023.hr
Nakon niza reakcija na društvenim mrežama iz Nasada pojašnjavaju da crnike na Istarskoj obali nisu uklonjene već orezane zbog bolesti
Sukošanci ovog ponedjeljka imaju priliku za plemenitu gestu na božićnoj akciji darivanja krvi u Domu mladeži
Rekordna božićna akcija na Viru: Stotinu darivatelja ispunilo vijećnicu, a presudnu ulogu odigrali su učenici Medicinske škole
Veliki uspjeh na jakom mitingu u Mađarskoj: Šime Markulin osvojio tri odličja, Laura Župan i Toni Mršić nizali finala u konkurenciji 17 zemalja
Direktor Marko Klanac najavio završetak radova do kraja godine: Na Viru se kompletira se postavljanje javne rasvjete unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima
NAJLAKŠE JE PLJUVATI Dok se nacionalni mediji rugaju kišnom Biogradu i njegovim lokvama, tamošnje obitelji zbrajaju tisuće eura koje im ostanu u džepu zbog mjera koje se ismijavaju
Detaljan vodič za nedjeljnu kupovinu: provjerite koje su trgovine i šoping centri danas otvoreni u Zadru i županiji
Nakon ugodnog početka tjedna stiže nagla promjena: Badnjak donosi kišu i osjetno zahlađenje, a evo što nas očekuje na sam Božić
Emotivni povratak u ratnu 1994. godinu i novo ruho pjesme “Božić u Zadru” koja je nakon tri desetljeća ponovno okupila zadarske glazbenike
SUBOTOM NA ŠPICI Zimske modne kombinacije i ugodno predblagdansko druženje obilježili su još jednu subotnju na Poluotoku
Nakon dima i evakuacije posjetitelja iz centra, oglasila se Uprava Supernove: “Požar je saniran, centar radi normalno i u nedjelju”
Gusti dim ispunio Supernovu zbog požara na vozilu u podzemnoj garaži, policija se bori s gužvom i apelira na znatiželjnike da prestanu snimati intervenciju
Pijani 33-godišnjak u Biogradu galamio u kafiću, nasrnuo na gosta pa razbio staklo na ulaznim vratima
Jole zove Zadrane na feštu, Porto Morto s nestrpljenjem očekuje novu svirku u Zadru
Provjerite zalihe jer se zbog povišene razine pesticida s tržišta povlače suhe grožđice i studentski miks nekoliko poznatih brendova
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr

Dojavite nam vijest
Želite se oglasiti na 023.hr?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Počela je (r)evolucija mesa! Prolistajte novi vodič Prijatelja životinja

Autor: 023.hr
Objavljeno: 10. svibnja 2024.
Čitanje članka: oko 4 min
Prijatelji životinja
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

U petak 10. svibnja 2024. od 10 sati, u dvorani OAZA Joyful Place na adresi Radićeva ulica 9, Zagreb, Prijatelji životinja održali su promociju vodiča „(R)evolucija mesa”. Vodič su kratko predstavili direktor tvrtke za proizvodnju biljnoga mesa Tin Pažur, predsjednik udruge Alt Protein Project at EIT Food (inicijativa The Good Food Institutea) Tin Rudnički te predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

Vodič donosi i razne korisne savjete te recepte za jela koja će rado iskušati svi, neovisno o njihovim prehrambenim navikama, poput onih za čobanac, mesnu štrucu, sarmu i pastirsku pitu. Cilj vodiča je povećati ponudu biljnoga mesa u ugostiteljskim objektima. Zato će ga Prijatelji životinja poslati besplatno na adrese više od 1000 restorana diljem Hrvatske, ali i relevantnim institucijama.

Biljne zamjene za meso poput tofua, tempeha ili raznih drugih proizvoda od soje postoje već tisućama godina. No, tržište mesa biljnog podrijetla značajno se proširilo kada su tvrtke počele masovno proizvoditi hamburgere i druge proizvode koji se teksturom, okusom i mirisom gotovo ne razlikuju od životinjskoga mesa te su ih, osim vegana i vegetarijanaca, masovno počeli konzumirati svi, bez obzira na prehrambene navike. Na našem tržištu sada su dostupne veganske kobasice, salame, burgeri, paštete, medaljoni, pa čak i veganski filet mignon, a nešto od toga moglo se probati i na promociji vodiča „(R)evolucija mesa”.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Biljno meso zbog svojega je sastava zdravije od životinjskoga mesa – sadrži kvalitetne bjelančevine, puno je minerala i vitamina, a ne sadrži zasićene masne kiseline, kolesterol i nitrate. Izvori bjelančevina nisu genetički modificirani i takvo meso manje je kalorično. Pored toga, biljno meso znatno je ekološki prihvatljivije i utječe na zaustavljanje klimatskih promjena. Zbog njegova nastanka nije potreban uzgoj i ubijanje životinja, potrebno je daleko manje prirodnih resursa i štedi se pitka voda.

Osim što vodič „(R)evolucija mesa” objašnjava kako nastaje biljno meso, dotiče se i teme kultiviranoga mesa, mesa proizvedenog izravno iz životinjskih stanica. Proces uzgoja kultiviranoga mesa koristi osnovne elemente potrebne za izgradnju mišića i masti te omogućava isti biološki proces koji se događa unutar životinje, ali u tzv. kultivatorima. Takvo meso na staničnoj razini identično je konvencionalnom mesu, ali za njegovo stvaranje nisu potrebne farme i klaonice.

– Zamislite da svaki put kada naručite jednu pizzu, osam komada bacite u smeće. Biste li kupovali takvu pizzu? Naravno da ne biste. No upravo to događa se s našom trenutačnom praksom proizvodnje mesa, samo što se radi o nevidljivom otpadu. Naš planet raspolaže s ograničenim količinama resursa, koji već sada ne uspijevaju nahraniti stanovništvo, a 2050. bit će nas 9,7 milijarda. S obzirom na hitnost koju diktira trenutačna situacija, revolucija u načinu na koji se hranimo čini se kao logičan i neophodan korak u evoluciji našeg odnosa prema Zemlji, izjavio je Tin Rudnički, predsjednik udruge Alt Protein Project at EIT Food.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

– Bitno je već sada širiti ispravne informacije o kultiviranom mesu i promovirati velike prednosti već dostupnog biljnoga mesa. Poznavanje njihove uporabe i pripremanja ključno je za nužnu transformaciju proizvodnje hrane prema održivom življenju i zaustavljanju klimatskih promjena, izjavila je Vlatka Balaš Cerjak, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Prijatelji životinja objavili su online besplatnu verziju vodiča „(R)evolucija mesa” na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Prijatelji životinja
Prijatelji životinja
vodic o mesu prijatelji životinja3
vodic o mesu prijatelji životinja2
vodic o mesu prijatelji životinja1
- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:prijatelji životinjarevolucija mesavodič
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Znanstvenici su srušili veliki mit o blagdanskom debljanju i otkrili koliko zapravo dobivamo na težini tijekom prosinca

Županija

U Zadarskoj županiji s radom počela KOORA, radna skupina za zaštitu životinja

Lifestyle

Danas je Sveta Lucija: Donosimo pet ključnih koraka za uzgoj guste i raskošne božićne pšenice koja donosi sreću u 2026. godini

Lifestyle

TJEDNI HOROSKOP Pred nama je tjedan karmičkih ljubavi, fatalnih susreta i velikog čišćenja

Vijesti

Pokrenuta kampanja „Nisu svi ljubimci”; Ima li vaš susjed pitona ili tigra?

Vijesti

Apel prijatelja životinja: “Ne kolinju, da kobasicama!”

Lifestyle

Dobre vijesti za ljubitelje mliječnih proizvoda: Znanstvenici tvrde da sir može igrati važnu ulogu u očuvanju kognitivnog zdravlja

Vijesti

Prijatelji životinja pisali ministru Vlajčiću da ne podrži zabranu naziva za biljne proizvode

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
 

    Dobrodošli natrag!

    Prijavite se u svoj račun

    Username or Email Address
    Password

    Izgubljena lozinka