023.hr
Dračevljani i gosti plesali uz Rockatansky bend na fešti Presvetog Srca Isusova
U Hrvatsku dolazi nizozemski lanac poznat po iznimno niskim cijenama, prve trgovine u 2026. godini
Napulj pogodio najsnažniji potres u 40 godina: “Tlo se treslo kao nikada!”
OBAVIJEST IZ LIBURNIJE Zbog radova, privremeno okretište autobusa u Diklu na platou Mali Milini
ROŠADA Zadarska nadbiskupija imenovala i razriješila 12 svećenika, evo koji su to
JESTE LI SPREMNI? Od sutra skuplji duhanski proizvodi, kutija cigareta koštat će skoro 5 eura
MINISTAR ZADOVOLJAN Prihod od stranih turista u prva tri mjeseca za 54 milijuna eura veći u odnosu na lani
Znate li koliko je Hrvatska dužna? Hrvatska narodna banka objavila najnovije podatke
NE’Š LOPOVE! U Bibinjama pokušali provaliti u auto, policija ih uhvatila na djelu
Nijemci kažu da im je Hrvatska skupa: “Zato više ne dolazi tako puno turista”
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Krafne koje su pravile naše bake bile su puno ukusnije, a mi otkrivamo razlog zašto je bilo tako

Autor: 023.hr
Objavljeno: 21. kolovoza 2024.
Čitanje članka: oko 3 min
LeonaB from Pixabay
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Nitko kao bake ne zna napraviti ukusne slatke krafne. Prozračne, lagane, kao da su napravljene od oblaka, a ne od tijesta.

Ova poslastica u naše je krajeve stigla s mnogim drugim utjecajima austro-ugarske kulture, a mi smo je prilagodili našim nepcima.

Maslac su naše bake zamijenile svinjskom mašću, a upravo to i čini najveću razliku između naših krafni i onih koje i danas možete probati na ulicama Beča ili Berlina.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

U slatičarnicama se mogu naći krafne punjene svim i svačim, od vanilije i kreme od pistacija do različitih pomodnih punjenja, ali kod kuće i dalje najviše uživamo u onim starinskim, praznim krafnama.

Evo recepta po kojemu su krafne pravile naše bake.

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 60 g svježeg kvasca (ili 14 g suhog kvasca)
  • 250 ml mlijeka (mlakog)
  • 2 žlice šećera
  • 2 žumanjca
  • 2 žlice masti
  • 1 žličica vanilin-šećera
  • 1 prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje
  • ulje za prženje

Priprema

Ako koristite svjež kvasac, izmrvite ga i pomiješajte sa žlicom šećera i 100 ml mlakog mlijeka. Ostavite da stoji 10-15 minuta dok ne postane pjenasto.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Ako koristite suhi kvasac, samo ga pomiješajte s brašnom i prijeđite na sljedeći korak.

Sa strane sjedinite žumanjca, preostali šećer, mast i preostalo mlijeko, zatim u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, vaniliju i sol, napravite udubljenje u sredini i dodajte pripremljenu smjesu sa žumanjcima.

Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.

Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte malo brašna.

Stavite tijesto u nauljenu zdjelu, pokrijte čistom krpom i ostavite da raste na toplom mjestu jedan sat ili dok se ne udvostruči u veličini.

Kada je tijesto nadošlo, izvadite ga iz zdjele i na pobrašnjenoj površini ga razvaljajte na debljinu od oko 1 cm. Čašom izrežite krugove.

Stavite izrezane krugove na pobrašnjen pleh, pokrijte ih krpom i ostavite da nadođu još 30 minuta.

U dubokoj tanji zagrijte dovoljno ulja za prženje krafni (na oko 175°C). Pržite krafne u serijama, po nekoliko minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.

Pazite da ne prepunite tavu kako bi se krafne ravnomerno pržile.

Nakon prženja, stavite krafne na papirne ubruse da upiju višak ulja.

Dok su još tople, pospite ih šećerom u prahu.

Ove prazne krofne su mekane i ukusne same po sebi, ali ih možete poslužiti i uz različite marmelade, čokolade ili čak sladoled ako želite dodatni užitak, piše N1.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:kolačkrafnenamirnicereceptslatko
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Prije nego što izađete iz klimatiziranog prostora na vrućinu, obavezno napravite ovu stvar!

Lifestyle

Namirnice koje čuvaju mozak: Što jesti za bolju koncentraciju i zdravlje živčanog sustava

Lifestyle

Vrućina u stanu? Ovaj jednostavan trik s ledenom bocom može sniziti temperaturu i do 3 stupnja

Lifestyle

VJEROVALI ILI NE Znanstveno potvrđeno: Čarape vam mogu pomoći da lakše zaspite tijekom toplinskog vala

Lifestyle

Mislili ste da je samo voda ključ hidratacije? Ove tekućine i namirnice iznenadit će vas!

Lifestyle

Opekline od sunca nisu prolazne: Šteta se gomila i može vas koštati života!

Lifestyle

Jedna metoda mršavljenja je pet puta učinkovitija od Ozempica

Lifestyle

Šalica kave može poremetiti noćni reset mozga, posebno kod mladih

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka