Dagnje nisu samo ukusne nego su i jako zdrave. Bogate su visokokvalitetnim proteinima, doprinose izgradnji i obnovi tkiva, što ih čini odličnim izborom za sve koji žele održavati zdravu prehranu.
Ljuštura dagnje sastoji se od dva dijela: gornjeg i donjeg oklopa. Gornja ljuska je obično ravnija i glatka, dok je donja ljuska dublja i zakrivljenija.
Svježe dagnje trebaju imati sjajnu, tamnoplavu ili crnu ljušturu, a na njima mogu biti pričvršćene alge ili školjke, što je dobar znak da su svježe.
Gdje žive dagnje
Dagnje se uglavnom zadržavaju na jednom mjestu, hraneći se planktonom koji filtriraju iz vode. Ponekad konzumiraju bakterije i toksine, što ih čini potencijalno opasnima za konzumaciju.
Kuhanje uništava većinu kontaminanata, ali neki mogu ostati.
Dagnje žive u grozdovima na pješčanim sprudovima, podvodnim liticama, stupovima ili vise povezane finim nitima. Samonikle dagnje se nalaze na mnogim mjestima uz obalu pa ih se tako, primjerice, može pronaći u Novigradskom moru, Šibenskom zaljevu i kanalu, Malostonskom, Pulskom zaljevu i Limskom kanalu.
Nutritivne vrijednosti dagnji
Dagnje su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina koje su važne za zdravlje srca i mozga. Nutritivno su bogate, pune su proteina, vitamina i minerala.
Sadrže značajne količine vitamina B12, željeza i cinka, koji igraju ključnu ulogu u održavanju energije, jačanju imunosnog sustava i podržavanju zdravlja krvi.
Dagnje sadrže mnoge vitamine i minerale, uključujući: željezo, vitamin C, vitamin A, kalcij
Koliko se kuhaju smrznute dagnje?
Ako su još uvijek u ljusci, možete ih kuhati na pari u loncu napunjenom vodom ili vinom pet do sedam minuta ili dok se ljušture dagnji ne otvore. Možete ih i pirjati na ulju ili maslacu na jakoj vatri.
Ako pripremate smrznute dagnje, samo stavite školjke u plitku posudu, dodajte 50 ml vruće vode i kuhajte na visokoj temperaturi četiri do pet minuta. Provjerite jesu li potpuno kuhane prije nego što ih odmrznete.
Dagnje treba kuhati pet do sedam minuta. Dodajte ih u lonac i pokrijte poklopcem. Održavajte visoku temperaturu.
Kuhanje će trajati pet do sedam minuta ovisno o jačini topline, količini tekućine koju koristite i količini dagnji. Kad para izađe ispod poklopca lonca, nakon 15 sekundi će biti gotove.
Koliko dugo se kuhaju svježe dagnje?
Kuhanje na pari klasičan je i jednostavan način kuhanja dagnji kako bi se očuvao prirodni okus. Ne morate ih miješati, samo ih brzo poklopite i pustite da se kuhaju na pari.
Dodajte dovoljno tekućine za stvaranje pare, poput vode, juhe ili bijelog vina. Čim se školjke otvore, potrebno ih je kuhati samo tri do pet minuta. Maknite poklopac i lonac s vatre.
Kako očistiti dagnje?
Prvo i najvažnije, uvijek kupujte svježe dagnje i pripremajte ih isti dan. Dagnje se brzo kvare i ne želite riskirati svoje zdravlje.
Pregledajte dagnje
Prije nego počnete čistiti školjke, važno ih je pregledati. Potražite dagnje s razbijenim školjkama ili one koje su otvorene. Riješite se svih dagnje koje ne prođu ovaj test jer nisu sigurne za jelo.
Isperite dagnje
Isperite dagnje pod hladnom tekućom vodom kako biste uklonili svu prljavštinu ili ostatke. To će također pomoći da se ukloni višak soli ili pijeska koji bi mogli biti na školjkama.
Oribajte školjke
Upotrijebite čvrstu četku za ribanje ljušture dagnji, obraćajući posebnu pozornost na školjke ili druge ostatke koji bi se mogli zalijepiti za njih. To će pomoći u uklanjanju prljavštine ili nečistoća koje se mogu nalaziti na školjkama. Upotrijebite nož za uparivanje kako biste uklonili tvrdokorne parazite.
Obradite dagnje
Neke dagnje mogu imati vlaknasti dio pričvršćen za školjku, što je u biti nakupina niti koje pomažu dagnji da se pričvrsti za stijene ili druge površine.
Da biste je uklonili, upotrijebite čistu krpu tako što ćete je čvrsto uhvatiti i nježno povući prema kraju školjke. Obavezno uklonite taj dio prije kuhanja dagnji.
Namočite dagnje
Dagnje namočite u hladnoj posoljenoj vodi oko 20 minuta. To će pomoći u uklanjanju pijeska ili šljunka koji se mogu nalaziti unutar dagnji.
Da biste to učinili, pomiješajte 1/4 šalice morske soli s četiri šalice hladne vode u velikoj zdjeli. Dodajte dagnje i ostavite da se namaču 20 minuta. Nakon namakanja, dagnje ponovno isperite pod hladnom tekućom vodom kako biste uklonili višak soli.
Kako prepoznati pokvarene dagnje
Jedan od najuočljivijih znakova da su dagnje pokvarene je jak, neugodan miris. Svježe dagnje trebale bi imati blag, morski miris.
Provjerite i njihov izgled. Trebaju imati dobro zatvorene ljuske, ali ako su otvorene ili imaju razbijene ljuske, to je znak da nisu svježe. Osim toga, treba izbjegavati školjke koje su sluzave ili im se promijenila boja.
Također provjerite ima li pukotina ili krhotina na školjkama. Dagnje s oštećenim ljušturama vjerojatnije će se pokvariti, a mogu biti i leglo bakterija.
Ako primijetite bilo koji od navedenih znakova, najbolje je odmah baciti dagnje. Konzumiranje pokvarenih može dovesti do trovanja hranom i drugih zdravstvenih rizika, prenosi N1.