023.hr
SUBOTOM NA ŠPICI Zadrani pokazali jesenske stylinge i uživali u subotnjoj kavi na Poluotoku
CHAT CONTROL Zadarske SDP-ovke poručile: “Sigurnost djece na internetu – da, masovni nadzor građana – nikada!”
Zadarska županija partner 27. manifestacije Jesen u Lici: OPG-ovi i KUD-ovi ujedinili tradiciju
MJERENO NA 169 LOKACIJA Većina zadarskih plaža s izvrsnom kvalitetom mora, no zabilježeni su i uzorci niže čistoće
Rukometaši Zadra u nedjelju gostuju kod mlade momčadi Poreča 2
Privremeni prekid opskrbe vodom u dijelu Petrčana u ponedjeljak
ZADARSKA ZRAČNA LUKA SRUŠILA REKORD Više od 364 tisuće putnika u kolovozu, do kraja godine očekuje se gotovo 1,6 milijuna
U Kožinu predstavljena znanstvena monografija koja otkriva povijest i identitet mjesta
Projekt Lead EXPORT povezuje zadarske poduzetnike s Europom radi jačanja izvoza i konkurentnosti
IZ LJETA U JESEN U SAMO 24 SATA Subota još topla i sunčana, ali nedjelja donosi kišu i nagli pad temperature
OTVORENA VRATA Žuvela danas održao prvi susret s građanima: “Jedan upit odnosio se na cestu koja se već 20 godina problematizira u Kožinu”
Zadarska policija uhitila dvojicu muškaraca zbog serije razbojništava u Zadru i Šibeniku, prijetili pištoljem zaposlenicima trgovina i kladionica
Djeca u Ninu s veseljem obilježila Svjetski dan promatranja ptica na poljima Solane Nin
DAN ZA DANOM Nevjerojatan uspjeh Filipa Buturića iz AK Biograd
RASPISAN JAVNI POZIV Grad Zadar uveo nova pravila zapošljavanja, traže se građani za nadzor natječaja
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Vijesti

Ugostitelji u problemima: Sve je teže naći domaće ljude koji žele raditi

Autor: 023.hr
Objavljeno: 1. svibnja 2024.
Čitanje članka: oko 7 min
Matija Lipar
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
  • Primjetno povećanje kvalitete i raznolikosti ponude, ali i cijena i plaća
  • U određivanju radnog vremena uvažiti potražnju, ali i klimatske promjene
  • Važnost dogovora kreatora politika sa strukom – dobar primjer s napojnicama uz kartično plaćanje

Novom odlukom od 1. svibnja ove godine u staroj gradskoj jezgri sve konobe, bistroi i kafići moraju zatvarati u ponoć (u 24 sata), čime se radno vrijeme zapravo skraćuje.
Ugostitelji puno očekuju od proljetne i ljetne sezone zbog najava dobre turističke potražnje i ulaganja u kvalitetu, ali ih muče stari problemi, od nedostatka radnika i poreznih opterećenja do nerealno reguliranog radnog vremena, ističe predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Jelena Tabak za Poslovni.hr.

“Za ugostitelje bi 2024. mogla biti prva poslovno normalna i dobra godina od pandemije i svih ograničenja koje su u njoj preživjeli. Iako se ne može još govoriti o potpunom oporavku, jer mnogi su se zadužili i neće biti lako zaraditi za sve troškove, ugostitelji se ipak nadaju boljoj sezoni od lanjske. Dosta se ulaže u objekte i ponudu i vjerujemo da će to pratiti i potražnja”, kaže Tabak.

Tradicionalno, restorani i drugi objekti i ove godine u proljeće imaju više posla zbog raznih društvenih i crkvenih manifestacija (proljetni festivali, krizme, prve pričesti, školski izleti, maturalne zabave i slično), dok im primjerice sam Praznik rada 1. svibnja ne donosi neki veći promet, posebno ako je vrijeme lijepo i ljudi su više vani.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Primjetno povećanje kvalitete i raznolikosti ponude, ali i cijena i plaća

Primjećuje se, dodaje Tabak, da se povećava kvaliteta i raznolikost ugostiteljske ponude u cijeloj Hrvatskoj, objekti se moderniziraju i usklađuju s gastronomskim i trendovima uređenja, dosta se radi i na održivoj i autohtonoj ponudi hrane i pića u restoranima, konobama, bistroima i drugim objektima, ali su i cijene više nego lani.

Porast cijena kreće se od oko 10 do oko 20 posto ukupno gledano, no ima i objekata, posebice restorana i kafića, gdje su ostale i iste kao lani. Više od cijena rastu troškovi za radnike, koje teško nalaze, posebno kvalificirane, koji traže sve veće plaće.

Sve više je stranih radnika u ugostiteljstvu, posebno u kuhinjama, skladištima, na šankovima i u čišćenju.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Sve je teže naći domaće ljude koji žele raditi u ugostiteljstvu. Izgledno je da idemo u smjeru da će na tim pozicijama sve više raditi stranci. Uz plaće, stalno rastu i ostali troškovi, a stopa PDV-a u ugostiteljstvu je i dalje među najvišima u EU-u. Da bi mogli pokriti sve troškove, ugostitelji biraju hoće li investirati u objekte ili ljude i edukaciju i kvalitetu, a to nije održivo ugostiteljstvo”, komentira Tabak.

