Svakodnevna priprema hrane na bilo kojoj vrsti ploče za kuhanje zahtijeva i redovito čišćenje, što ponekad nije najugodniji zadatak. Dijelovi hrane koji su tijekom kuhanja pali na indukcijsku ploču brzo se suše i mogu biti vrlo tvrdoglava smetnja.
Čista ploča za kuhanje radi učinkovitije, bolje i ima duži vijek trajanja, a čišća je i za svakodnevnu pripremu hrane. Postoje različite jednostavne metode čišćenja za različite vrste ploča za kuhanje.
Naravno, preporučuje se brzo čišćenje ploča nakon svake upotrebe posebnim sprejom za čišćenje i mekom krpom koja neće ostaviti ogrebotine na ploči. No, s vremena na vrijeme trebali biste odvojiti vrijeme za temeljito i generalno čišćenje svih tvrdokornih mrlja i svih osušenih ostataka hrane s ploče štednjaka.
Domaća sredstva za čišćenje
Kako biste uspješno uklonili masnoću i prljavštinu s ploče za kuhanje, postoje neka jednostavna sredstva za čišćenje koje možete brzo pripremiti kod kuće.
Pasta od limuna i sode bikarbone
Soda bikarbona i limun, odnosno limunov sok ili kapljice eteričnog ulja limuna vrlo su učinkovita sredstva za čišćenje kućanskih površina kao i ploče za kuhanje. Ulijte malo sode bikarbone i nekoliko kapi limuna ili limunovog soka u malu posudu i dodajte malu količinu tople vode.
Sve zajedno pomiješajte u gustu pastu za čišćenje koja će se uspješno nositi s tvrdokornim mrljama. Pasta ne smije biti tekuća, ali ni pregusta jer je želite kružnim pokretima nježno razmazati po prljavoj površini ploče za kuhanje.
Pasta od vode i tableta za pranje posuđa
Još jedno jednostavno, domaće sredstvo za čišćenje koje će se uspješno boriti protiv tvrdokorne prljavštine na svim vrstama ploča za kuhanje je pasta napravljena od tople vode i jedne ili dvije tablete za pranje posuđa.
Tabletu na kratko potopiti u malu količinu tople vode, kako bi se počela postupno raspadati. Nemojte dopustiti da se potpuno otopi u previše vode. Malo vode i djelomično raspadnute tablete za pranje posuđa stvorit će pravu gustu pastu koja će se fantastično nositi s najtvrdokornijim ostacima hrane na ploči štednjaka.
Voda, limun i ocat
Sok od limuna i ocat su jedni od najučinkovitijih sredstava za čišćenje kuhinjskih površina. Pomiješajte ih s toplom vodom u raspršivaču tako da omjer octa i limuna prema toploj vodi bude jedan prema tri. Sok od limuna barem će malo ublažiti miris octa koji mnogima može biti neugodan. U tu svrhu u smjesu možete čak dodati nekoliko kapi eteričnog ulja limuna.
Proizvodi za čišćenje
Različite vrste ploča za kuhanje zahtijevaju različite vrste sredstava za čišćenje. U svakom slučaju, za zaštitu su vam potrebne rukavice za čišćenje, jedna ili dvije mekane krpe i mekša spužvica za čišćenje koja nema previše grube površine.
Za čišćenje električne i plinske ploče možete pripremiti i malo grublju spužvicu za čišćenje te staru četkicu za zube kojom već čistite ostale površine u stanu.
Bez obzira na to kakvu ploču štednjaka imate kod kuće, prvo se uvjerite da nije upaljena ili grijana. Ako se radi o plinskoj ili električnoj ploči za kuhanje, najbolje ju je potpuno isključiti ili isključiti iz utičnice. Sigurnost je na prvom mjestu.
Čišćenje električnih ili plinskih ploča
Plinske ploče za kuhanje imaju najviše uklonjivih dijelova. Podignite rešetke i potopite ih 20 minuta u toplu vodu u koju ste dodali sredstvo za čišćenje. Učinite isto sa svim ostalim odvojivim metalnim dijelovima, ali ih namočite odvojeno od rešetki. Ne namačite rešetke i metalne dijelove predugo jer ne želite da počnu hrđati.
Potom na ploču nanesite jedan od spomenutih sredstava i proizvoda spomenutih u tekstu i uklonite tvrdokorne mrlje ili osušene ostatke hrane koji su se zalijepili za površinu ploče.
Četkicom za zube ili malom četkicom temeljito očistite prljavštinu oko plinskih prstenova, gdje se ona nakuplja.
Nakon uklanjanja mrlja, površinu ploče za kuhanje temeljito očistite najprije vlažnom, a zatim suhom mekom krpom. Ako je potrebno, spužvicom za čišćenje izribajte rešetke i metalne dijelove koji su bili natopljeni, zatim ih također pažljivo obrišite suhom krpom i vratite na mjesto.
Čišćenje staklokeramičkih i indukcijskih ploča
Čišćenje ove dvije vrste ploča za kuhanje zahtijeva nešto više pažnje zbog osjetljivije površine. Nikako ih ne smijete trljati pregrubim spužvama za čišćenje jer ih možete oštetiti ili izgrebati.
Provjerite je li ploča isključena i ohlađena prije čišćenja. Ako se na ploči za kuhanje nalaze veći osušeni ostaci hrane, sa staklokeramičke ploče za kuhanje ih možete ukloniti strugalicom, a s indukcijske ploče mekšom spužvicom za čišćenje.
Potom na ploču štednjaka kružnim pokretima namažite pastu od tableta za pranje posuđa ili sode bikarbone i limuna, a možete i poprskati sprejom od vode, limuna i octa. Ostavite da djeluje do 30 minuta, pazeći da se pasta potpuno ne osuši.
Zatim očistite ploču za kuhanje mekšom površinom spužvice za čišćenje. Završite posao brisanjem vlažnom, a zatim potpuno suhom krpom.
Koliko god se opirali čišćenju ploče za kuhanje, mnogo je ugodnije pripremati hranu na površini koju redovito čistite i održavate sjajnom. Uz malo truda i volje vašu će ploča za kuhanje biti čista i produžit će te joj vijek trajanja, piše N1.