Chef Mario Mandarić slovi kao jedan od najboljih hrvatskih chefova, a zbog jedne svoje izjave mnogi ga smatraju kontroverznim.
Naime, Mario je gostovao u RTL Direktu kako bi prokomentirao činjenicu da se hrvatska kuhinja našla na visokom 17. mjestu prema Taste Atlasu. Zagreb je među gradovima na 59. mjestu, Split 72.
O tome ste mogli pročitati u našem tekstu dostupnom na ovoj poveznici.
Među 100 najboljih regija na svijetu našlo se pet hrvatskih regija: Istra je 30., a Dalmacija 34. Ali među sto najboljih jela nema nijednog hrvatskog. Rezultati su to koji su objavljeni, a Mario je otkrio smatra li da smo na mjestu koje zaslužujemo ili da možemo i bolje.
“To je 17. mjesto je odlično. Svake godine napredujemo u jednom pozitivnom smjeru. Dosta turista nam u zadnje vrijeme dolazi i dosta su glasali ljudi koji putuju po svijetu. Tajlandska i vijetnamska kuhinja je već godinama ista. Ništa se ne događa”, kazao je Mario Mojmiri Pastorčić, a ona ga je upitala i pitanje vezano uz njegovu kontroverznu izjavu.
“Dosta su vas kritizirali jer ste govorili da dalmatinska kuhinja ne postoji. I mnogi vas zbog toga smatraju, kvislingom, izdajnikom. Što ste mislili, da smo sve preuzeli od nekog drugoga?”, pitala je Pastorčić, a chef pojasnio:
“Stvarno me razapinju radi te izjave, ali ja i dalje stojim iza nje. Trenutačno dalmatinska kuhinja ne postoji, ali postoji dalmatinski stil prigotovljavanja namirnica. Ono što mi smatramo dalmatinskom kuhinjom je utjecaj svih onih koji su na s osvajali izuzev soparnika. Soparnik je samo naš, ne damo ga nikome. Ljutim ja i Talijane kad kažem da je pizza nastala od soparnika”.
Upravo zbog ovog njegovog istupa su ga sada ponovno počeli napadati. Mario je na svojem Instagram storyju podijelio jedan komentar kolege, a potom i odgovorio.
“Poštovani kolege kuhari, u velikoj sam nedoumici, pa vas molim da mi pomognete.. Ovaj posao radim 30 i nešto godina i baziram se na dalmatinskoj kuhinji, u modernijoj izvedbi i sada kažu da dalmatinska kuhinja ne postoji. Konoba mi je 10 metara od mora, što da radim u toj konobi, kuham francusku, kineski, japansku ili pak tajlandsku, ne znam?? Pomozite mi sa svojim savjetima… Ja jednostavno ništa ne razumijem. Slobodno komentirajte jer sam baš zabrinut da Dalmacija nema kuhinju… Možda mi s vašim komentarima i savjetima pomognete. Mada znam da postoji i postojat će dok je nas koji to znamo “, stoji u objavi jednog kuhara na koju je kasnije Mandarić reagirao.
“Imam ti ja par ideja što da radiš u toj konobi. Mogao bi, recimo, za početak izvaditi ruku iz Vegete, otvoriti koju knjigu i pročitati”, započeo je Mandarić svoj odgovor. “Mogao bi i otvoriti internet, naći broj nekog dobrog restorana i otići malo stažirati i, ne daj Bože, naučiti nešto zapravo kuhati. Al’ ne! Tebi ej draže stajati na mjestu sa znanjem tih 30 godina i hejtati nove generacije dok radiš rožate i crne rižote s fetom limuna i dekoriraš tanjure reduciranim acetima i rukolom ili ako Metro donese, malo matovilca… “, bio ja Mario oštar, pa dodao: “Vrijeme koje je tebe i takve kao ti dizalo u nebesa je napokon gotov. Moja generacija ne trpi vaša sr*nja”. Mario je dodao i da su danas informacije dostupne svima te da je glupost govoriti da je prije bilo bolje. “Da razjasnimo. OVedje se ne radi o tome postoji li dalmatinska kuhinja ili ne. Ovo je priča o tome kako je mali Mandarić, koji ti je gulio mrkve na gostovanjima, danas kuhar s Michelinovom zvjezdicom, dok ti tu zvjezdicu možeš vidjeti jedino kad prođeš kraj mog restorana”, zaključio je Mandarić svoju poruku, piše Večernji list.