023.hr
ZBOG 500 EURA Podignuta optužnica protiv Ivone Cota zbog primanja mita za izdavanje građevinske dozvole
Marko Franjić, učenik SŠ Gračac, dobio laptop kao najbolje rangirani učenik na ljetnom upisnom roku
Objavio račun iz jedne hrvatske trgovine iz 2003., 13 artikala platio 100 kuna; Pogodite koliko to danas košta!
Nacionalni park Paklenica slavi 76. rođendan, evo što sve čeka posjetitelje!
Debeljak ugostio 12 ekipa na Kupu 2025.: Arbanasi i Talent Cazin ponijeli zlato, domaćini osvojili srca publike
AGRRA okupila stručnjake na radionicama o kriznom upravljanju i klimatskoj otpornosti
MJESTO POTPUNE RELAKSACIJE Asian Massage Studio u Zadar doveo i jednu od najpopularnijih masaža – havajsku Lomi Lomi!
U Hrvatskoj porastao broj dugotrajnih bolovanja za 10,7 posto, prosječan mjesečni trošak HZZO-a 20 milijuna eura
Evo kad kreće isplata nacionalne naknade za starije osobe, provjerite jeste li među njima
Zbog utrke Zadar Granfondo Falkensteiner Borik, u nedjelju posebna regulacija prometa
Opća bolnica Zadar traži 88 novih djelatnika: Natječaji za medicinske sestre, primalje, tehničare, kuhare, pripravnike…
Festival NOSI SE zavšava tribinom u Zagrebu; Gosti Vesna Teršelič, Božo Kovačević, Dražen Lalić i Marko Vučetić
IN MEMORIAM Danas u OŠ Biograd Dan žalosti zbog iznenadne smrti nastavnika Pavla Bačkova
Natalija Gulin najbolja u svojoj kategoriji na maratonu u Munchenu, a uskoro puni 60 godina!
FOTO/VIDEO Pripadnici Interventne jedinice Poskoci hodnjom na Sveto brdo odali počast poginulima
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Britanski BBC sastavio je popis 10 hrvatskih jela koje bi svi trebali probati, evo koja su to

Autor: 023.hr
Objavljeno: 7. srpnja 2024.
Čitanje članka: oko 5 min
Shutterstock/Jack7_7
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
  • 1. Crni rižot
  • 2. Boškarin
  • 3. Brudet
  • 4. Buzara
  • 5. Fritule
  • 6. Fuži i pljukanci
  • 7. Istarski pršut
  • 8. Malvazija i teran
  • 9. Peka
  • 10. Tartufi

Što jesti kada dođete na ljetovanje u Hrvatsku? BBC-jev portal GoodFood sastavio je listu od 10 najboljih hrvatskih jela i pića (i to ponajviše onih morskih), a odabrala ih je njihova novinarka i gastrospisateljica Kristin Vuković.

U nastavku pročitajte što se sve našlo na njezinoj listi.

1. Crni rižot

Na prvom mjestu hrvatskih jela koja turisti obavezno moraju probati našao se crni rižot. Pravi se od sipe ili lignje, maslinovog ulja, češnjaka, crnog vina i crnila od lignji, što daje intenzivan morski okus i crnu boju.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Jelo je popularno na cijeloj hrvatskoj obali i od njega će vam se zacrniti usta i zubi, ali vrijedi toga”, piše ova novinarka.

2. Boškarin

Bijelo-sivi istarski volovi dugih rogova gurmanska su delicija i na drugom su mjestu. Boškarin se poslužuje u vrhunskim restoranima i konobama na razne načine, uključujući i kao carpaccio, u slanom umaku s tjesteninom ili njokima, kao salama i odrezak ili kao juha, piše Kristin Vuković.

3. Brudet

Treće mjesto pripalo je brudetu, ribarskom gulašu koji potječe iz talijanske regije Marche. “Tradicionalno su ga ribari kuhali na otvorenoj vatri koristeći ulov od tog dana.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

U lonac bi dodali dovoljno octa da se varivo očuva nekoliko dana. Kao i Talijani, i primorski Hrvati u ovom jelu koriste temeljac od rajčice”, piše Vuković.

4. Buzara

Na četvrtom se mjestu našla buzara, jednostavno jelo od dagnji u vinskom temeljcu s češnjakom i krušnim mrvicama, koje je popularno diljem hrvatske obale. Buzara znači “gulaš”, a priprema se slično kao što Francuzi prave moules marinière, kaže ova novinarka.

