023.hr
MEMORIJALNA UTRKA Brončana biogradska djeca i srebrna Natalija Gulin na Danima sjećanje od Škabrnje do Vukovara
Objava o maloljetnicima koji su šarali po Zadru izazvala lavinu reakcija: “Roditelji, znate li gdje su vam djeca?”
Obilježena 34. godišnjica obrane Paškog mosta – simbola otpora i zajedništva u Domovinskom ratu
Danas se održavaju izbori za vijeća mjesnih odbora u Zadru: Građani biraju predstavnike u 37 gradskih četvrti i naselja
VIDEO Thompson iznenadio publiku na Višnjiku: Tisuće ljudi eruptirale oduševljenjem na duhovnom koncertu
Opća bolnica Zadar prvi put obilježila Europski dan laboratorijske medicine: djeca preuzela laboratorij uz osmijehe i znatiželju
Zadar okupio najbolje brijače Hrvatske: uspješno održan 2. Barber Meetup s više od 120 sudionika
SUBOTOM NA ŠPICI Sunce, dobro raspoloženje i savršeni jesenski outfiti ispunili Kalelargu i Poluotok
Maks Baraba nastupio na jakom međunarodnom turniru u Slovačkoj i izborio polufinale u A konkurenciji kadeta
Omiljeni zadarski restoran uz postojeće aplikacije uveo i svoju dostavu: do omiljenog roštilja sada još brže!
Najveće istraživanje o cjepivu protiv covida pokazalo: rizici nakon infekcije dugotrajniji i opasniji od onih nakon cijepljenja!
S polica Lidla povučena kuhana šunka zbog opasne bakterije: moguće prisustvo Listerije u proizvodu
Netko je preko noći postao milijunaš: pogođena kombinacija vrijedna više od 54 milijuna eura!
Livakovićev povratak u Dinamo pod upitnikom: Španjolci tvrde da bi mogao braniti za Gironu i time zatvoriti vrata transferu
Kišni razdraganci stižu u Zadar: Ivanka Mazurkijević i Mrle donose glazbeni spektakl za djecu i cijelu obitelj u Providurovu palaču
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Zadar

DOBAR TEK Pripremite Charlotte tortu s jagodama za vaš blagdanski stol prema preporuci učenika slastičara!

Autor: Silvija Romić
Objavljeno: 16. travnja 2025.
Čitanje članka: oko 5 min
Matija Lipar
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Ususret blagdanu Uskrsu vjerojatno već razmišljate što biste pripremili za blagdanski objed. No, pored svih ukusnih slanih delicija, valja ponuditi i nešto slatko.

Ako nemate inspiraciju kojim slatkišem razveseliti svoje ukućane, evo vam odličan prijedlog, jednako vizualno prekrasan, koliko i ukusan.

Riječ je o slastici koju vam predlažu učenici 2.h razreda slastičarstva u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar, zajedno s nastavnicom Kristinom Lončar.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Dakle, radi se o Charlotte torti s jagodama koja nas nije, a neće ni vas, dragi čitatelji, ostaviti ravnodušnim.

– Uzeli smo jagode jer one nagovještavaju proljeće, one su prva proljetna voćka za koju čak kažu da ima i ljubavnih moći. Sama Charlottea je sastavljena od biskvitne smjese, a ovog puta smo u klasičnu biskvitnu smjesu stavili malo i pirea od jagode tako da je on malo roskast. U sebi ima i bavarsku kremu koja je jedna od četiri pjenaste kreme. Mi u našem izvornom slastičarstvu kreme kategoriziramo pa tako imamo i pjenaste kreme, a u toj kategoriji je i bavarska krema. Za nju dosta često ljudi kažu da je parfe krema, ali nije. Ona je krema na bazi žutanjaka. šećera, tučenog slatkog vrhnja, mlijeka i želatine dok, primjerice, u parfeu, ljudima poznatiji semifredo, želatine nema. I parfe krema se poslužuje poluzamrznuta, dok bavarska krema može biti samostalni desert u čašama, ali isto tako može biti kao nadjev raznim tortama, savitcima, ovisno o vašoj mašti, otkrila nam je Kristina.

Matija Lipar

Vrijedne ruke učenica, uz nastavnicu, demonstrirali su nam kako se ova torta pravi od početka pa do prekrasnog kraja koji možete vidjeti na našim fotografijama.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Nakon što se torta ohladi, slijedi i rezanje na kriške, a to vam, pak, daje uvid u to kako izgleda njezin presjek. Dakako, nećete je samo gledati i diviti joj se, mada je prizor lijep, već ćete i probati, kao i vaši ukućani.

Matija Lipar

U nastavku vam donosimo recept nastavnice Kristine za bavarsku kremu kako biste je znali napraviti na slastičarski način i pri tom vam želimo dobar tek!

