023.hr
Pogledajte “završene” radove na Kolovarama: “Šaht je već ulegnut, komadi asfalta razbacani su po pločniku”
Vrsaljkov sat skuplji od stana: Šime na sud došao s Patekom vrijednim preko 150.000 eura
NAKON ODRŽANOG SASTANKA Erlić i Dražina najavili pojačanja: Evo kako će se u Zadru kontrolirati buka, promet i gužve
Jadran gori pod valom vrućine: Temperature do 37°C, osvježenje na vidiku tek za vikend
Porezna uprava objavila važno upozorenje za građane
Vrsaljko na suđenju otkrio: “Oni koji nisu potpisali ugovor s Mamićem…”
3. Memorijal Eduard Edi Perinčić donosi još jači turnir i bogat nagradni fond
U prehrambenom proizvodu pronađena kancerogena tvar, Hrvatska ga uvozi iz Ukrajine
Loša situacija u Domu na Sfingi; Župan Bilaver obećao: “Povećanje cijena Doma u ovoj godini neće biti”
U Hrvatskoj ne rastu samo temperature već i inflacija i cijene; Evo najnovijih podataka
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Znate li kako se čiste dagnje, koliko se kuhaju i kako biti siguran da su ispravne za jelo?

Autor: 023.hr
Objavljeno: 2. kolovoza 2024.
Čitanje članka: oko 6 min
Image by sohyae0 from Pixabay
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
Gdje žive dagnjeNutritivne vrijednosti dagnjiKoliko se kuhaju smrznute dagnje?Koliko dugo se kuhaju svježe dagnje?Kako očistiti dagnje?Pregledajte dagnjeIsperite dagnjeOribajte školjkeObradite dagnjeNamočite dagnjeKako prepoznati pokvarene dagnje

Dagnje nisu samo ukusne nego su i jako zdrave. Bogate su visokokvalitetnim proteinima, doprinose izgradnji i obnovi tkiva, što ih čini odličnim izborom za sve koji žele održavati zdravu prehranu.

Ljuštura dagnje sastoji se od dva dijela: gornjeg i donjeg oklopa. Gornja ljuska je obično ravnija i glatka, dok je donja ljuska dublja i zakrivljenija.

Svježe dagnje trebaju imati sjajnu, tamnoplavu ili crnu ljušturu, a na njima mogu biti pričvršćene alge ili školjke, što je dobar znak da su svježe.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Gdje žive dagnje

Dagnje se uglavnom zadržavaju na jednom mjestu, hraneći se planktonom koji filtriraju iz vode. Ponekad konzumiraju bakterije i toksine, što ih čini potencijalno opasnima za konzumaciju.

Kuhanje uništava većinu kontaminanata, ali neki mogu ostati.

Dagnje žive u grozdovima na pješčanim sprudovima, podvodnim liticama, stupovima ili vise povezane finim nitima. Samonikle dagnje se nalaze na mnogim mjestima uz obalu pa ih se tako, primjerice, može pronaći u Novigradskom moru, Šibenskom zaljevu i kanalu, Malostonskom, Pulskom zaljevu i Limskom kanalu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Nutritivne vrijednosti dagnji

Dagnje su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina koje su važne za zdravlje srca i mozga. Nutritivno su bogate, pune su proteina, vitamina i minerala.

Sadrže značajne količine vitamina B12, željeza i cinka, koji igraju ključnu ulogu u održavanju energije, jačanju imunosnog sustava i podržavanju zdravlja krvi.

Dagnje sadrže mnoge vitamine i minerale, uključujući: željezo, vitamin C, vitamin A, kalcij

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Koliko se kuhaju smrznute dagnje?

Ako su još uvijek u ljusci, možete ih kuhati na pari u loncu napunjenom vodom ili vinom pet do sedam minuta ili dok se ljušture dagnji ne otvore. Možete ih i pirjati na ulju ili maslacu na jakoj vatri.

Ako pripremate smrznute dagnje, samo stavite školjke u plitku posudu, dodajte 50 ml vruće vode i kuhajte na visokoj temperaturi četiri do pet minuta. Provjerite jesu li potpuno kuhane prije nego što ih odmrznete.

Dagnje treba kuhati pet do sedam minuta. Dodajte ih u lonac i pokrijte poklopcem. Održavajte visoku temperaturu.

Kuhanje će trajati pet do sedam minuta ovisno o jačini topline, količini tekućine koju koristite i količini dagnji. Kad para izađe ispod poklopca lonca, nakon 15 sekundi će biti gotove.

