023.hr
RAJ ZA SLADOKUSCE U Viru otvorene “Zlatine domaće poslastice” s čak 40 vrsta palačinki, radit će cijele godine
U Radašinovcima 6. Memorijalni malonogometni turnir “Hrvatski vitez Božidar Bašić”, najbolja ekipa osvaja i tri pečena janjca!
Zadarski streličari na turniru u Sesvetama; Medalje za Štampalije, Šare i Di Paluciu
RODITELJI SE PITAJU Hoće li Grad financirati radne bilježnice? Pročelnica Magaš savjetuje roditelje da ne žure s kupovinom
PROBLEMI SA ZDRAVSTVOM Lukić: “Župan pokazuje trud i brzo reagira, ali Dom zdravlja pod Kolegom tone u kaos”
Treći Zadarski festival monodrame donosi čak 12 predstava; Počinje sutra performansom ogledala!
Velika rekonstrukcija momčadi na Stanovima: HNK Zadar predstavio niz novih igrača i potvrdio ostanke ključnih
Juraj Aras, umjetnički direktor Festivala Nosi se: “Oni su svoju katarzu doživjeli, sad bi bilo u redu da i mi dobijemo svoju priliku”
Predsjednik Uprave Jadrolinije u Zadru najavio nabavu 5 do 6 novih trajekata većeg kapaciteta te najmanje 4 manja broda za lokalne linije
VIDEO Radeta uputio dopis Obali i lučicama: Traži objašnjenja o ponašanju djelatnika i načinu zapošljavanja
Dva Zadrana u borbi za Europsko prvenstvo u Dragama na boksačkom spektaklu 3. Croatian Knights
Pandemija COVID-a bila je štetna i za zdravlje ljudi koji nisu uopće bili zaraženi koronom
Na Viru teško ozlijeđen vozač mopeda nakon sudara s automobilom čeških oznaka
Država ima novu mobilnu aplikaciju; Jeste li već preuzeli “mGrađani” na svoj telefon?
POVLJANA Tri Hrvata, dva Srbina, Crnogorac i Bosanac usred noći u kampu pijani radili nered
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

ODMAH JE PRESTANITE JESTI Evo zašto je slanina tako jako nezdrava i ne bi je trebali konzumirati

Autor: 023.hr
Objavljeno: 15. siječnja 2025.
Čitanje članka: oko 4 min
Image by WOKANDAPIX from Pixabay
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
  • Konzervansi koji ju čine jako nezdravom
  • Prepuna je zasićenih masti
  • Kako najsigurnije peći slaninu

Mnogima je slanina jedna od najomiljenijih namirnica, no koliko god ona bila primamljiva, strahovito je nezdrava. Među zabrinutim znanstvenicima sve je više apela da se na pakiranjima slanine u trgovinama obavezno stavljaju zdravstvena upozorenja zbog utjecaja ultraprerađene hrane, u koju spada slanina, na zdravlje.

“Slanina se dobiva od raznih dijelova svinjskog mesa koji su pečeni”, objašnjava za The Telegraph Clare Thornton-Wood, registrirana dijetetičarka i glasnogovornica Britanske udruge dijetetičara. Stručnjakinja objašnjava da se suha slanina koja se prodaje u supermarketima trlja solju i raznim aromama, dok se neke vrste natapaju u salamuri i može ju se također ubrizgati njome.