Bavarska krema

Sastojci:

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Mlijeko lit. 0,50
Žumanjak kom 5
Šećer kristal gr.130
Želatina u prahu gr.15
Vrhnje za šlag lit. 0,230
Vanilin šećer gr. 10

Način izrade:

U želatinu u prahu dodati 3 žlice hladne vode i promiješati, ostaviti sa strane da se želatina redehidrira. U posudi pjenasto izmiksati žumanjke sa šećerom u gustu svijetlo žutu smjesu. U međuvremenu staviti mlijeko sa vanilin šećerom da zakuha. Kipuće mlijeko lagano ulijevati u smjesu sa žumanjcima i dobro promiješati pjenjačom. Vratiti smjesu u posudu za kuhanje i nastaviti kuhati stalno miješajući pjenjačom sve dok se krema ne počinje lagano zgušnjavati. Kuhanu kremu prebaciti u drugu posudu, malo prohladiti i dodati nabubrelu želatinu, još jednom sve dobro izmiješati i ostaviti da se krema hladi. Od vrhnja za šlag napravimo šlag i lagano spajamo sa hladnom još uvijek tekućom kremom.
U ovu kremu možemo dodati razne dodatke kao što su svježe voće, orašaste mljevene plodove, čokoladu, kakao, kavu….

Kuhajte fino, pecite ukusno…. do novog susreta…

@023.zadar Ako ne znate što slatko pripremiti za blagdanski stol, donosimo vam ideju i recept božanstvene Charlotte torte by Kristina Lončar iz HTUŠ. Cijeli članak i recept možete pronaći na www.023.hr 🍰Bavarska krema🍰 Sastojci: Mlijeko lit. 0,50 Žumanjak kom 5 Šećer kristal gr.130 Želatina u prahu gr.15 Vrhnje za šlag lit. 0,230 Vanilin šećer gr. 10 Način izrade: U želatinu u prahu dodati 3 žlice hladne vode i promiješati, ostaviti sa strane da se želatina redehidrira. U posudi pjenasto izmiksati žumanjke sa šećerom u gustu svijetlo žutu smjesu. U međuvremenu staviti mlijeko sa vanilin šećerom da zakuha. Kipuće mlijeko lagano ulijevati u smjesu sa žumanjcima i dobro promiješati pjenjačom. Vratiti smjesu u posudu za kuhanje i nastaviti kuhati stalno miješajući pjenjačom sve dok se krema ne počinje lagano zgušnjavati. Kuhanu kremu prebaciti u drugu posudu, malo prohladiti i dodati nabubrelu želatinu, još jednom sve dobro izmiješati i ostaviti da se krema hladi. Od vrhnja za šlag napravimo šlag i lagano spajamo sa hladnom još uvijek tekućom kremom. U ovu kremu možemo dodati razne dodatke kao što su svježe voće, orašaste mljevene plodove, čokoladu, kakao, kavu…. Kuhajte fino, pecite ukusno! Sretan Uskrs!🪺🐥🐰 #023 #zadar#charlotte#tortaodjagoda#jagode#foodie#jagoda#hrvatska ♬ Exciting, exciting, cute songs(1283711) – Korepoi

Matija Lipar
Matija Lipar
Matija Lipar
Matija Lipar
Matija Lipar
Matija Lipar
Matija Lipar
Matija Lipar

 

 

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:blagdancharlotte tortahtusslastičariučenici
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Zadar

Objava o maloljetnicima koji su šarali po Zadru izazvala lavinu reakcija: “Roditelji, znate li gdje su vam djeca?”

Zadar

Danas se održavaju izbori za vijeća mjesnih odbora u Zadru: Građani biraju predstavnike u 37 gradskih četvrti i naselja

Zadar

VIDEO Thompson iznenadio publiku na Višnjiku: Tisuće ljudi eruptirale oduševljenjem na duhovnom koncertu

Zadar

Opća bolnica Zadar prvi put obilježila Europski dan laboratorijske medicine: djeca preuzela laboratorij uz osmijehe i znatiželju

9
Zadar

Zadar okupio najbolje brijače Hrvatske: uspješno održan 2. Barber Meetup s više od 120 sudionika

36
Galerije

SUBOTOM NA ŠPICI Sunce, dobro raspoloženje i savršeni jesenski outfiti ispunili Kalelargu i Poluotok

Sport

Maks Baraba nastupio na jakom međunarodnom turniru u Slovačkoj i izborio polufinale u A konkurenciji kadeta

Promo

Omiljeni zadarski restoran uz postojeće aplikacije uveo i svoju dostavu: do omiljenog roštilja sada još brže!

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
- OGLAS -
Ad imageAd image
- PROMO -
Ad imageAd image
 

    Dobrodošli natrag!

    Prijavite se u svoj račun

    Username or Email Address
    Password

    Izgubljena lozinka