023.hr
GLAVINA PREDSTAVIO BROJKE U prvih 6 mjeseci rast u dolascima i noćenjima od 4 posto; U Zadarskoj županiji porast od 3 posto
Objavljeno koliko iznosi prosječna plaća u Hrvatskoj: Evo gdje su plaće najviše, a gdje najmanje
Na Višnjiku počinje košarkaška Ljetna liga, evo tko se sastaje u prvom kolu
Procurili osobni podaci više od milijun vlasnika vozila u RH; Kazna je 101.000 eura!
Danas u Biogradu na Moru izbor za Miss dijaspore i revija tradicijske odjeće
Luksuzna jahta Emerald Sakara uplovila u Zadar: Tjedni najam preko 240 tisuća eura
VIDEO Thompson počeo s probama uoči Hipodroma; Pogledajte snimku probe “Oluje”!
Ivica Vidulić iz Udruge Mali princ osvojio broncu u bacanju koplja na EP u Pragu
Sinoć između Poljica i Vrsi 19-godišnjak izgubio kontrolu nad vozilom, zabio se u nasip i prevrnuo, s njim bio i maloljetnik
Sutra počinje 7. Mediteraneo – Mediteranski lutkarski festival u Zadru; Donosimo kompletan program!
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

NI SLUČAJNO! Ovih sedam namirnica nikako ne bi trebali podgrijavati jer postaju otrovne

Autor: 023.hr
Objavljeno: 2. prosinca 2024.
Čitanje članka: oko 3 min
Hans from Pixabay
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
1. Krumpir2. Riža3. Gljive4. Jaja5. Piletina6. Celer, luk i cikla7. Ulja

Prilikom pripremanja hrane često se dogodi da nešto ostane za idući dan. Iako je praktično zagrijati obrok i uštedjeti vrijeme, postoji nekoliko namirnica kod kojih treba biti posebno oprezan kako biste izbjegli zdravstveni rizik, piše Fenix magazin.

Evo i popisa od sedam namirnica koje niakd ne biste trebali podgrijavati.

1. Krumpir

Krumpir je čest prilog koji rijetko u cijelosti pojedemo. No, kuhani krumpir nikada ne smijete ostaviti na sobnoj temperaturi jer je izrazito podložan razvoju bakterije poput Clostridium botulinum.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Svatko tko ih ipak jede riskira trovanje hranom. Kuhani krumpir treba što prije staviti u hladnjak ako ga želite jesti sljedeći dan.

2. Riža

Riža može djelovati bezazleno, ali i ona skriva opasnost. Ako se čuva na sobnoj temperaturi, u njoj se mogu razviti bakterije poput Bacillus cereus, koja predstavlja značajan rizik za zdravlje.

Rižu je naoblolje staviti u hladnjak u hermetički zatvorenoj posudi.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

3. Gljive

Već pripremljene gljive treba konzumirati što prije, a ostatke se moraju čuvati isključivo u hladnjaku i to najviše jedan dan. Na sobnoj temperaturi mogu ispuštati toksine, dok ponovno zagrijavanje mijenja strukturu njihovih proteina, čineći ih štetnima.

4. Jaja

Bilo da se radi o kajgani, pečenim ili kuhanim jajima, pripremljena jaja ne biste trebali ponovno zagrijati. Zagrijavanjem dolazi do promjena u bjelančevinama, što može uzrokovati probavne smetnje.

Ako ostane nepojedena, jaja je bolje baciti, koliko god se to činilo teškim.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

5. Piletina

Piletina se može konzumirati hladna, primjerice uz svježu salatu. Ipak, podgrijavanje nije preporučljivo zbog visokog sadržaja proteina koji zagrijavanjem mijenjaju strukturu, što može izazvati ozbiljne gastrointestinalne probleme.

6. Celer, luk i cikla

Ove namirnice često su sastojci omiljenih zimskih juha. Iako je uobičajeno podgrijavanje juha, treba biti oprezan jer zagrijavanjem dolazi do oslobađanja nitrata, koji se pretvaraju u nitrite.

Višekratnim zagrijavanjem mogu se čak formirati kancerogene tvari.

7. Ulja

Određena ulja, poput onih od lješnjaka, oraha, sjemenki grožđa ili avokada, imaju kratak rok trajanja i nisu stabilna na visokim temperaturama. Zagrijavanjem ovih ulja mogu se stvoriti transmasti, koje su štetne za zdravlje.

Stoga je potrebno pažljivo birati ulja za kuhanje i izbjegavati njihovo ponovno zagrijavanje.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:hrananamirniceotrovpodgrijavanje
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Upozorenje liječnika: Ove tri skupine lijekova mogu biti opasne tijekom toplinskih valova!

Lifestyle

Srpanjske astro prognoze: Od pojačanih strasti do poslovnih izazova za sve znakove

Lifestyle

Prije nego što izađete iz klimatiziranog prostora na vrućinu, obavezno napravite ovu stvar!

Zadar

TKO TO RADI?! Građani upozoravaju da netko baca otrov u ulicama kneza Novaka Krbavskog i Marina Getaldića

Lifestyle

Namirnice koje čuvaju mozak: Što jesti za bolju koncentraciju i zdravlje živčanog sustava

Lifestyle

Vrućina u stanu? Ovaj jednostavan trik s ledenom bocom može sniziti temperaturu i do 3 stupnja

Lifestyle

VJEROVALI ILI NE Znanstveno potvrđeno: Čarape vam mogu pomoći da lakše zaspite tijekom toplinskog vala

Lifestyle

Mislili ste da je samo voda ključ hidratacije? Ove tekućine i namirnice iznenadit će vas!

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka