023.hr
Poznati dobitnici nagrada i priznanja Grada Zadra: Među laureatima Nikola Bašić i Tim za intervencijsku kardiologiju
Jurio 241 km/h kod Posedarja, a dvojica po selu “letjeli” 140 na sat: Zadarska policija dijelila masne kazne i zabrane vožnje
Zadar u Podgorici traži prekid “crnog” niza: U subotu protiv moćne Budućnosti VOLI nakon tri godine bez pobjede
U Benkovcu održana konferencija o ulozi žena u razvoju ruralnih područja Zadarske županije
Mladi predložili prioritete mjera i aktivnosti Programa za mlade Grada Zadra
Čistoća uputila apel građanima: Građevinsku šutu ne bacajte u kontejnere za smeće, odložite je besplatno u reciklažnim dvorištima!
Znate li što se danas obilježava? Evo zašto se slavi Halloween, noć vještica, bundeva i tajanstvenih priča
Dio vozača s B kategorijom morat će na dodatnu obuku prema novim pravilima Europske unije
Župan Bilaver s predstavnicima zdravstvenih ustanova: “Zajedničkim djelovanjem do učinkovitijeg sustava”
Bilaver s hotelijerima o razvoju cjelogodišnjeg turizma: Zimski letovi i ulaganja u kadrove ključni za održiv rast
Pijan i bez dokumenata vrijeđao policajce u Zadru: 62-godišnjak vozio unatoč poništenoj vozačkoj dozvoli
Na Viru uskoro 61 novi usporivač prometa: Projekt vrijedan više od 200 tisuća eura podiže sigurnost na otočnim cestama
Promjenjiv početak studenoga: Vikend stabilan, a početkom tjedna stiže kiša i pad temperature
Gradski i županijski vijećnici dali punu podršku vodstvu Opće bolnice Zadar: “Sve što smo vidjeli je impresivno!”
Nova medalja i odličan nastup trećeg dana Europskog prvenstva u Portugalu: Zlatna Lucija Mijolović!
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

ODMAH JE PRESTANITE JESTI Evo zašto je slanina tako jako nezdrava i ne bi je trebali konzumirati

Autor: 023.hr
Objavljeno: 15. siječnja 2025.
Čitanje članka: oko 4 min
Image by WOKANDAPIX from Pixabay
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
  • Konzervansi koji ju čine jako nezdravom
  • Prepuna je zasićenih masti
  • Kako najsigurnije peći slaninu

Mnogima je slanina jedna od najomiljenijih namirnica, no koliko god ona bila primamljiva, strahovito je nezdrava. Među zabrinutim znanstvenicima sve je više apela da se na pakiranjima slanine u trgovinama obavezno stavljaju zdravstvena upozorenja zbog utjecaja ultraprerađene hrane, u koju spada slanina, na zdravlje.

“Slanina se dobiva od raznih dijelova svinjskog mesa koji su pečeni”, objašnjava za The Telegraph Clare Thornton-Wood, registrirana dijetetičarka i glasnogovornica Britanske udruge dijetetičara. Stručnjakinja objašnjava da se suha slanina koja se prodaje u supermarketima trlja solju i raznim aromama, dok se neke vrste natapaju u salamuri i može ju se također ubrizgati njome.

Konzervansi koji ju čine jako nezdravom

Dakle, zašto je slanina tako loša? Prvi je razlog da sadrži nitrate i nitrite, odnosno konzervanse koji se rutinski dodaju slanini kako bi joj produžili rok trajanja, dodali okus i poboljšali ružičastu nijansu mesa. Ti spojevi prolaze kroz kemijsku reakciju s proteinima u slanini i tako stvaraju otrovne kemikalije zvane nitrozamini. Nitrozamini se pak povezuju s crijevnim i drugim oblicima raka. Kao rezultat toga, Međunarodna agencija za istraživanje raka klasificirala je slaninu kao kancerogenu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Međutim, postoje i prirodni nitrati koji se nalaze u povrću kao što su rukola, lisnato povrće, mrkva i cikla. “U svom prirodnom obliku, nitrati zapravo imaju zdravstvene prednosti”, kaže Thornton-Wood. Na primjer, otkriveno je da sok od cikle snižava krvni tlak zbog visokog sadržaja nitrata. “Razlog zašto nema rizika od nitrata u povrću je taj da povrće nije bogato proteinima pa nema kemijske reakcije s nitratom”, pojasnila je stručnjakinja.

