Kako se bliže blagdani, sve više Hrvata prelazi granicu u potrazi za povoljnijom kupnjom. Tradicionalne destinacije poput Trsta i ostalih talijanskih gradova ponovno su postale odredišta za one koji žele uštedjeti na blagdanskoj trpezi. Razlika u cijeni karakterističnih proizvoda potrebnih za božićne i novogodišnje svečanosti pokazuje da je shopping u Italiji i dalje isplativ.
“Evo otvorit ću vam, pun bunker. Sve to za 120 eura. To je sve, pune su torbe”, kazala je za Dnevnik.hr jedna Hrvatica koja je kupovinu obavila u Trstu.
“Jedan svečaniji ručak za Novu Godinu ili Božić tko što slavi ušparat ćete 25 eura sigurno. Od kolača, salama, pršuta sve ovo što kod nas sad otišlo, cijene su nam otišle u nebo”, rekla je Rada iz Umaga.
U kupovinu ovdje dolaze sve generacije. “A svega po malo. Panetonea, parmezana, tih stvari koje će trebati za fešte. Cijene su dobre, dobre, isplati se”, ocijenila je Aleksandra iz Novigrada.
Ekipa Dnevnika Nove TV testirala je uštedu uspoređujući cijene blagdanskih namirnica u Hrvatskoj i Italiji. Razlika je u korist Italije više od 20%. Kilogram suhog bakalara u Italiji je 45 € i 99 centi, u Hrvatskoj 57,90.
Kilogram purećeg batka i zabatka, tradicionalne namirnice božićnog ručka, preko granice je četiri eura i 69 centi. Kod nas 4, 99. Pandoro ili božićni kolač Talijani plaćaju 4,29, a Hrvati 6,49.
Za nazdraviti uz ručak Prosecco ovdje stoji 3,99, dok u Hrvatskoj košta 4,99 centi. Konačan rezultat: Italija 58,96 eura. Hrvatska 74,46.
“Što je jeftinije kupimo kod nas, što ne, dođemo tu. Mora se preživjeti”, rekao je Fabio.
“Potrošite četiri eura benzina, ali ušparat ćete drugih 25 eura”, rekla je Rada. Većina utrošeno vrijeme iskoristi za izlet. Adventski sajam kao stanica za odmor od shoppinga. Pa talijanski espresso mnogi zamijene kuhanim vinom. Čaša kuhanog vina stoji od tri do 3,50 eura, a mjerica fritula je pet eura, piše Dnevnik.