Konzervansi koji ju čine jako nezdravom

Dakle, zašto je slanina tako loša? Prvi je razlog da sadrži nitrate i nitrite, odnosno konzervanse koji se rutinski dodaju slanini kako bi joj produžili rok trajanja, dodali okus i poboljšali ružičastu nijansu mesa. Ti spojevi prolaze kroz kemijsku reakciju s proteinima u slanini i tako stvaraju otrovne kemikalije zvane nitrozamini. Nitrozamini se pak povezuju s crijevnim i drugim oblicima raka. Kao rezultat toga, Međunarodna agencija za istraživanje raka klasificirala je slaninu kao kancerogenu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Međutim, postoje i prirodni nitrati koji se nalaze u povrću kao što su rukola, lisnato povrće, mrkva i cikla. “U svom prirodnom obliku, nitrati zapravo imaju zdravstvene prednosti”, kaže Thornton-Wood. Na primjer, otkriveno je da sok od cikle snižava krvni tlak zbog visokog sadržaja nitrata. “Razlog zašto nema rizika od nitrata u povrću je taj da povrće nije bogato proteinima pa nema kemijske reakcije s nitratom”, pojasnila je stručnjakinja.

Prepuna je zasićenih masti

Još jedan od razloga zašto bi slaninu trebalo izbjegavati jest taj da ona sadrži jako puno zasićenih masnoća. “Visoki unos zasićenih masti povezan je s kardiovaskularnim bolestima, poput srčanog i moždanog udara”, podsjeća Thornton-Wood. Zasićene masti također podižu razinu lipoproteina niske gustoće (LDL), takozvanog lošeg kolesterola u krvi, što potencijalno dovodi do stvaranja plaka unutar arterija i njihovog začepljenja.

“Masnoća je također bogata kalorijama”, napominje dijetetičarka. Svaki gram masti sadrži devet kalorija, što je više nego dvostruko više od količine kalorija koja se nalazi u gramu ugljikohidrata ili proteina.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Osim toga, slaninu se smatra ultraprerađenom hranom zbog upotrebe konzervansa natrijevog nitrita i nitrata, kaže Thornton-Wood. Prehrana bogata ultraprerađenom hranom povezana je s većim rizikom od bolesti srca, dijabetesa tipa 2, raka i lošim mentalnim zdravljem. “Postoji i opcija da ako sami napravite slaninu kod kuće samo sa solju, ona ne bi bila ultraprerađena”, ističe ipak dijetetičarka.

Kako najsigurnije peći slaninu

Kako biste slaninu učinili što je moguće zdravijom, počnite kupnjom slanine sa što manje masnoće, odnosno onog bijelog dijela slanine koji okružuje mesnati dio, preporučuje Thornton-Wood. Zatim odrežite sav preostali višak masnoće i ispecite slaninu na roštilju umjesto da je pržite u ulju, predlaže stručnjakinja.

Slaninu se smije peći samo dok mast ne poprimi zlatnu boju, ističe Thornton-Wood i dodaje da, ako mast postane smeđe ili crne boje, vjerojatno su se u njoj stvorile štetne kemikalije koje se nazivaju policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) i heterociklički amini (HCA), za koje je poznato da oštećuju DNK i povećavaju rizik od raka.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Dok neki znanstvenici pozivaju ljude da se u potpunosti odreknu svih oblika prerađenog mesa, Thornton-Wood kaže da je dovoljno da ga ne jedete češće od svakih nekoliko tjedana, piše Telegram.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:slanina
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Samo jedna šalica kave može smanjiti učinkovitost antibiotika – prestanite ih piti zajedno!

Lifestyle

STRAŠNO! Pogledajte što se sve nalazi u omiljenim chicken nuggetsima

Lifestyle

Japanska tajna zdravlja: Šetnja šumom koja jača srce i um

Lifestyle

IMENA KOJA NOSE SVECI Donosimo 15 prijedloga za djevojčice i dječake s posebnom simbolikom

Lifestyle

Koliko vode zaista trebamo popiti dnevno? Stručnjaci otkrivaju nove smjernice

Lifestyle

Norvežanke prednjače po veličini grudi, a Hrvatice zaostaju i za Slovenkama i Bosankama

Lifestyle

Ne spavate već danima? Evo tko bi mogao biti krivac – puni ‘jesetrov’ Mjesec

Lifestyle

Zašto je 8. kolovoza poseban dan za sreću i ljubav, te po mnogima najsretniji dan u godini

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka