023.hr
Emotivni povratak u ratnu 1994. godinu i novo ruho pjesme “Božić u Zadru” koja je nakon tri desetljeća ponovno okupila zadarske glazbenike
SUBOTOM NA ŠPICI Zimske modne kombinacije i ugodno predblagdansko druženje obilježili su još jednu subotnju na Poluotoku
Nakon dima i evakuacije posjetitelja iz centra, oglasila se Uprava Supernove: “Požar je saniran, centar radi normalno i u nedjelju”
Gusti dim ispunio Supernovu zbog požara na vozilu u podzemnoj garaži, policija se bori s gužvom i apelira na znatiželjnike da prestanu snimati intervenciju
Pijani 33-godišnjak u Biogradu galamio u kafiću, nasrnuo na gosta pa razbio staklo na ulaznim vratima
Jole zove Zadrane na feštu, Porto Morto s nestrpljenjem očekuje novu svirku u Zadru
Provjerite zalihe jer se zbog povišene razine pesticida s tržišta povlače suhe grožđice i studentski miks nekoliko poznatih brendova
Na Adventiću kod sv. Krševana održava se radionica na kojoj se djeca mogu okušati u popravku računala i zaigrati legendarne retro igre
Vrški božićni šušur donosi koncert Danijele Martinović, zimsko izdanje “Ćakula” i zanimljivo natjecanje u kojem će se u pravljenju fritula okušati muškarci
Plesna udruga Gesta u HNK Zadar donosi novu autorsku premijeru “Božić bez filtera” koja se duhovito poigrava obiteljskim odnosima
Uz razmjenu blagdanskih čestitki, čelnici Grada i Crkve razgovarali o velikom okupljanju vjernika i zatvaranju Godine jubileja koje slijedi 28. prosinca
Župan Josip Bilaver s predstavnicima braniteljskih udruga usuglasio bogat program 33. obljetnice VRO Maslenica ’93. koji će trajati sve do 1. ožujka
Virski El Presidente u “skupini smrti” na novim dubrovačkim terenima protiv lanjskog prvaka i superligaških igrača traži put do završnice
Vikend donosi proljetne temperature i sunce, no tjedan pred nama priprema nagli obrat uz kišu i znatno zahlađenje za blagdane
Sjajan početak državnog prvenstva na Poljudu: Plivači Zadra u prva dva dana osvojili srebro i četiri bronce
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr

Dojavite nam vijest
Želite se oglasiti na 023.hr?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Ovo su tri najopasnije ultraprerađene namirnice za zdravlje!

Autor: 023.hr
Objavljeno: 17. siječnja 2025.
Čitanje članka: oko 4 min
Image by moerschy from Pixabay
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

ltraprerađena hrana posljednjih je godina postala tema rasprava, i to ne zbog dobrih razloga. Istraživanja sve više povezuju prehranu bogatu ovom hranom s različitim zdravstvenim problemima, uključujući veći rizik od pretilosti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Ova hrana, koja sadrži velike količine dodataka poput šećera, masti, umjetnih boja ili konzervansa radi poboljšanja okusa i produljenja roka trajanja, obuhvaća širok spektar proizvoda – od hrenovki, preko grickalica, do integralnog kruha. Međutim, nisu svi jednako štetni za zdravlje.

Neka ultraprerađena hrana zapravo sadrži vrijedne nutrijente, prema dr. sc. Valerie Sullivan, pomoćnoj znanstvenici na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Zato je teško donijeti opće preporuke protiv konzumiranja svih ultraprerađenih namirnica, rekla je za Health.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Ipak, postoje dosljedni dokazi da određeni proizvodi ove vrste hrane negativno utječu na zdravlje. Studija iz rujna 2024. godine, koja je obuhvatila više od 200.000 odraslih osoba u SAD-u, identificirala je neke od najopasnijih namirnica za zdravlje srca, prenosi Kreni Zdravo. 

Kako prepoznati ultraprerađenu hranu?

