Najjednostavniji način da napravite ovo mekano i izdašno jelo je da skuhate krumpir i zgnječite ga dok ne postane glatko, ali svaki kuhar koji cijeni okus znat će da je kremasti dodatak neophodan za najbolje rezultate.
Dok se mnogi ljudi okreću maslacu, vrhnju i mlijeku za svilenkasti pire krumpir, maestro okusa, ponudio je alternativni sastojak.
Razgovarajući za britanski Express, Phil Bianchi kaže da postoje četiri koraka koja nikada ne preskače kada ih radi kod kuće.
Prvo i najvažnije, Phil je pozvao ljubitelje pirea da “smanje s mliječnim proizvodima” i umjesto toga koriste aromatizirano ulje.
“Ljudi često dodaju previše mlijeka, maslaca i vrhnja, misleći da će tako postati glatkiji i pahuljastiji – nije tako! Koji god mliječni proizvod dodate, pazite da bude u jednakim dijelovima i nemojte pretjerivati”, kazao je Bianchi.
“Umjesto toga, dodajte malo okusa. Nakon što ste smanjili količinu mliječnih proizvoda, dodajte malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i malo iscijeđenog svježeg limuna ili upotrijebite maslinovo ulje s infuzijom, poput maslinovog ulja od ružmarina i češnjaka.
Dodatna tekućina ključ je za izuzetno glatki pire krumpir, a ima i svježiji okus, savršen za sve ljetne recepte na bazi pirea”.
Recept za kremasti pire krumpir
Sastojci
- dva velika krumpira, oguljena i nasjeckana na kockice,
- jedna žlica maslaca s jednakim dijelovima mlijeka ili vrhnja (nikada oboje),
- dobro pokapati maslinovim uljem,
- malo svježeg limuna.
Metoda
Što se tiče izrade savršenog pire krumpira, tehnika je jednako važna kao i okus. Prvo ogulite krumpire i pažljivo ih narežite.
“Pokušajte rezati komade krumpira prilično ravnomjerno tako da se sve skuha u isto vrijeme. Definitivno nemojte koristiti jako male krumpire jer će se pretvoriti u kašu, a ne u pire – velika razlika!”
Krumpire dodajte u veliki lonac kipuće vode s dosta soli. “Kao i kod tjestenine, za krumpire želite vodu koja je slana i slana. Toje najbolji način za dodavanje slanog okusa”, rekao je Phil.
Kad voda prokuha, smanjite vatru i ostavite krumpir da se kuha oko 15-20 minuta, odnosno dok krumpir ne omekša.
Kad je krumpir kuhan, dobro ga ocijedite i vratite u lonac. Pustite ih da odstoje minutu kako bi višak vlage ispario.
Dodajte maslac i mlijeko ili vrhnje u tavu i zgnječite krumpir gnječilicom za krumpir ili vilicom
Postupno dodajte maslinovo ulje u pire krumpir, mutite dok ne postignete željenu gustoću. Možete dodati više ili manje ulja ovisno o želji.
“Promijenite sastojke: ne morate biti jednostavni sa svojim pire krumpirom, zašto ne biste dodali i druge sastojke kao što su parmezan, čili pahuljice, senf ili peršin. Izraženiji okusi će nesumnjivo impresionirati goste”, predložio je za kraj, prenosi N1.