Maškare su pred vratima, a s njima i nezaobilazna pokladna slastica – krafne!
Ove zlatno-smeđe, pahuljaste loptice punjene marmeladom ili čokoladom oduvijek su simbol veselja i slatkog uživanja.
Ako želite napraviti savršene krafne, donosimo vam recept koji nikad ne razočara!
Sastojci
- 500 g glatkog brašna
- 250 ml mlakog mlijeka
- 80 g šećera
- 2 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- 60 g maslaca (sobne temperature)
- 1 kocka svježeg kvasca (40 g) ili 1 vrećica suhog kvasca
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- naribana korica jednog limuna
- 1 žlica ruma (za aromu i mekšu teksturu)
- ulje za prženje
- pekmez, čokolada ili Nutella za punjenje
- šećer u prahu za posipanje

Priprema
U toplom mlijeku rastopite kvasac s malo šećera i brašna te ostavite da se zapjeni (10-ak minuta).
U veću zdjelu prosijte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, sol i limunovu koricu.
Dodajte jaja, rastopljeni maslac, rum i uzdigli kvasac te umijesite glatko tijesto.
Pokrijte tijesto i ostavite ga na toplom mjestu oko sat vremena, dok se ne udvostruči.
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od 1 cm i čašom izrezujte krugove.
Ostavite ih još 30-ak minuta da se dižu.
Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i pržite krafne dok ne postanu zlatno-smeđe sa svih strana.
Ohladite ih na papirnatom ubrusu, zatim ih punite pekmezom ili čokoladom i pospite šećerom u prahu.
Poslužite ih svježe i uživajte u savršenoj kombinaciji mirisa, okusa i tradicije!
Maškare bez krafni? Nemoguće!