Klaudija Zagorac i Borna Erlić, biogradski srednjoškolci ugostiteljskog smjera, uz svoje mentore Jakova Vulina i Marina Banovića, u super konkurenciji plasirali su se na Državno natjecanje učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2025., koje će se održati u 11. travnja u Zagrebu.
Tim povodom, z anjih je kod biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza orgnizira prijem.
Sredinom veljače u Ugostiteljskoj školi Opatija održano je međužupanijsko natjecanje WorldSkills Croatia 2025. u disciplinama kuharstvo i ugostiteljsko posluživanje. Natjecali su se učenici iz škola diljem Hrvatske: Karlovca, Biograda na Moru, Rovinja, Zadra, Šibenika, Raba, Pule, Plitvičkih Jezera, Poreča, Buja i Ugostiteljske škole Opatija.
Klaudija je imala zadatak: doček i prihvat gosta, priprema toplog napitka, priprema barske mješavine espresso martiny i posluživanje deserta – čokoladne torte.
Borna je imao zadatak: prženje pilećeg zabatka i pripremanje pite (quiche) – prhko tijesto – šampinjoni.
– Od 30 zadanih namirnica sve su nas promašili kaže Borna ali sam se ipak snašao jer kuhinja i je snalaženje, mašta, brzina ponekad improvizacija.
Dobra koordinacija i uz mentora kuhara Banovića uspjeh je stigao. Između mesa ili ribe Borna se odlučuje za mesna jela za vlastiti gušt, ali kaže ne bira pretjerano, sva hrana je dobra i ukusna ako se promišljeno i s ljubavlju sprema, odgovara nam ovaj samopouzdani mladić koji se za posao ne boji. Radi sezonski u kuhinji, zadovoljan je plaćom i nastavlja kuharsku karijeru, samo da još prođe maturalna zabava koje se održava baš na dan Državnog natjecanja.
Klaudija procjenjuje da je u pobjedi presudila komunikativnost, jer osim dobro odrađenog zadatka sve lijepo treba i objasniti a ona je dala do znanja da itekako dobro zna što radi.
Mentor Jakov Vulin naglašava da su na natjecanjima zaista detalji presudni a priprema i praksa je neophodna, koju su oni u Srednjoj školi dobro odradili.
Spremna je, kaže, za Zagreb i Državno natjecanje, pobjednički koktel složila je nebrojeno puta i svima ga toplo preporuča, uz umjerenost jer sadrži alkohol.
Gradonačelnik je pohvalio ove mlade ljude, buduće nositelje biogradskog ugostiteljstva istaknuvši da dobro zna što znači posao u sezoni jer je i sam konobario i tako se školovao.
Posao je to koji zahtjeva snagu,brzinu,spretnost, ljubaznost a kojeg danas ipak bira sve manji broj mladih bez obzira na veliku potražnju.
– Zato vam čestitam, želim puno uspjeha i dalje, jer ste izabrali ovaj posao, vi ste što se mene tiče već pobjednici!
