Češnjak je važan izvor minerala poput joda, fosfora, kalija i vitamina poput vitamina B6, kao i alicina, mangana, selena i antioksidansa.
Kao takav može pomoći u borbi protiv infekcija, gljivica, bakterija i virusa.
Češnjak su voljeli i stari Grci
Svojstva češnjaka kao hrane i lijeka bila su poznata već Egipćanima, Hebrejima, Grcima i Rimljanima.
Redovita konzumacija češnjaka pomaže proširiti krvne žile, što potiče cirkulaciju krvi i snižava krvni tlak. Češnjak također stimulira sluznicu želuca, što potiče stvaranje gastrointestinalnih sekreta i pomaže probavnom sustavu da bolje radi.
“Dodavanje češnjaka u hranu je korisno u borbi protiv infekcija, gljivica i virusa. Ima antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva.”
Istraživanja su pokazala da bi češnjak mogao smanjiti rizik od obolijevanja, kao i duljinu bolesti i ozbiljnost simptoma.
Recenzija, objavljena u časopisu Trends in Food Science and Technology, kaže da ova hrana može “pojačati” imunološki odgovor.
Jača imunološki odgovor
“Kliničke studije dodatno su pokazale profilaktički učinak češnjaka u prevenciji raširenih virusnih infekcija kod ljudi kroz jačanje imunološkog odgovora”, rekli su autori studije.
“Ova recenzija naglašava da češnjak posjeduje značajno antivirusno djelovanje i da se može koristiti profilaktički u prevenciji virusnih infekcija”.
63 posto manji rizik od prehlade
Zasebno istraživanje, objavljeno 2014., obuhvatilo je 146 zdravih dobrovoljaca koji su konzumirali ili suplemente češnjaka ili placebo tijekom tri mjeseca.
Grupa koja je konzumirala dodatke češnjaka imala je 63 posto manji rizik od prehlade. Ali, nije bilo značajne razlike između skupina u vremenu potrebnom za oporavak od prehlade.
Druga studija, objavljena u Journal of Nutrition, otkrila je da je duljina prehlade značajno smanjena kod ljudi koji su jeli 2,56 grama ekstrakta češnjaka dnevno tijekom sezone prehlade i gripe, u usporedbi s grupom ispitanika koji su dobili placebo. Njihove su prehlade također imale blaže simptome.
Češnjak bi također mogao imati antibiotska svojstva. Studija koju je proveo tim sa Sveučilišta Washington State u SAD-u otkrila je da je spoj u češnjaku 100 puta učinkovitiji od dva popularna antibiotika u borbi protiv bakterije Campylobacter. Ovo je jedan od najčešćih uzroka crijevnih bolesti.
Koliko češnjaka jesti dnevno?
Prema farmaceutkinji i nutricionistici Cristini Garcíi iz Nutricarea, češnjak je siguran za zdravlje ako se pravilno konzumira, piše Metro portal.
Pozvala je ljude da prije konzumacije razmotre sljedeće preporuke:
- nije preporučljivo konzumirati češnjak ako patite od krvarenja jer bi njegov vazodilatacijski učinak mogao biti rizičan kod ove vrste bolesnika,
- pacijenti koji uzimaju antikoagulanse trebali bi izbjegavati konzumaciju ove lukovice jer može izazvati štetne reakcije u tijelu,
- pretjerana konzumacija češnjaka može izazvati mučninu, peckanje u jednjaku i želucu,
- treba izbjegavati kontakt s očima i kožom jer može izazvati iritaciju.