BilO da sami pripremate obroke ili često naručujete hranu, ono što odaberete za jesti može značajno utjecati na zdravlje vašeg srca.
Zato je važno pobrinuti se da tijekom dana konzumirate puno dobrih namirnica bogatih korisnim nutrijentima. Kardiolog dr. Harlan Krumholz za Parade je otkrio koji popularni odabir za ručak ili večeru nikada ne jede.
“Ono što jedete za ručak može utjecati na razinu energije, koncentraciju i dugoročno zdravlje srca. Uravnotežen i zdrav obrok pomaže u reguliranju razine šećera u krvi, kolesterola i krvnog tlaka, a sve su to ključni faktori za održavanje zdravog srca”, pojašnjava on.
Kvaliteta hrane koju jedete presudna je, stoga je važno paziti da ne unosite previše masti, soli i sličnih tvari koje u prekomjernoj količini štete srcu, a time i cjelokupnom zdravlju.
Jedno popularno jelo kardiolog nikada ne bi jeo za ručak
“Odabirom hrane bogate hranjivim tvarima možete postaviti ton za ostatak dana i pomoći si da izbjegnete manje zdrave opcije kasnije”, dodao je kardiolog.
Otkrio je kako za ručak ili večeru, a posebno za ručak, nikada ne bi pojeo dupli cheeseburger sa slaninom, prenosi Parade.
Sir i slanina vjerojatno su dva najpopularnija dodatka na burgerima, uz ostale dodatke poput umaka od majoneze, kečapa, senfa i slično.
“Ovaj obrok je prepun zasićenih masti, trans masti, natrija i prerađenih sastojaka koji vjerojatno povećavaju rizik od srčanih bolesti. Redovito konzumiranje takvih namirnica može podići LDL kolesterol, povisiti krvni tlak i potaknuti upalu, ključne faktore u razvoju srčanih bolesti”, nadalje pojašnjava liječnik.
Ako želite odabrati neku bolju opciju za jelo, a da je opet brzo i slično burgeru, kardiolog savjetuje: “Jedite sendvič s nemasnim proteinom, integralnim kruhom i puno povrća”, piše Index.