Iako prošlu maslinarsku godinu uljari i maslinari neće pamtiti po dobrome, na 11. Dane maslina otoka Ugljana prijavljeno je 20 maslinovih ulja, a prema ocjeni stručnoga suda, šampionsko ulje drugu godinu zaredom proizveo je OPG Vojka Škopića iz Ugljana, piše portal Naši školji.
U ime organizatora, Turističke zajednice Općine Preko, direktor Ivan Košta zahvalio je maslinarima na sudjelovanju te svima koji su se uključili u popratni program završne manifestacije jer, kako je naglasio, ono po čemu nas i domaći i strani gosti prepoznaju jest njegovanje izvornosti i tradicije. A naš otok nadaleko je poznat upravo po tisućljetnom maslinarstvu.
Ulja je na ocjenjivanje prijavilo 17 maslinara iz Zadarske županije te jedan iz Istarske, a zahvalnice za sudjelovanje dobili su: Kristijan Hromin, Svetko Bilan, Davor Vukić, OPG Ana Jureško, Branko Franov, Vjenceslav Masar, Sunajko Končurat, Davor Stipanov, OPG Marin Matešić, OPG Badnje, Nikola Knežević i Nediljko Mavra.
Diplomu za djevičansko maslinovo ulje osvojio je gospodin Ivan Arapović, a brončanu plaketu i poklon-paket sponzora Bure d.o.o. OPG Vojko Longin.
Srebrnu plaketu osvojili su OPG Lungić, koji je uz HOP proizvode dobio i poklon-bon sponzora za meljavu maslina u Uljari PZ Banj,
OPG Škrinjar Valter te OPG Marin Matešić, koji je dobio maslinočistač sponzora Agroplant d.o.o.
Samo tri ulja ove su godine dobila zlatnu medalju, i to sva tri iz maslinika na području mjesta Ugljan. Na trećemu je mjestu OPG Škopić, drugo mjesto pripalo je Nikši Ivancu, a šampion 11. Dana maslina otoka Ugljana je OPG Škopić Vojka Škopića iz Ugljana.
U programu prije same dodjele nagrada, na rivi je održan ŠUG festival – sajam otočnih proizvoda, na kojemu su nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod i lokalni proizvođači predstavili autohtone otočne proizvode – likere, rakije, marmelade, džemove, proizvode od maslinova drva, nakit, prirodnu kozmetiku…
Pod vodstvom Vesne Zalović iz Tkona, dobitnice oznake Hrvatski otočni proizvod, održala se dječja radionica izrade keksića od maslinova ulja, a ispred Doma kulture Šime Marcelić i Mladenka Mašina vodili su radionicu degustacije maslinova ulja, na kojoj su polaznici učili kako pravilno kušati maslinovo ulje i kako razlikovati kvalitetna od nekvalitetnih ulja.
Posjetitelji su imali priliku i probati najbolja ovogodišnja ulja, a nakon službenog dijela svi su mogli uživati u dalmatinskim jelima poznatoga kuhara Renata Kraljeva.
U glazbenom dijelu nastupili su Udruga Điran i Klapa Kontrada, a za tehničku podršku bio je zadužen Luka Košta.
Dane maslina otoka Ugljana organizirala je Turistička zajednica Općine Preko uz potporu Turističke zajednice Zadarske županije, a suorganizatori su bili Udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar i Općina Preko.