023.hr
Evo kako se kreću cijene privatnih škola u Hrvatskoj: Idu i preko 10.000 eura
Zabranjena prodaja prehrambenog proizvoda iz Mađarske nakon prijave kupca
Otkačeni dokumentarac o strastvenom skupljanju gramofonskih ploča večeras u Kino Zoni
Pet atletičarki i atletičara iz AK Fortius postali viceprvaci na prvenstvu Hrvatske
U prehrambenom proizvodu iz Srbije pronađeno strano tijelo
U Biogradu policija pronašla ecstasy, marihuanu i kokain
U padu s romobila ozlijeđeno dijete, završilo u bolnici s teškim tjelesnim ozljedama
Memorijalni centar u Škabrnji otvoren za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
GALERIJA U Bure Centru odabrani naj manekenka i naj maneken
U Gradskoj knjižnici predavanje Osnaži dijete za samostalno i odgovorno učenje kroz 3 provjerena koraka
PRIPAZITE Opet kruže poruke “Mama mobitel mi više ne radi”
SUBOTOM NA ŠPICI Evo tko je subotu proveo na zadarskim ulicama, pokazivajući svoje najbolje modne kombinacije
UPISI U TIJEKU Zadarska djeca imaju priliku razvijati svoj puni potencijal u školi Malac Genijalac
Veliki dan za Doris Pinčić Guberović: Popularna voditeljica pohvalila se ogromnim postignućem!
Zadranin uhićen zbog prijevare: Uzeo 2.600 eura za radove na Višnjiku pa nestao
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Zadar

Održana konferencija TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE

Autor: 023.hr Redakcija
Objavljeno: 11. prosinca 2024.
Čitanje članka: oko 5 min
TZ Zadarske županije/Filip Brala
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Turistička zajednica Zadarske županije je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru te Ilirijom d.d., a uz podršku i inicijativu Zadarske županije u utorak 10. prosinca 2024. u Arsenalu u Zadru organizirala konferenciju TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE.

Svjesna činjenice kako gastroturizam sa sobom nosi brojne prilike, donosi ulaganja u lokalnu infrastrukturu i sadržaje, poboljšava cjelokupno turističko iskustvo te potencijalno dovodi do održivijeg i raznolikijeg lokalnog gospodarstva, Turistička je zajednica Zadarske županije organizirala ovo okupljanje renomiranih chefova, sommeliera, predstavnika ključnih institucija, stručnjaka i iskusnih turističkih djelatnika kako bi se doznali novi trendovi i inovativne strategije u predstavljanju jedinstvene enogastronomske kulture i nasljeđa Zadarske županije.

TZ Zadarske županije/Filip Brala

Na konferenciji održanoj u okviru 4. Dana vina i gastronomije Zadarske županije sudjelovali su i nazočne pozdravili Hrvoje Anić, direktor Turističke zajednice Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici, župan Zadarske županije Božidar Longin i rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Konferencija naziva TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE započela je pozvanim predavanjem koje je uz cooking show održala Gabriela Filca, chefica Neba, uglednog restorana hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa koji nosi jednu MICHELIN zvjezdicu.  Chefica Filca je održala keynote predavanje uz masterclass na temu „Suvremena interpretacija mediteranske prehrane“, a glavni motiv jela koja je ova mlada kuharica pripremala u Zadru bila je višnja maraška. Uslijedio je panel u kojem su sudjelovali Daniel Segarić, pročelnik  Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici i Tomislav Fain, predsjednik Hrvatske udruge putničkih agencija, a koji su raspravljali o institucionalnim okvirima održive poljoprivrede i održivog turizma, te planovima i mogućnostima za uspješnu realizaciju daljnjeg razvoja.