Matija Lipar

5. Fritule

Sljedeća je na redu jedna slastica, a riječ je o fritulama, koje su omiljene na jadranskoj obali i tradicionalno se jedu za vrijeme blagdana.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Ova pržena peciva nalik na krafne razlikuju se od regije do regije – u smjesu mogu ići žumanjci, grožđice, naribana korica limuna ili naranče, pa čak i rakija ili rum”, piše Vuković.

6. Fuži i pljukanci

Na šesto je mjesto ova novinarka stavila dvije tipične istarske tjestenine – fuže i pljukance. Fuži su domaća tjestenina u obliku pera, koja se pravi tako da se izrežu kvadratići i svaki se komad omota oko drške drvene žlice.

Istrani vole i ručno rađene pljukance, tjesteninu koja oblikom podsjeća na mahune, i njoke. “Često se poslužuju s umakom od tartufa ili blagim crvenim umacima, poput umaka od govedine, boškarina, piletine, pijetla ili divljači”, kaže ova novinarka.

7. Istarski pršut

Sljedeće što turisti u Hrvatskoj moraju obavezno probati je istarski pršut, koji se, za razliku od dalmatinskog koji se dimi, suši na zraku uz jaku sjevernu buru. Istarski pršut odležava najmanje 12 mjeseci, ovisno o vremenskim uvjetima i do 18 mjeseci, a dobiveni proizvod ima posebnu aromu i umjereno slan okus, koji se dobro slaže sa sirevima iz regije.

“Dobar obrok često počinje pladnjem pršuta i sira. Istarski pršut se pravi od oguljenog svinjskog buta, koji se suho posoli morskom soli i začini prirodnim začinima poput papra i češnjaka, a ponekad i lovorom i ružmarinom”, piše Vuković.

8. Malvazija i teran

Na osmom mjestu nije hrana, već piće, a riječ je o prepoznatljivim istarskim vinskim sortama malvaziji i teranu. “Malvazija, pitko bijelo vino dobre mineralnosti s notama marelice i jabuke, odlično se slaže uz morska jela.

Teran, robusno crveno vino, dobro se slaže s mesnim jelima, uključujući boškarin i pršut”, piše ova novinarka.

9. Peka

Na devetom mjestu našlo se jelo od mesa i povrća popularno diljem Hrvatske – peka. “Naziva se i ispod čripnje – to je doslovno hrana koja se kuha ispod terakota ili željeznog poklopca na užarenoj žeravici.

Peka se može sastojati od hobotnice, janjetine, teletine ili piletine, a uz nju često ide i krumpir”, piše Vuković.

10. Tartufi

Na posljednjem, ali ne i manje važnom mjestu, našli su se istarski tartufi. Motovunske šume u Istri spadaju u šume s najviše tartufa na svijetu, a iako hrvatski tartufi nisu toliko poznati kao talijanski, neki kažu da imaju jaču aromu, piše ova novinarka.

“Svakako su jeftiniji od talijanskih – obrok od više sljedova s ​​velikom količinom tartufa košta upola manje nego u Italiji”, prenosi Index.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:hranajelarecepti
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Kultura

Glumački ansambl predstave “Misto di raste lavandulilili” osvojio posebnu nagradu na ovogodišnjem Assiteju

Lifestyle

Danas je Međunarodni dan kave: Napitak koji osvaja svijet, ali nije za svakoga

Lifestyle

ŠTO VAS ČEKA U LISTOPADU Velike životne promjene, introspektiva i prilike koje se ne propuštaju

Lifestyle

Proroci predviđaju mračne događaje u 2025.: Spominju Treći svjetski rat, smrtonosne bolesti i sukob ljudi i strojeva!

Lifestyle

VRIJEME JE ZA ALARM! Umjetna svjetlost utječe na zdravlje djece više nego što smo to mogli zamisliti

Lifestyle

LOŠE SPAVATE? Otkrivena dosad nepoznata skrivena veza između dubokog spavanja i zdravlja

Lifestyle

Zašto nas stare serije smiruju i čine sretnijima? Psiholozi otkrivaju učinak poznatih likova i radnje na vaš mozak

Lifestyle

ŠOK OTKRIĆE IZ KUHINJE Ovaj uređaj vam krade struju i kad spavate – a rješenje je banalno!

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
- OGLAS -
Ad imageAd image
- PROMO -
Ad imageAd image
 

    Dobrodošli natrag!

    Prijavite se u svoj račun

    Username or Email Address
    Password

    Izgubljena lozinka