Koliko dugo se kuhaju svježe dagnje?

Kuhanje na pari klasičan je i jednostavan način kuhanja dagnji kako bi se očuvao prirodni okus. Ne morate ih miješati, samo ih brzo poklopite i pustite da se kuhaju na pari.

Dodajte dovoljno tekućine za stvaranje pare, poput vode, juhe ili bijelog vina. Čim se školjke otvore, potrebno ih je kuhati samo tri do pet minuta. Maknite poklopac i lonac s vatre.

Matija Lipar

Kako očistiti dagnje?

Prvo i najvažnije, uvijek kupujte svježe dagnje i pripremajte ih isti dan. Dagnje se brzo kvare i ne želite riskirati svoje zdravlje.

Pregledajte dagnje

Prije nego počnete čistiti školjke, važno ih je pregledati. Potražite dagnje s razbijenim školjkama ili one koje su otvorene. Riješite se svih dagnje koje ne prođu ovaj test jer nisu sigurne za jelo.

Isperite dagnje

Isperite dagnje pod hladnom tekućom vodom kako biste uklonili svu prljavštinu ili ostatke. To će također pomoći da se ukloni višak soli ili pijeska koji bi mogli biti na školjkama.

Oribajte školjke

Upotrijebite čvrstu četku za ribanje ljušture dagnji, obraćajući posebnu pozornost na školjke ili druge ostatke koji bi se mogli zalijepiti za njih. To će pomoći u uklanjanju prljavštine ili nečistoća koje se mogu nalaziti na školjkama. Upotrijebite nož za uparivanje kako biste uklonili tvrdokorne parazite.

Obradite dagnje

Neke dagnje mogu imati vlaknasti dio pričvršćen za školjku, što je u biti nakupina niti koje pomažu dagnji da se pričvrsti za stijene ili druge površine.

Da biste je uklonili, upotrijebite čistu krpu tako što ćete je čvrsto uhvatiti i nježno povući prema kraju školjke. Obavezno uklonite taj dio prije kuhanja dagnji.

Namočite dagnje

Dagnje namočite u hladnoj posoljenoj vodi oko 20 minuta. To će pomoći u uklanjanju pijeska ili šljunka koji se mogu nalaziti unutar dagnji.

Da biste to učinili, pomiješajte 1/4 šalice morske soli s četiri šalice hladne vode u velikoj zdjeli. Dodajte dagnje i ostavite da se namaču 20 minuta. Nakon namakanja, dagnje ponovno isperite pod hladnom tekućom vodom kako biste uklonili višak soli.

Kako prepoznati pokvarene dagnje

Jedan od najuočljivijih znakova da su dagnje pokvarene je jak, neugodan miris. Svježe dagnje trebale bi imati blag, morski miris.

Provjerite i njihov izgled. Trebaju imati dobro zatvorene ljuske, ali ako su otvorene ili imaju razbijene ljuske, to je znak da nisu svježe. Osim toga, treba izbjegavati školjke koje su sluzave ili im se promijenila boja.

Također provjerite ima li pukotina ili krhotina na školjkama. Dagnje s oštećenim ljušturama vjerojatnije će se pokvariti, a mogu biti i leglo bakterija.

Ako primijetite bilo koji od navedenih znakova, najbolje je odmah baciti dagnje. Konzumiranje pokvarenih može dovesti do trovanja hranom i drugih zdravstvenih rizika, prenosi N1.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:dagnje
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Upozorenje liječnika: Ove tri skupine lijekova mogu biti opasne tijekom toplinskih valova!

Lifestyle

Srpanjske astro prognoze: Od pojačanih strasti do poslovnih izazova za sve znakove

Lifestyle

Prije nego što izađete iz klimatiziranog prostora na vrućinu, obavezno napravite ovu stvar!

Lifestyle

Namirnice koje čuvaju mozak: Što jesti za bolju koncentraciju i zdravlje živčanog sustava

Lifestyle

Vrućina u stanu? Ovaj jednostavan trik s ledenom bocom može sniziti temperaturu i do 3 stupnja

Lifestyle

VJEROVALI ILI NE Znanstveno potvrđeno: Čarape vam mogu pomoći da lakše zaspite tijekom toplinskog vala

Lifestyle

Mislili ste da je samo voda ključ hidratacije? Ove tekućine i namirnice iznenadit će vas!

Lifestyle

Opekline od sunca nisu prolazne: Šteta se gomila i može vas koštati života!

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
 

    Dobrodošli natrag!

    Prijavite se u svoj račun

    Username or Email Address
    Password

    Izgubljena lozinka