023.hr
Nakon sunčane nedjelje stiže nagla promjena: Od utorka kiša, jugo i povratak pravog jesenskog vremena
Njihova nadgrobna ploča već je postavljena, ali Krešo i Snježana i dalje žive, smiju se i planiraju nove izlete
DANAS STRPLJIVO U PROMETU Evo svih važnih detalja privremene prometne regulacije zbog biciklističke utrke Zadar Granfondo, koja se vozi ovu nedjelju
WhatsApp bi vam mogao blokirati slanje poruka: Evo koji korisnici su na udaru i kako izbjeći zabranu
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u posjetu Zadru i županiji
Reakcija čitateljice na mučni slučaj u Debeljaku: “Ako šutimo nad psom, sutra ćemo šutjeti i nad čovjekom”
SUBOTOM NA ŠPICI Zadar uživa jesenski đir na 20 °C; Lagani kaputi, tenisice i prve jesenske boje
Slika “Sveti Ivan od Boga” vraćena u bolničku kapelu: mons. Zgrablić zahvalio liječnicima na ljudskosti
SAVSKM ISKRENO Natali Dizdar: “Danas se muzika prebrzo i previše proizvodi, pa zato i kratko traje”
Škabrnja svečano obilježila Dan općine i blagdan svetog Luke
PALA DILERICA U Zadru uhićena 27-godišnjakinja s više od 100 grama kokaina i “punilom” za drogu
VIŠE OD DVA PROMILA Pijan 67-godišnjak u Zadru udario u radni stroj, vrijeđao policiju i završio s teškim ozljedama
U Providurovoj palači održana panel rasprava o integriranom razvoju zadarskih otoka – predstavljen projekt Arhipelogos
U Zadru održan Blue Cafe “Zaštićena područja za otoke” u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata
Otočki trkački vikend: Archipelago Trail Run okupio više od 700 trkača na Ugljanu, Dugom otoku i Pašmanu
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Vijesti

Na dalmatinske tržnice stigla prva ovogodišnja žižula, cijena za kilogram je vrtoglavih 8 eura

Autor: 023.hr
Objavljeno: 3. rujna 2024.
Čitanje članka: oko 2 min
Redakcija 023.hr
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Na šibensku tržnicu stigle su prve ovogodišnje skradinske žižule po cijeni od 8 eura za kilogram.

Žižula (lat. Ziziphus jujuba), poznata i kao kineska datulja, voćka je popularna u mediteranskim krajevima Hrvatske, posebice u okolici Skradina.

Ova voćka pripada porodici krkavina (Rhamnaceae) i porijeklom je iz Kine, gdje se uzgaja već više od 4000 godina.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Žižula je poznata po ukusnim plodovima koji nalikuju malim jabukama ili maslinama, ovisno o sorti.

Karakteristike žižule

Žižula je listopadno drvo ili grm koji može narasti do 5, pa čak i 12 metara. Krošnja je široka i razgranata, a kora je smeđa i ispucala. Listovi su tamnozeleni, sjajni i jajoliki, a cvjetovi su sitni, žućkasti i ugodnog mirisa.

Plodovi žižule su jajoliki ili okrugli, veličine 2-3 cm, a boja im varira od zelene do crvenosmeđe kada sazru. Meso ploda je bijelo, sočno i slatko-kiselog okusa, sličnog datulji, zbog čega je žižula dobila nadimak “kineska datulja”. Unutar ploda nalazi se jedna koštica.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Najviše joj odgovaraju sunčana i suha područja s toplom klimom. Voćka je otporna na sušu i niske temperature, a može podnijeti i do -15°C, što je čini pogodnom za uzgoj u većem dijelu Hrvatske.

Žižula se sadi u jesen ili proljeće, a plodove počinje davati već nakon nekoliko godina. U punoj rodnosti, jedno stablo može dati do 30 kilograma plodova godišnje. Plodovi se beru krajem ljeta i početkom jeseni, kada su potpuno zreli i poprimaju tamnosmeđu boju.

Kulinarska uporaba

Žižule se mogu konzumirati svježe ili sušene. U mediteranskim kuhinjama, uključujući i dalmatinsku, često se koriste za pripremu džemova, kompota, likera i kolača. Sušene žižule se mogu koristiti kao zdrava grickalica ili dodatak raznim jelima poput salata i muslija, piše Index.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Inače, na zadarskom području, žižula se još naziva i – čičindra.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:čičindratržnicavoćežižula
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Vijesti

Zdravlje počinje u ljekarni: Nova kampanja #LjekarnikZna potiče građane da se obrate farmaceutima

Vijesti

Važna obavijest iz HZMO-a: Evo kada počinje isplata dječjeg doplatka za rujan

Vijesti

U omiljenom proizvodu pronađen metal? Ledo hitno povlači popularni artikl s tržišta!

Vijesti

Dvije prometne na autocesti A1; Iz HAK-a upozoravaju da se vozi usporeno na dvije lokacije

Vijesti

Isplata božićnice postaje zakonska obveza, no poslodavci traže odgodu i manju obvezu

Vijesti

AKCIJA SPAŠAVANJA Na području Nacionalnog parka Plitvička jezera osoba upala u provaliju

Vijesti

DRASTIČAN PAD PROIZVODNJE Bez pomoći države slijedi kraj proizvodnje šećera u Hrvatskoj

Vijesti

27 GODINA NEPRAVDE Zdravstveni radnici hitne medicinske službe izlaze na prosvjed i traže beneficirani staž

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
- OGLAS -
Ad imageAd image
- PROMO -
Ad imageAd image
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka