023.hr
U Viru u padu s električnog skateboarda teže ozlijeđen 23-godišnji Slovenac
BENKOVAC Na pješačkom prijelazu udario dijete pa pobjegao!
SUKOB ZAVRŠIO KOBNO U apartmanu u Pakoštanima ubio 46-godišnju Slovakinju
FOTO Obnovljeno dječje igralište i uređene javne površine na Olibu
HNK Zadar s povratnikom Ivanom Santinijem kreće u pripreme za iskorak i ulazak u viši rang
FOTO-VIJEST Na zadarsku pijacu stigle smokve “petrovke”, 5 eura za kilogram
Domoljubne krafne s glazurom i likom Thompsona: Cijena paprena, interes ogroman
Koristili elektronske uređaje za ometanje zaključavanja vozila, uhićeni i predani pritvorskom nadzorniku
Evo za koje usluge banke više neće smjeti naplaćivati naknade
DRASTIČNE RAZLIKE Isti proizvod na moru, cijena suludo viša; Inspekcija šokirala koliko ih lovi u mutnom
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Jeste li čuli za talijansku ‘penicilin juhu’? Donosimo recept za ovo okrepljujuće jelo, gotovo za svega pola sata

Autor: 023.hr
Objavljeno: 26. rujna 2024.
Čitanje članka: oko 3 min
Freepik/Timolina
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Juha s povrćem, sitnom tjesteninom, pilećim temeljcem i parmezanom daleko je najtopliji obrok koji možemo zamisliti u hladne jesenske dane. Talijanski none ovo zovu ‘talijanskom penicilin juhom’ jer ne samo da je utješna i ljekovita već je i tako jednostavna za pripremu. Gotova je u svega 30 minuta.

Pastina juha često se naziva Minestrina, Pastina in Brodo ili, od milja, ‘talijanski penicilin’. Nakon jedne žlice juhe u kojoj pliva sitna tjestenina u obliku zvjezdica shvatit ćete zašto. Pastina juha, za koju recept donosi The Mediterranean dish jednostavna je večera koja grije, često štiti od prehlade i djeluje tako domaće i ugodno.

Svježe povrće, luk, mrkva i celer čine aromatični temelj ove juhe. Mnogima se dopada blaga slatkoća žutog luka, ali umjesto njega možete koristiti srebrenac ili 2-3 ljutike.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Drugi važan dodatak je kora parmezana. Iako vrlo tvrda i neugodna za grickanje, kora parmezana savršena je za produbljivanje okusa domaćih temeljaca, juha, variva i gulaša. Juhu će obogatiti punom aromom umamija. Ostatke kore parmezana spremite u zamrzivač kako bi vam bile pri ruci. Također možete koristiti veliki komad parmezana, iako je to skuplje od korištenja kore koja bi obično završila u kanti za smeće.

Pastina je zamišljena kao skromni obrok s namirnicama iz smočnice. Vjerojatno imate gotovo sve pri ruci.

Potrebni sastojci

  • 1,5 l pilećeg temeljca
  • 150 g tjestenine – pastina je zgodan izbor zbog simpatičnog zvjezdastog oblika, ali bilo koja sitna tjestenina, poput abecede, orzoa ili acini di pepea također će biti sjajan odabir
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 2 štapića celera
  • kora parmezana
  • sol
  • peršin, dodaje svježinu i dubinu okusa. Možete ga zamijeniti koprom ili bosiljkom.
  • svježe naribani sir parmezan, dodaje savršeno slan finiš bogat umamijem.

Priprema

Zakuhajte temeljac u velikom loncu s poklopcem. Ogulite i nasjeckajte 1 glavicu luka i 2 mrkve na veće komade. Nasjeckajte 2 štapića celera na velike komade. Sve zajedno dodajte u temeljac, a zatim ubacite i koru parmezana i prstohvat soli.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Pojačajte vatru da zavrije, zatim smanjite i poklopite. Pirjajte dok povrće ne omekša, 20 do 30 minuta.

Izvadite koru od parmezana zatim rešetkastom žlicom prebacite povrće u multipraktik ili u posudu od štapnog miksera. Dodajte nekoliko žlica juhe i miksajte dok povrće ne postane potpuno glatko. Pasirano povrće vratite natrag u lonac.

Pojačajte vatru da juha zavrije. Kad zavrije, umiješajte otprilike 150 g pastine. Kuhajte dok tjestenina ne omekša, otprilike 3 minute. Maknite juhu s vatre.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kušajte juhu i prilagodite začine, dodajte još soli ako je ukusna. Ulijete juhu s tjesteninom u zdjelice za posluživanje. Svaku zdjelu pospite peršinom i naribanim parmezanom i poslužite vruće, piše tportal.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:jelojuhakuhanjerecept
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Upozorenje liječnika: Ove tri skupine lijekova mogu biti opasne tijekom toplinskih valova!

Lifestyle

Srpanjske astro prognoze: Od pojačanih strasti do poslovnih izazova za sve znakove

Lifestyle

Prije nego što izađete iz klimatiziranog prostora na vrućinu, obavezno napravite ovu stvar!

Lifestyle

Namirnice koje čuvaju mozak: Što jesti za bolju koncentraciju i zdravlje živčanog sustava

Lifestyle

Vrućina u stanu? Ovaj jednostavan trik s ledenom bocom može sniziti temperaturu i do 3 stupnja

Lifestyle

VJEROVALI ILI NE Znanstveno potvrđeno: Čarape vam mogu pomoći da lakše zaspite tijekom toplinskog vala

Lifestyle

Mislili ste da je samo voda ključ hidratacije? Ove tekućine i namirnice iznenadit će vas!

Lifestyle

Opekline od sunca nisu prolazne: Šteta se gomila i može vas koštati života!

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka