Jučer je na Narodnom trgu predstavljen projekt “Jedimo zdravo”, fokusiran na usavršavanje kuharica osnovnih škola kroz edukaciju o mediteranskoj i dijetalnoj prehrani, te uvrštenju istih u školske obroke.
Projekt je to kojeg su u suradnji pokrenule osnovne škole Zadarske županije, Županija i Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar.
![](https://i0.wp.com/023.hr/wp-content/uploads/2024/04/2024-04-20_11-44-47_308148-jpg.webp?resize=1170%2C658&ssl=1)
– Kuharicama nije bilo teško naučiti jer već godinama rade svoj posao, sve je išlo vrlo lako i prihvatile su sve naše sugestije, kazala je Kristina Lončar, strukovna učiteljica slastičarstva u zadarskoj Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi.
Osvrnula se i na jela koja su pripremali učenici i ponudili zainteresiranima na degustaciju.
![](https://i0.wp.com/023.hr/wp-content/uploads/2024/04/2024-04-20_11-44-41_947329-jpg.webp?resize=1170%2C658&ssl=1)
– Pripremili smo varivo od slanutka, leće i malo orza, tu je još i salata od mrkve, tikvica i krumpira kao laganu salatu s pohanim srdelama, a puding od chia sjemenka na bazi kokosovog mlijeka, koksa i javorovog mlijeka. Tu je još i kukuruzna zlevanka od kukuruznog brašna, jogurta, kiselog vrhnja i kupinama. Napravili smo i savijaču od dizanog tijesta s lagano začinjenim jabukama s malo vanilije i cimeta, dodala je Lončar.
Napomenula je kako su upravo tete kuharice zadarskih škola pripremile sva jela, dakako, uz pomoć učenika HTUŠA.
![](https://i0.wp.com/023.hr/wp-content/uploads/2024/04/2024-04-20_11-44-43_559265-jpg.webp?resize=1170%2C658&ssl=1)
Kako je dodala, građani su na Narodnom trgu iznimno dobro prihvatili namirnice i jela koje su im ponudili.– Građani jako dobro reagiraju na ova jela. Posebno su im drage slastice u kojima smo koristili jako malo šećera. Valjda je sve s chia sjemenkama sada “in” pa im se i to jako dopada, dodala je Lončar.