U određivanju radnog vremena uvažiti potražnju, ali i klimatske promjene

Postoje, smatra, rješenja za mnoge situacije, pa tako i za to, ali treba više političke volje i razumijevanja djelatnosti na nacionalnoj i pogotovo lokalnoj razini vlasti, što se često ne vidi, pa tako ni u odlukama gradskih i općinskih vlasti , na primjer oko radnog vremena ugostiteljskih objekata.

“Kao da donositelji odluka zaboravljaju na klimatske promjene i velike vrućine ljeti te da turisti, a i domaći ljudi zapravo tek iza 21-22 sata žele izaći van, negdje sjesti, jesti, nešto popiti, a radno vrijeme je restoranima, bistroima, konobama, kafićima i drugim objektima sa sjedećim mjestima najčešće određeno do ponoći ili do 1 sat, što nije u skladu s potražnjom”, kaže Tabak.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Iznosi pritom najnoviji primjer iz Splita gdje nove odluke gradske vlasti o dozvoljenom radnom vremenu ugostiteljskih objekata za sezonu ‘promoviraju’ kao produljenje radnog vremena, a ne objašnjavaju da je zadnjih 10 godina ljetno radno vrijeme do 1, a vikendom do 2 sata.

Novom odlukom od 1. svibnja ove godine u staroj gradskoj jezgri sve konobe, bistroi i kafići moraju zatvarati u ponoć (u 24 sata), čime se radno vrijeme zapravo skraćuje.

“Lokalna samouprava to određuje i sigurno nije svugdje isto. Većina gradova i mjesta na Jadranu to (dijelom) usklađuje radno vrijeme i sa željama stanara da ih se zaštiti od turističke buke u noćnim satima, ali je u većini turističkih središta radno vrijeme najmanje do 1 sat”, kaže Tabak. Iznosi primjer Šibenika gdje restorani i barovi mogu svakog dana u ljetnom radnom vremenu raditi od 6 sati ujutro do 1 iza ponoći, a petkom i subotom do 2 sata. U zimskom radnom vremenu dopušten im je rad od 6 sati do ponoći, a petkom i subotom do 1 sat.

S druge strane, razni kiosci i mali objekti bez sjedenja mogu raditi i dulje, a u njima se primjerice prodaju alkohol i druga pića, brza hrana i slično, a problem je i s javnim prijevozom u mnogim gradovima kojeg iza ponoći gotovo i nema, nego se moguće voziti jedino taksijem ili privatno organizirano za turističke grupe ili za radnike koji rade do kasno, a nemaju smještaj u objektima ni u blizini jer su i cijene smještaja previsoke.

Tabak kaže da je u konkurentskim zemljama na Mediteranu, od Grčke, Italije do Španjolske, Francuske i drugih, radno vrijeme i dulje u noć, a slično kao i u tim zemljama smatra da bi i u Hrvatskoj ugostiteljima dobro došlo dvokratno radno vrijeme odnosno da se nakon ručka napravi pauza od par sati.

Važnost dogovora kreatora politika sa strukom – dobar primjer s napojnicama uz kartično plaćanje

“Unatoč  problemima i izazovima u Hrvatskoj se u ugostiteljstvu može lijepo raditi i zaraditi. Dobro je došlo što je resorno ministarstvo uspjelo da restorani prvi puta budu uvršteni za bespovratne sektorske državne i EU potpore, ali bi puno pomogao i niži PDV i druge mjere poreznog te druga državna i lokalna rasterećenja i planiranje prostora i radnog vremena u dogovoru sa strukom”, naglašava Tabak.

Dobrim primjerom takvog dogovora označava napojnice i mogućnost uvedenu ove godine da ih gost ostavi i kada plaća karticama.

“Vjerujemo da će se ta mjera ovog ljeta pokazati u pravom svjetlu tj. da će od toga imati koristi i radnici i država. Uostalom, kako god bilo, država će se namiriti, kao i radnici, a ostalo kako bude, hoćemo li imati veću ili manju zaradu ili uopće ne, kako ćemo pronaći radnike, kako ih platiti, kako nabaviti zdravu hranu, biti ekološki i održiv, digitalizirati poslovanje, nositi se s problemima i konkurencijom, unaprjeđivati gastronomsku ponudu i promociju te drugo… Tu smo i dalje sami sa sobom”, zaključuje Tabak.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:potragaradniciugostitelji
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Vijesti

Od 9. listopada na snagu stupaju nova pravila u svim bankama, pogledajte što se to mijenja

Vijesti

Svako drugo dijete u Hrvatskoj doma dobiva batine; Roditelji misle da će ih drugi osuđivati ako to ne rade

Vijesti

NEKAD HRANA ZA SIROTINJU Zbog svinjske gripe, cijena omiljenih čvaraka vrtoglavo raste

Vijesti

Država sufinancira dizala i fasade: Evo kako se uključiti u javno savjetovanje

Vijesti

Varteks se zauvijek gasi; Nekadašnji tekstilni div koji je zapošljavao 12.000 radnika nestaje

Vijesti

ŠTO SAD? Poznate farmaceutske tvrtke prijavile nestašicu važnih lijekova

Zadar

Odvjetnica Raspović ponovno proziva HNK Zadar: “Ni tribine na Stanovima nisu vaše, klub ne razlikuje tuđe od svog”

Vijesti

Umirovljenici razočarani dodatkom: “Neka on pokuša živjeti s toliko, neka vidi…”

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka