Ulja koja koristimo za pripremu hrane mogu igrati ključnu ulogu u našoj prehrani, utječući ne samo na okus naših obroka, već i na naše cjelokupno zdravlje. Kad je u pitanju zdravlje (posebno srca), izbor ulja za pripremu hrane postaje posebno presudan.
Neka ulja su bogata nezasićenim mastima koja su zdrava za srce i povezuju se sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i upala u tijelu (mononezasićene i polinezasićene masti).
Maslinovo ulje je odavno poznato po svom značajnom doprinosu zdravlju srca i smanjenju upale. Bogato mononezasićenim mastima i antioksidansima, maslinovo ulje je povezano sa snižavanjem nivoa LDL kolesterola (“lošeg” kolesterola) dok promovira povećanje HDL kolesterola (“dobrog” kolesterola).
Pored toga, protuupalna svojstva maslinovog ulja, posebno njegovih polifenola, mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upale u tijelu.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je mononezasićenim mastima koje su zdrave za srce i ima prednost specifične vrste antioksidansa zvanih polifenoli.
Sadržaj polifenola u maslinovom ulju je u velikoj mjeri odgovoran za mnoge prednosti kao što su smanjenje upale, poboljšanje razine kolesterola, snižavanje krvnog tlaka pa čak i podržavanje zdravlja imuniteta.
Maslinovo ulje ne može pomoći samo kod zdravlja i upale srca, već je odlično i za one koji su na putu mršavljenja.
Sadrži mononezasićene masti koje su zdravije za vaše tijelo od zasićenih masti.
Ove korisne masti mogu pomoći u smanjenju tjelesne masti kada su dio uravnotežene prehrane.
Oni koji žele poboljšati zdravlje srca i smanjiti upale u tijeku trebali bi razmisliti o uključivanju maslinovog ulja u uravnoteženu prehranu. Maslinovo ulje je i temelj u mediteranskoj prehrani koja je poznata po svom pozitivnom utjecaju na dobrobit srca i krvnih žila.
Mediteranska dijeta je naširoko promovirana zbog svojih zdravstvenih prednosti, a uključuje i izdašnu upotrebu maslinovog ulja, prenosi N1.