TZ Zadarske županije/Filip Brala

Moderatorica prof. dr.sc. Božena Krce Miočić zatim je program nastavila razgovorom o primjerima dobre prakse u kojem su sudjelovali dr. sc. Žarko Stilin, direktor Udruženja Vina Kvarnera, Zvonko Lajtman iz ruralne međimurske kuće za odmor Lina, OPG Mohokos, te Matej Perkušić, direktor TZ Baranje. Potom je u okviru konferencije predstavljen i novi turistički proizvod TZ Zadarske županije WELCOME TASTE & BUY. Uz moderiranje novinarke i PR agentice Matee Magaš, svoje su proizvode predstavila 4 lokalna OPG-a i to Krešimir Budiša, Sokol – Feel Good Estate, Gračac, Doris Ćusa, OPG Lolina vatrenica iz Šopota, Ana Matulić, OPG Matulić, Pašman i Marko Kolega, R.O. Moćun, Kali. Sadržajan program konferencije uključio je još i razgovor o procesu stvaranja relevantnih turističkih doživljaja s naglaskom na gastronomskim doživljajima, a u kojem su sudjelovali Zoran Kasum, HD Consulting,  Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane i Vesna Karavanić, direktorica TZG Paga uz moderiranje izv. prof. dr.sc. Tomislava Klarina.

TZ Zadarske županije/Filip Brala

Poseban dio programa bio je posvećen mladim perspektivnim kuharima iz Zadarske županije, pod naslovom “Na mladima svijet ostaje”. Mladi su kuhari i to  Stela Vincek, Luka Černušak, Mateo Glavan, Toni Grgić, Bruno Kalmeta, Roko Matulić, Ivan Prenđa, Kristijan Pezelj i Elvis Vrkić uz asistenciju učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i Srednje škole Bartula Kašića Pag, uz mentorstvo chefa Josipa Vrsaljka, za sve sudionike konferencije pripremili jela od lokalnih namirnica Zadarske županije po preporuci Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, na svoj, inovativan način. Sve su sudionike pripremljena jela silno oduševila osobito stoga što su mladi kuhari pokazali i originalnost i kreativnost stvarajući nova jela koristeći namirnice zadarskog kraja. Dodajmo kako su uz jela poslužena vina iz Zadarske županije, a prema odabiru sommeliera Ivana Stiblika.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
TZ Zadarske županije/Filip Brala

Završetak konferencije obilježile su tri radionice i to VINSKA RADIONICA: Pjenušci Zadarske regije koju su održali sommelier Ivan Stiblik (Zadar Wine Festival) i dipl. ing. agr. Marina Pavlović (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru), zatim KUŠAONA MASLINOVIH ULJA: Maslinova ulja autohtonih sorti Zadarske županije koju je održao doc.dr.sc. Šime Marcelić, (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) te RADIONICA O UZGOJU ZAČINSKOG BILJA: Spirit bilja koju su održali doc.dr.sc. Branka Maričić (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) i Josip Vrsaljko, chef i profesor kuharstva (HTU škola Zadar).

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:gastro baštinakonferencijaturizam
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Zadar

U Gradskoj knjižnici predavanje Osnaži dijete za samostalno i odgovorno učenje kroz 3 provjerena koraka

Zadar

Zadranin uhićen zbog prijevare: Uzeo 2.600 eura za radove na Višnjiku pa nestao

Zadar

Radeta: “Tek otvoreno igralište ponovno se raskopava, traži se objašnjenje Grada”

Zadar

NAJVEĆE ULAGANJE U POVIJESTI Opća bolnica Zadar dobila 120 novih električnih kreveta i opremu vrijednu više od 650 tisuća eura

Zadar

Završeni radovi na Aglomeraciji Crvene kuće, stanovnici mogu zatražiti priključak na kanalizaciju

Zadar

Župan Bilaver na sastanku s braniteljskim udrugama: Suradnja ključna za očuvanje vrijednosti Domovinskog rata

Zadar

FOTO-VIJEST U parku Jarula obnavljaju se betonske pješačke staze

Zadar

Radovi Ludwig Pfeiffera u ponedjeljak ostavljaju bez vode sedam ulica u Diklu

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
 

    Dobrodošli natrag!

    Prijavite se u svoj račun

    Username or Email Address
    Password

    Izgubljena lozinka