023.hr
WhatsApp bi vam mogao blokirati slanje poruka: Evo koji korisnici su na udaru i kako izbjeći zabranu
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u posjetu Zadru i županiji
Reakcija čitateljice na mučni slučaj u Debeljaku: “Ako šutimo nad psom, sutra ćemo šutjeti i nad čovjekom”
SUBOTOM NA ŠPICI Zadar uživa jesenski đir na 20 °C; Lagani kaputi, tenisice i prve jesenske boje
Slika “Sveti Ivan od Boga” vraćena u bolničku kapelu: mons. Zgrablić zahvalio liječnicima na ljudskosti
SAVSKM ISKRENO Natali Dizdar: “Danas se muzika prebrzo i previše proizvodi, pa zato i kratko traje”
Škabrnja svečano obilježila Dan općine i blagdan svetog Luke
PALA DILERICA U Zadru uhićena 27-godišnjakinja s više od 100 grama kokaina i “punilom” za drogu
VIŠE OD DVA PROMILA Pijan 67-godišnjak u Zadru udario u radni stroj, vrijeđao policiju i završio s teškim ozljedama
U Providurovoj palači održana panel rasprava o integriranom razvoju zadarskih otoka – predstavljen projekt Arhipelogos
U Zadru održan Blue Cafe “Zaštićena područja za otoke” u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata
Otočki trkački vikend: Archipelago Trail Run okupio više od 700 trkača na Ugljanu, Dugom otoku i Pašmanu
Vikend donosi stabilno vrijeme i ugodan, gotovo proljetni ugođaj na zadarsko prodručje
Edukacija o sigurnosti u školama: Djeca učila kako reagirati u slučaju katastrofe
Novo upozorenje za korisnike Gmaila, Yahooa i Outlooka: Ne otvarajte svaki e-mail bez razmišljanja!
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Show

Zadarska Kroštula i Pan-pek razvili pekarsku revoluciju; Više od 300 tisuća sourdough peciva dnevno putuje u Ameriku

Autor: 023.hr
Objavljeno: 25. travnja 2024.
Čitanje članka: oko 5 min
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Hrvatski tim stručnjaka razvio je prehrambenu revoluciju. Više od 300 tisuća sourdough peciva iz Hrvatske svakog dana odlazi u svijet.

Vodeći brend u artisan pekarstvu Kroštula te jedna od vodećih pekarskih industrija Pan-pek krenuli su s entuzijazmom prije dva mjeseca u pilot projekt industrijske proizvodnje sourdough kruhova. Ono što je do sada bilo nemoguće postalo je moguće.

“Spajanjem onog što se do sada činilo nespojivo, pomaknuli smo granice u pekarstvu i to ne samo u Pan-peku već smo prvi u ovom dijelu Europe na automatiziranoj liniji proizveli sourdough proizvod sa živom starter kulturom. Posebno sam sretna jer u Pan-peku imamo tim ljudi koji vole ono što rade, posvećeni su stalnom unapređenju poslovanja i vrhunski orkestriraju našom pričom!” – ističe predsjednica Uprave Sandra Vojković.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Čak više od 300 tisuća smrznutih sourdough peciva svakog dana iz Hrvatske kontejnerima putuje u Sjedinjene Američke Države. Među prvim kupcima su burza New York Stock Exchange i Sveučilište Harvard. Svakim danom popis novih klijenata se povećava, a izniman interes za revolucionarne proizvode dolazi iz cijele Europe.

“Cilj projekta je napraviti sourdough proizvode što dostupnijima. Kroz godine rada i kalkuliranja uvidjeli smo da je najveći trošak u proizvodnji sourdough proizvoda trošak rada. Dugo smo tražili idealnog partnera s kojim bismo krenuli u ovakav projekt. Njega smo našli u Pan – peku i direktorici Sandri Vojković. Prvi puta smo u industriji našli partnera koji ima razumijevanje za ovakav pilot projekt koji je kompliciran i traži velike prilagodbe. Što se tiče pogona Pan-peka nikada nisam vidio uređeniju i bolje kontroliranu sredinu!” – otkrio je prehrambeni tehnolog i vlasnik Kroštule Karlo Vulin.

Posebnost ovog projekta je ta što se peciva rade s jedinom pravom artisanskom tehnikom stručno zvanom type 1 sourdough ili sponatna sourdough fermentacija.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“U njoj se tijesto fermentira isključivo bakterijama koje se prirodno nalaze na pšenici. Snaga našeg projekta je što smo u Kroštuli kroz godine naučili kako kontrolirati spontanu fermentaciju i tako omogućili proizvodnju ovih kruhova na industrijskoj skali!” – dodaje Karlo Vulin.

“Zajednički razvoj trajao je oko dva i pol mjeseca, a iz Pan-peka je bilo uključeno osam kolegica i kolega te voditelji i operateri na liniji. Inače, linija na kojoj smo uhodavali proizvod i na kojoj proizvod u konačnici proizvodimo proteže se na 1200 m2!” – otkriva Sandra Vojković i dodaje: “Izazov je bio vrlo velik jer to do sada nije nikome uspjelo. Naš tim pekarskih eksperata bio je jako motiviran spojiti znanja i praksu vođenja proizvodnje na potpuno zatvorenoj automatskoj liniji sa zakonitostima zanatske izrade sourdough proizvoda sa živom starter kulturom. Svi su u timu bili fokusirani kako uspješno premostiti prepreke koje znamo da postoje, ali i one koje bi nas mogle očekivati. Vidio se veliki entuzijazam od prvog radnog sastanka do posljednje faze i finalnog uspjeha – potpuno automatizirane proizvodnje ‘sourdough’ pekarskih proizvoda sa živim starter kulturama!”

 Više od dva mjeseca bilo je potrebno za prilagodbe, ulaganja, ljude i strojeve. Veliko iskustvo tima Kroštule u tome bilo je ključno, pa za to nije bilo potrebno 50 smjena, već su željeni proizvod dobili kroz osam proba na liniji, paralelno radeći u pogonu Kroštule, prilagođavali su se i mjerili vrijeme.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Prije dva tjedna počela je službena proizvodnja i prve isporuke za tržište SAD-a, pa tako sada iz zagrebačkog pogona Pan-peka dnevno izlazi 300 tisuća komada sourdough peciva. Pan – pek je ovim uspjehom potvrdio da svoje mjesto na vrhu pekarske industrije kontinuirano gradi na temelju povezivanja kvalitete pekarskih proizvoda s inovativnim pristupom proizvodnji.

“O kakvom se iskoraku radi govori i podatak da u Zagreb dolaze europske kolege koji su zainteresirani saznati više o zajedničkom uspjehu s timom iz Kroštule. Na policama prodavaonica Pan-peka za koji dan će i domaći kupci moći isprobati najnoviju liniju proizvoda, a sigurna sam da će kvalitetu i trendove prepoznati i naši partneri u retailu!” – zaključila je Sandra Vojković.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:kroštulakruhpekarnica
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Show

SAVSKM ISKRENO Natali Dizdar: “Danas se muzika prebrzo i previše proizvodi, pa zato i kratko traje”

Show

Helena i Dominik Livaković ponovno postali roditelji: Stigla druga prinova u obitelj hrvatskog vratara!

Show

OSVOJI KINO ULAZNICE Darujemo 4 kino ulaznice za film “ŠAPE U AKCIJI” u Cinestaru Zadar

Show

Sukošanac Filip Dizdar: “Roditeljstvo me promijenilo iz korijena, sve se posložilo na svoje mjesto”

Show

VIDEO Popularni radijski trojac Ivana, Filip i Bruno javljali se s Narodnog trga!

Show

URBOFON LIVE Večeras u Zadru riječki bendovi White on White i The Siids – vlasnici najboljih albuma godine

Show

HOĆE LI VAM FALITI? Ava Karabatić napušta Hrvatsku, objavila da se seli u Švicarsku i što će tamo raditi

Show

PREOKRET U KARIJERI Stipe Miočić brani na stadionu na Stanovima; Pogledajte novi projekt legendarnog borca

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
- OGLAS -
Ad imageAd image
- PROMO -
Ad imageAd image
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka