Temeljem Javnog poziva srednjim strukovnim, umjetničkim i mješovitim školama za jačanje kompetencija strukovnih zanimanja kroz izradu projekata za turizam – „PROMOCIJA I JAČANJE KOMPETENCIJA STRUKOVNIH ZANIMANJA ZA TURIZAM 2023“ od 29. rujna 2023. godine te Odluke o odabiru najbolja tri projekta srednjih strukovnih i umjetničkih škola u 2023. godini – paška je Srednja škola Bartula Kašića osvojila jedno od tri prva mjesta prema odluci Ministarstva turizma i sporta!
Naime, kako su izvijestili iz Škole, radi se o projektu pod nazivom „Pag na meniju, 2. faza“ na kojem su učenici i voditelji (Toni Herenda i Sandra Bačić) dviju srednjih škola – Bartula Kašića iz Paga te Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar intenzivno radili kroz 2024. godinu!
Projekt „Pag na meniju“ škola, u suradnji s partnerima, provodi od 2019. godine, a 2024. godine su provedene razne promotivne aktivnosti kako bi projekt postigao veću vidljivost i pristupačnost. Njime se, u prvom redu, želi promovirati tradicionalna gastronomija otoka Paga kojom se učenici i nastavnici Srednje škole Bartula Kašića Pag bave od 2007. godine kako bi ista bila više zastupljena u gastronomskoj i enološkoj ponudi ugostiteljskih objekata na otoku Pagu te prepoznata od posjetitelja otoka.
U prvoj je fazi, 2019. godine, izrađen pravilnik za dobivanje certifikata „Pag na meniju. Tradicionalna kuhinja otoka Paga“ i do danas tu oznaku nosi trinaest renomiranih ugostiteljskih objekata na otoku Pagu. U drugoj fazi su učenici, njihovi nastavnici i partneri radili na promotivnim aktivnostima. U tu su u svrhu izradili promotivni sadržaj za ugostiteljske objekte, OPG-ove i slično, na području otoka Paga, koji su nositelji oznake „Pag na meniju” (u svojoj ponudi imaju domaća i tradicionalna jela i pića).
– Nakon što su cijelu godinu učenici i njihovi mentori iz obje škole naporno radili, mogu se pohvaliti sljedećim rezultatima: projekt „Pag na meniju“ sada ima svoju web stranicu https://pagnameniju.com/, snimljen je i objavljen promotivni video. učenici ugostiteljskog usmjerenja škole iz Paga imaju nove kuharske pregače i kravate s logom projekta (koje su dizajnirali i sašili njihovi kolege iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna), t-shirte s logom projekta i QR kodom koji vodi na web stranicu, 500 letaka o projektu (dizajniranih i tiskanih u matičnj školi), naljepnice s QR kodom na web stranicu projekta (za ploče nositelja certifikata i partnera projekta). Pridruženi partneri u ovoj 2. fazi projekta bili su Turistička zajednica Grada Paga/Pag Tourist Board, Visit Kolan (TZ Općine Kolan) i hotel Pagus iz Paga kojima od srca zahvaljujemo na povjerenju i podršci, navode iz Škole.
Ovakvi projekti, osim svog specifičnog cilja koji je već naveden, imaju i opći cilj, a to je: jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala – učenika srednjih strukovnih škola kroz: motiviranje mladih za rad u turizmu, podizanje razine svijesti kod učenika i nastavnika o turizmu kao multisektorskom resoru, međusektorsko gospodarsko povezivanje kroz obrazovni proces, upoznavanje učenika strukovnih škola iz drugih obrazovnih sektora s mogućnostima realizacije projekata u turizmu, povezivanje obrazovnih institucija i privatnog sektora, razvijanje projektnog načina razmišljanja kod učenika, razvijanje poduzetničkog duha i timskog rada kod učenika. Sudeći prema odluci resornog ministarstva, u tome su bili više nego uspješni!
I, na kraju gdje kušati ta paška tradicionalna jela s oznakom „Pag na meniju“? Pag: Konoba „Bodulo”, Konoba „Bile”, Restoran „Na Tale”, Restoran „Na Katine”, Wine & cheese bar „Trapula”, Restoran Padre, Konoba „Didova kuća” Šimuni; Kolan i Mandre: konoba„Bonaca”, OPG Prtorić, OPG Figurica, Konoba „Divlja maslina”, Konoba Giardin , Metajna: Konoba „Težak”.