023.hr
Emotivni povratak u ratnu 1994. godinu i novo ruho pjesme “Božić u Zadru” koja je nakon tri desetljeća ponovno okupila zadarske glazbenike
SUBOTOM NA ŠPICI Zimske modne kombinacije i ugodno predblagdansko druženje obilježili su još jednu subotnju na Poluotoku
Nakon dima i evakuacije posjetitelja iz centra, oglasila se Uprava Supernove: “Požar je saniran, centar radi normalno i u nedjelju”
Gusti dim ispunio Supernovu zbog požara na vozilu u podzemnoj garaži, policija se bori s gužvom i apelira na znatiželjnike da prestanu snimati intervenciju
Pijani 33-godišnjak u Biogradu galamio u kafiću, nasrnuo na gosta pa razbio staklo na ulaznim vratima
Jole zove Zadrane na feštu, Porto Morto s nestrpljenjem očekuje novu svirku u Zadru
Provjerite zalihe jer se zbog povišene razine pesticida s tržišta povlače suhe grožđice i studentski miks nekoliko poznatih brendova
Na Adventiću kod sv. Krševana održava se radionica na kojoj se djeca mogu okušati u popravku računala i zaigrati legendarne retro igre
Vrški božićni šušur donosi koncert Danijele Martinović, zimsko izdanje “Ćakula” i zanimljivo natjecanje u kojem će se u pravljenju fritula okušati muškarci
Plesna udruga Gesta u HNK Zadar donosi novu autorsku premijeru “Božić bez filtera” koja se duhovito poigrava obiteljskim odnosima
Uz razmjenu blagdanskih čestitki, čelnici Grada i Crkve razgovarali o velikom okupljanju vjernika i zatvaranju Godine jubileja koje slijedi 28. prosinca
Župan Josip Bilaver s predstavnicima braniteljskih udruga usuglasio bogat program 33. obljetnice VRO Maslenica ’93. koji će trajati sve do 1. ožujka
Virski El Presidente u “skupini smrti” na novim dubrovačkim terenima protiv lanjskog prvaka i superligaških igrača traži put do završnice
Vikend donosi proljetne temperature i sunce, no tjedan pred nama priprema nagli obrat uz kišu i znatno zahlađenje za blagdane
Sjajan početak državnog prvenstva na Poljudu: Plivači Zadra u prva dva dana osvojili srebro i četiri bronce
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr

Dojavite nam vijest
Želite se oglasiti na 023.hr?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Vidjeli ste nešto bijelo kako izlazi iz piletine nakon kuhanja? Evo što je to zapravo i smijete li to jesti

Autor: 023.hr
Objavljeno: 7. kolovoza 2024.
Čitanje članka: oko 4 min
Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
  • Riječ je o proteinima
  • Kada se bijela tvar pojavljuje?
  • Je li bijela tvar sigurna za jelo?
  • Događa li se ovo s drugim vrstama mesa?
  • Kako izbjeći pojavu bijele tvari?

Ako redovito pripremate piletinu, nema sumnje da ste se susreli s “bijelom tvari” i zapitali se o čemu je riječ i smijete li jesti takvo meso.

Kuhar Drew Curlett pojasnio je za Reader’s Digest kako je sasvim normalno vidjeti bijelu tvar koja izlazi iz piletine, pogotovo ako je pečena.

Riječ je o proteinima

Piletina je bogat izvor proteina koji su upravo ta bijela tvar koja se može vidjeti nakon kuhanja.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Uzgajivač pilića Paul Greive pojasnio je kako je riječ o proteinu koji je topiv u vodi te se zove albumin. Ovaj protein može se naći u mesu, mlijeku i jajima.

Kako bismo razumjeli kako se ovaj protein pretvara u bijelu tvar na piletini, korisno je znati da su ti proteini bistri dok se nalaze u jajima. Prilikom kuhanja ti proteini koaguliraju te mijenjaju boju.

Ista stvar se događa i u piletini.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Sokovi unutar sirove piletine sastavljeni su od vode i proteina. Meso se skuplja dok se kuha, istiskujući dio tekućine iz sebe.

“U tavi ili na roštilju većina ove tekućine ispari kada dođe u dodir s visokom temperaturom”, kaže Curlett. “Ali u okruženju kao što je konvencionalna pećnica, ova tekućina se sakuplja i kuha. To je stvarno uobičajeno kada se kuha na visokoj temperaturi bez puno tekućine ili masnoća kao što je slučaj kada pripremamo pileća prsa bez kostiju i kože”, dodaje.

Kada se bijela tvar pojavljuje?

Pojava bijelih tvari nema toliko veze s načinom kuhanja koliko sa skladištenjem. Kada se piletina zamrzne, voda u njoj se pretvara u kristale leda koji mogu probušiti stanične stijenke koje su pune vode i proteina.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kada se odmrzne, tekući sadržaj puknutih stanica otječe u prostore između mišićnih vlakana. Prilikom kuhanja, dio te tekućine neizbježno će isplivati ​​na površinu, jer se meso steže.

Je li bijela tvar sigurna za jelo?

Da, bijela tvar u piletini je sigurna, prema Greiveu i Curlettu. Bijela tvar na vanjskoj strani vaše piletine isti su sokovi koje ćete pronaći unutar nje. Ti sokovi su sigurni za jelo

Što se tiče okusa, bijela tvar nema puno okusa. U malim količinama vjerojatno ne biste primijetili da ju uopće jedete. Veće količine mogu imati želatinastu ili gumastu teksturu što nekim ljudima nije privlačno.

Događa li se ovo s drugim vrstama mesa?

Albumin se nalazi u svim životinjama, tako da je posve moguće da iz bilo kojeg mesa koje kuhate izađe bijela tvar. Međutim, najčešće ćete ga vidjeti u komadima mesa koji su prethodno bili zamrznuti. Tako je primjerice uobičajeno vidjeti bijelu tvar pri pripremi ribe poput lososa i škampa.

Također, bijele tvari se često mogu vidjeti kod različitih oblika mljevenog mesa kao što su hamburgeri ili kobasice.

Kako izbjeći pojavu bijele tvari?

Iako je bijela tvar potpuno prirodna, nije baš privlačna. Kuhanje piletine na nižim temperaturama pomaže pri umanjivanju njenih količina.

Priprema na visokim temperaturama uzrokuje brzo i čvrsto stezanje mesa, koje za posljedicu ima istiskivanje albumina.

Lagano kuhanje piletine na nižoj temperaturi trajat će dulje, ali će također smanjiti količinu bijele tvari koje izlazi iz nje.

Kada pečete piletinu smanjite temperaturu pečenja i koristite termometar za meso kako biste prilagodili vrijeme pečenja.

Drugi način da izbjegnete pojavu bijele tvari na piletini je korištenje svježe piletine, a ne smrznute, piše N1.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:kuhanjepiletina
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Znanstvenici su srušili veliki mit o blagdanskom debljanju i otkrili koliko zapravo dobivamo na težini tijekom prosinca

Lifestyle

Danas je Sveta Lucija: Donosimo pet ključnih koraka za uzgoj guste i raskošne božićne pšenice koja donosi sreću u 2026. godini

Lifestyle

TJEDNI HOROSKOP Pred nama je tjedan karmičkih ljubavi, fatalnih susreta i velikog čišćenja

Lifestyle

Dobre vijesti za ljubitelje mliječnih proizvoda: Znanstvenici tvrde da sir može igrati važnu ulogu u očuvanju kognitivnog zdravlja

Lifestyle

Danas je Međunarodni dan samaca: Sve više ljudi bira život bez partnera, i pritom su sretniji nego ikad!

Lifestyle

Mjesečni horoskop za studeni: Evo tko u ljubavi gasi dramu, a tko na poslu preuzima vodstvo

Lifestyle

Zadarski Selected Croatia nominiran za prestižnu nagradu “Kolektiv godine”

Lifestyle

Sezona viroza pred vratima: Topli čajevi kao tihi saveznici u borbi protiv gripe i prehlade

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka