Iako se ne smatra najzdravijom, konzervirana hrana kada smo u žurbi dobro dođe.
Konzerviranjem se hrana održava svježom i jestivom, posebice ona koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja hrana prolazi proces sterilizacije.
Naravno, nije svaka konzervirana hrana loša.
Nutricionistica dr. Jes Kording kaže da su, prema mišljenju stručnjaka, najzdravija konzervirana hrana sardine, ali i ostale riblje konzerve koje su pristupačan izvor proteina i ne zahtijevaju dugu pripremu ili kuhanje.
Kako objašnjava, riblje konzerve imaju brojne zdravstvene dobrobiti.
“Konzervirane sardine imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora plodova mora, osobito ako svježe nisu dostupne”, rekla je dr. Kording.
Kada jedemo sardine, dodaje dr. Kording, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protuupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje osigurava mononezasićene masti zdrave za srce.
Stručnjaci preporučuju dvije do tri porcije riblje konzerve tjedno, pomiješane s tjesteninom ili same, a možete ih dodati i raznim salatama, prenosi N1.