Riža je nezaobilazna namirnica na stolovima diljem svijeta, a svi je volimo u juhi ili kao prilog omiljenom komadu mesa, no postoje i mnoge druge izvrsne namjene ove namirnice koje nadilaze okvire kuhinje.
Većina nas se služila rižom kada bi se našli u situaciji da moramo spašavati mobitele od vode i “izvlačiti” vodu iz njih.
Riža i neugodni mirisi
Šalica riže u prostoru koji ima neugodan miris može napraviti veliku razliku. Stoga je izrada staklenke za otklanjanje neugodnih mirisa najjednostavnija stvar koju možete učiniti za svoj dom.
Sve što trebate je staklenka, vrećicu riže i vašu omiljena mješavinu eteričnog ulja.
Ako se nosite s vrlo neugodnim mirisom za koji mislite da neće lako nestati, možete isprobati ulje limunske trave.
A ako želite dodati samo ugodan, suptilan miris, isprobajte ulje ružmarina, mente ili lavande.
Priprema
Ulijte jednu do dvije šalice riže u staklenu posudu.
Dodajte 10 do 20 kapi eteričnog ulja.
Vrh možete pokriti prozračnom tkaninom i pričvrstiti gumicom ili jednostavno staviti poklopac na staklenku.
Dobro promiješajte ili protresite staklenku da se eterična ulja ravnomjerno rasporede.
Ovaj “izum” možete isprobati u svakom ormaru u svom domu, kao i u svim malim prostorijama koje mogu biti ispunjene stvarima ne baš svježeg mirisa poput ostave ili hodnika.
Ako više ne osjećate miris, ponovno protresite rižu kako bi se eterična ulja bolje rasporedila.
Ovisno o količini vlage u prostoriji, šalica riže trebala bi stajati najmanje četiri do šest mjeseci, prenosi N1.