Iako tajna dugovječnosti nije otkrivena, znamo da postoje navike koje mogu produžiti život i zaštititi nas od rane smrti. Između ostalog, nekoliko studija pokazalo je da dnevni unos multivitamina može pomoći kada je u pitanju kognitivni pad.
“Konsenzus je da dobro uravnotežena prehrana osigurava sve potrebne hranjive tvari bez potrebe za dodacima”, kaže dr. Kenneth Koncilja iz klinike Cleveland.
Iako su vitamini kontroverzni, gerontologinja Darnell Cox vjeruje da se naša hrana ne proizvodi na isti način kao u prošlosti, te da zbog toga postoji potreba za multivitaminskim i mineralnim dodacima.
“Zbog komercijalnog uzgoja tlo je često osiromašeno esencijalnim mineralima koji su nam potrebni za optimalno zdravlje. Osim toga, masovna proizvodnja i konzumacija visoko prerađene hrane ima štetan učinak na naše zdravlje. Nekoliko studija tvrdi da svakodnevno uzimanje multivitamina može pomoći u popunjavanju nedostataka u prehrani, što može pomoći u sprječavanju bolesti povezanih sa starenjem, kao što su kardiovaskularne bolesti, osteoporoza i kognitivni pad”, izjavila je dr. Cox.
Ponekad dodaci nisu potrebni jer se vitamini najbolje apsorbiraju kroz hranu
Prema stručnjacima, jedan vitamin zaista može napraviti razliku kada je riječ o dugovječnosti.
“Vitamin D pomaže u održavanju zdravlja kostiju. Padovi i prijelomi kostiju mogu biti smrtna presuda za starije osobe, a mnogi se nikad u potpunosti ne oporave. Ne samo da istraživanja pokazuju da vitamin D pomaže u jačanju kostiju, čineći pad daleko manje opasnim, nego postoje i istraživanja koja sugeriraju da vitamin D pomaže smanjiti upalu, smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, ojačati imunološki sustav i poboljšati raspoloženje”, pojasnila je dr. Cox.
Dr. Koncilja kaže da se odraslima savjetuje 800 IU vitamina D, a dodaje da se to u pravilu može postići uravnoteženom prehranom. Iako svakako možete uzimati vitamin svaki dan, on se najbolje apsorbira kroz izvore hrane bogate vitaminom D. Hrana s vitaminom D uključuje:
- gljive
- losos
- tuna
- skuša
- sardine
- crveno meso
- jetra
- špinat
- mlijeko (obogaćeno vitaminom D)
- mnogi voćni sokovi
- jogurt
- obogaćene žitarice
- žumanjak jajeta.
“Izlaganje suncu jedan je od najboljih načina da dobijete dnevnu dozu vitamina D”, tvrdi dr. Garrett Seibold.
Također, s vitaminom D ne smijemo pretjerivati jer to može uzrokovati suha usta, slabost i povraćanje. Dr. Seibold upozorava da tijekom uzimanja vitamina D treba izbjegavati određene lijekove za krvni tlak, lijekove za snižavanje kolesterola, antikonvulzive i druge lijekove. Stoga se prije uzimanja ovog dodatka trebamo posavjetovati sa svojim liječnikom, piše Index.