Prepuna je zasićenih masti

Još jedan od razloga zašto bi slaninu trebalo izbjegavati jest taj da ona sadrži jako puno zasićenih masnoća. “Visoki unos zasićenih masti povezan je s kardiovaskularnim bolestima, poput srčanog i moždanog udara”, podsjeća Thornton-Wood. Zasićene masti također podižu razinu lipoproteina niske gustoće (LDL), takozvanog lošeg kolesterola u krvi, što potencijalno dovodi do stvaranja plaka unutar arterija i njihovog začepljenja.

“Masnoća je također bogata kalorijama”, napominje dijetetičarka. Svaki gram masti sadrži devet kalorija, što je više nego dvostruko više od količine kalorija koja se nalazi u gramu ugljikohidrata ili proteina.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Osim toga, slaninu se smatra ultraprerađenom hranom zbog upotrebe konzervansa natrijevog nitrita i nitrata, kaže Thornton-Wood. Prehrana bogata ultraprerađenom hranom povezana je s većim rizikom od bolesti srca, dijabetesa tipa 2, raka i lošim mentalnim zdravljem. “Postoji i opcija da ako sami napravite slaninu kod kuće samo sa solju, ona ne bi bila ultraprerađena”, ističe ipak dijetetičarka.

Kako najsigurnije peći slaninu

Kako biste slaninu učinili što je moguće zdravijom, počnite kupnjom slanine sa što manje masnoće, odnosno onog bijelog dijela slanine koji okružuje mesnati dio, preporučuje Thornton-Wood. Zatim odrežite sav preostali višak masnoće i ispecite slaninu na roštilju umjesto da je pržite u ulju, predlaže stručnjakinja.

Slaninu se smije peći samo dok mast ne poprimi zlatnu boju, ističe Thornton-Wood i dodaje da, ako mast postane smeđe ili crne boje, vjerojatno su se u njoj stvorile štetne kemikalije koje se nazivaju policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) i heterociklički amini (HCA), za koje je poznato da oštećuju DNK i povećavaju rizik od raka.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Dok neki znanstvenici pozivaju ljude da se u potpunosti odreknu svih oblika prerađenog mesa, Thornton-Wood kaže da je dovoljno da ga ne jedete češće od svakih nekoliko tjedana, piše Telegram.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:slanina
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Zadarski Selected Croatia nominiran za prestižnu nagradu “Kolektiv godine”

Lifestyle

Sezona viroza pred vratima: Topli čajevi kao tihi saveznici u borbi protiv gripe i prehlade

Lifestyle

Danas je Međunarodni dan kave: Napitak koji osvaja svijet, ali nije za svakoga

Lifestyle

ŠTO VAS ČEKA U LISTOPADU Velike životne promjene, introspektiva i prilike koje se ne propuštaju

Lifestyle

Proroci predviđaju mračne događaje u 2025.: Spominju Treći svjetski rat, smrtonosne bolesti i sukob ljudi i strojeva!

Lifestyle

VRIJEME JE ZA ALARM! Umjetna svjetlost utječe na zdravlje djece više nego što smo to mogli zamisliti

Lifestyle

LOŠE SPAVATE? Otkrivena dosad nepoznata skrivena veza između dubokog spavanja i zdravlja

Lifestyle

Zašto nas stare serije smiruju i čine sretnijima? Psiholozi otkrivaju učinak poznatih likova i radnje na vaš mozak

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
- OGLAS -
Ad imageAd image
- PROMO -
Ad imageAd image
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka