Proljeće u Pakoštanima ove je godine zamirisalo na domaću spizu, maslinovo zlato i pravu slano-slatku avanturu koja spaja najbolje od Vranskog jezera i mora. Pod nazivom “Materine užance”, u kampu Crkvine dočekao nas je veseli KUD Pakoštane, koji je tradicionalnim pjesmama stvorio nezaboravnu atmosferu, odmah nas uvodeći u duh ovoga kraja.

Već na prvom koraku mamili su nas mirisi tradicionalnog doručka: domaći pršut i sir, teleži rižot, rižot od sipe, šparoge i žutenica s jajima i slatke delicije poput fritula koje su se pripremale odmah na lokaciji. Okusi su bili autentični i iskreni, baš onakvi kakve su spremale naše none.

Direktorica Turističke zajednice Danijela Vulin nam je rekla: Slatko-slana priča Pakoštana nije samo na tanjuru, već i u doživljaju. Želimo gostima ponuditi autentičnost, prirodu i tradiciju na jedan opušten, ali bogat način. Pakoštane su destinacija gdje se susreću jezero, polja i more, gdje se prošlost i sadašnjost isprepliću na najbolji mogući način, istaknula je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice Općine Pakoštane.

Poseban naglasak bio je stavljen na degustaciju vrhunskih maslinovih ulja, među kojima su se isticala ona nagrađena zlatnim medaljama na prestižnom natjecanju u New Yorku. Maslinari poput Ante Vulina, Tomislava Čudine, Sebastijana Adžića, Slave Stojanova i Ante Lalina ponos su pakoške tradicije, a njihova ulja potvrda su da je ovaj kraj pravo blago maslinarstva.

– Pakoštane s ponosom nose titulu destinacije zlatnih ulja. Sedam zlatnih medalja iz New Yorka dokaz su da uz vrijedan rad, ovo podneblje nudi vrhunsku kvalitetu. Ovo je priča o generacijama koje su uz masline odrasle i koje ljubav prema zemlji prenose dalje. Velika je čast biti među najboljima na svijetu. Naša ulja nastaju s puno ljubavi i truda, i svaka kap predstavlja našu tradiciju i kraj iz kojeg dolazi, kazao je maslinar Sebastijan Adžić.

– Ulažemo u našu tradiciju, sadimo nova stabla, njegujemo stara, i svaki plod predstavlja priču našeg kraja. Pakoštane žive od prirode i s prirodom, i to se osjeti u svakom gutljaju našeg maslinovog ulja, dodao je Ante Lokin, maslinar koji već treću generaciju njeguje svoje maslinike.

Nakon bogatog doručka i gastronomskog doživljaja, naša slano-slatka avantura se nastavila. Uputili smo se prema obali Vranskog jezera gdje nas je čekala prava poslastica – vožnja potpuno električnim brodom Danguba. Lagano klizeći kroz vodu, bez buke i zagađenja, promatrali smo divlju prirodu i brojne ptice koje ovo područje čine jednim od najvažnijih ornitoloških staništa u Europi.

Vožnja je pružila priliku da doživimo savršeni sklad jezera, plodnih polja i mora koje nije daleko. Ova kombinacija prirodnih ljepota, kako kažu domaćini, upravo je ono što Pakoštane čini posebnima.
Nakon uživanja na vodi, napravili smo đir kampom Crkvina koji je oduševio svojom ponudom aktivnosti. Okušali smo se u mini golfu, zaigrali tenis, košarku te se okušali u starinskoj igri buća, koju su nekada igrale cijele generacije ispred svojih kuća.

Nije nedostajalo ni smijeha ni sportskog duha, a bogata ponuda aktivnosti dodatno je zaokružila doživljaj pravog odmora u prirodi. Slano-slatka pustolovina Pakoštana još jednom su pokazale da se tradicija može uspješno spojiti s modernim doživljajem – i to na način koji ostaje u sjećanju još dugo nakon povratka kući.