kaže da kava nije dobra prije svega jer gubimo prijeko potrebnu tekućinu.
“Greška je što mnogi dan započinju kavom umjesto vodom, jer jedna šalica kave iz organizma izbaci sedam puta više tekućine nego što smo unijeli. A tijelo traži vodu, pa se tkiva suše, počinju promjene na krvnim žilama.”
Otuda i zaključak da kava, osobito po vrućem vremenu, stvara dodatni problem jer gubimo prijeko potrebnu tekućinu, a ljeti može biti posebno opasno ako dehidriramo.
“Malo je kad se kaže – pijem kavu s vodom jer znam da je diuretik. To je kao kad nekome gori kuća, pa doda malo vode, ali i malo benzina. Dakle, kava nam šteti, nije korisna i zato ni ljeti ne treba piti kavu. Kao i alkohol, kava ubrzava mokrenje. I time ništa ne dobivamo, samo štetimo, a zašto bi i sami sebi nepotrebno naštetimo“, ističe dr. Borović.
19 karcinogena
Borović upozorava i na štetne sastojke u kavi.
“Kava, koja je inače zelene boje, prži se na visokim temperaturama dok ne pocrni, na preko 270 stupnjeva, čak i do 300 stupnjeva. Tada se raspadaju karbonske veze u kavi i stvara se 19 karcinogena”, upozorava dr. Borović, a piše Nova.
Također, naš sugovornik upozorava da kava sadrži kofein, koji je neurotoksin, odnosno pesticid.
“Nije naš prijatelj. Nakon šalice kave srce izgubi ritam tri sata. Međutim, ljudi piju kavu s izgovorom da imaju nizak tlak. Ali kad se kava popije, ona djeluje na nadbubrežnu žlijezdu, tjera je da luči hormon stresa, kojeg nam je svima dovoljno, tlak se onda stvarno digne na neko vrijeme i kava onda probudi čovjeka. Ali to je isto kao da te netko ošamari. Ipak, šamar traje samo kratko vrijeme, a kava ostaje u tijelu 72 sata.”
Ne treba zaboraviti da tada kava, iako diže tlak, kao diuretik potiče mokrenje, pa će taj tlak sigurno ponovno pasti.
“Zato je kod niskog tlaka i inače bolje dan započeti vodom. Voda regulira sve u organizmu i zato je najbolje popiti dvije čaše ujutro s temperaturom od 16 do 18 stupnjeva.”
Jedina stvar gora od kave je kava s mlijekom
Mediji prenose i izjavu dr. Borovića da je od kave gora jedino kava s mlijekom.
“Dodavanje mlijeka u kavu je velika greška. Kazein, proteini iz mlijeka i kofein stvaraju spoj koji tijelo ne može razgraditi. Zato oni koji češće piju kavu s mlijekom imaju probavnih problema, nadutosti…”
Ali što onda ujutro popiti da se razbudimo ako se odreknemo kave?
Jednako brzo i učinkovito kao i jaka kava, ali bez svih ovih negativnih posljedica, razbudit će vas svježe iscijeđeni sok od voća bogatog vitaminom C, odnosno cijeđeni limun, naranča, kivi, jagoda, malina, ribizl… Nije loše popiti čašu limunade s medom, a dobar je izbor i šalica vruće čokolade, savjetuje dr. Borović, prenosi N1.