Ako ste odlučili smanjiti unos ultraprerađene hrane, stručnjaci preporučuju da se usmjerite na ove najčešće konzumirane skupine hrane.

Prerađeno meso

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Mingyang Song, docent kliničke epidemiologije i nutricionizma na Harvard T.H. Chan School of Public Health, preporučuje da počnete s prerađenim mesom, koje je dosljedno povezano s glavnim zdravstvenim rizicima.

Iako ovo meso sadrži proteine (i ponekad željezo), također ima ozbiljne prehrambene nedostatke poput visokog sadržaja natrija i zasićenih masti, kaže Bonnie Liebman, direktorica nutricionizma u Center for Science in the Public Interest.

Prerađeno meso poput slanine, kobasica, hrenovki, šunke i ostalih narezaka također je klasificirano kao kancerogeno od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Srećom, postoje zdravije alternative, kaže dr. sc. Sullivan, poput pečene peradi (poput piletine ili puretine), ribe i nemasnog crvenog mesa. Primjerice, umjesto hladnih narezaka koristite pečenu piletinu ili konzerviranu tunu za pripremu sendviča ili salata.

Drugi savjet je da koristite prerađeno meso u malim količinama kako biste dodali okus, poput komadića slanine na salatama ili pečenim krumpirima, umjesto da cijele kriške stavljate u sendvič.

Napitci zaslađeni šećerom

Stručnjaci već dugo preporučuju smanjenje konzumacije napitaka zaslađenih šećerom. Pića poput gaziranih sokova, zaslađenih čajeva, energetskih napitaka i voćnih koktela povezana su s problemima poput debljanja, pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti i drugih metaboličkih poremećaja.

Ova pića također doprinose propadanju zubi, što je manje poznat rizik, prema Liebman. Studija iz rujna također je istaknula da su ova pića posebno štetna za zdravlje srca.

Iako se dijetetski napitci mogu činiti boljom opcijom, dr. sc. Sullivan upozorava na njih zbog mogućih zdravstvenih problema povezanih s niskokaloričnim zaslađivačima.

Umjesto toga preporučuje običnu vodu, koju možete obogatiti voćem ili biljem ili odabrati prirodno aromatiziranu gaziranu vodu. Neslađeni čajevi, bilo vrući ili hladni, također su odličan izbor.

Komercijalno pržena hrana

Komercijalno pržena hrana, koja sadrži dodatne masti, sol i ponekad umjetne arome i konzervanse, neće donijeti ništa dobro vašem tijelu, naglašava dr. sc. Sullivan.

Iako prženje može poboljšati okus hrane, dolazi s nekoliko nepoželjnih elemenata. Proces dubokog prženja stvara potencijalno kancerogene tvari, objašnjava dr. sc. Sullivan. Preporučuje izbjegavanje pržene hrane poput pomfrita, krafni i nuggetsa od mesa ili ribe.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:namirniceprerađenezdravlje
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Znanstvenici su srušili veliki mit o blagdanskom debljanju i otkrili koliko zapravo dobivamo na težini tijekom prosinca

Zadar

Kako čovjek čovjeku može biti lijek saznajte na okruglom stolu i predstavljanju knjige “Pietrov san” u Kneževoj palači

Lifestyle

Danas je Sveta Lucija: Donosimo pet ključnih koraka za uzgoj guste i raskošne božićne pšenice koja donosi sreću u 2026. godini

Lifestyle

TJEDNI HOROSKOP Pred nama je tjedan karmičkih ljubavi, fatalnih susreta i velikog čišćenja

Vijesti

Nikotinske vrećice sve popularnije kod učenika; Izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme

Lifestyle

Dobre vijesti za ljubitelje mliječnih proizvoda: Znanstvenici tvrde da sir može igrati važnu ulogu u očuvanju kognitivnog zdravlja

Lifestyle

Danas je Međunarodni dan samaca: Sve više ljudi bira život bez partnera, i pritom su sretniji nego ikad!

Lifestyle

Mjesečni horoskop za studeni: Evo tko u ljubavi gasi dramu, a tko na poslu preuzima vodstvo

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka