Jaja su sastavni dio prehrane mnogih ljudi. Ne samo da su izvor vitamina A i folata (vitamin B-9, važan za zdrav rast stanica), već su i bogata proteinima. Možda vaša obitelj uživa u jutarnjoj kajgani ili omletu za užinu, a velika je vjerojatnost i da uvijek imate kutiju jaja u hladnjaku.
Nevjerojatno svestrano jaje može biti zvijezda tanjura ili ukusan prilog, ali ponekad zaboravite na njih te im prođe rok naveden na kutiji. Uz pomoć stručnjaka otkrivamo što točno znači ovaj datum i jesu li jaja sigurna za konzumaciju nakon što on prođe.
Benjamin Chapman, profesor i stručnjak za sigurnost hrane na Odsjeku za poljoprivredu i humanističke znanosti Državnog sveučilišta Sjeverne Karoline, kaže da se rokovi valjanosti odnose na razdoblje tijekom kojeg se jaja mogu konzumirati s visokim stupnjem sigurnosti. Nakon što istekne rok valjanosti, možete očekivati da će jaja izgubiti vrhunsku kvalitetu na temelju studija o roku trajanja i preferencijama testova potrošača, dodaje.
Chapman kaže da su datumi roka valjanosti navedeni na kutijama za jaja vrlo slični datumima roka valjanosti koji se nalaze na mliječnim proizvodima – svrha je pružiti potrošačima artikl najbolje kvalitete.
Dodaje da je rok valjanosti datum do kojeg bi jaja trebala napustiti policu trgovine prije nego što kvaliteta počne opadati. Ali nema čarobnog vremenskog okvira za rok trajanja koji govori o sigurnosti kontumacije proizvoda, kaže Chapman koji napominje da proizvođači obično kažu da će izdržati četiri do pet tjedana ako se drže u hladnjaku na temperaturi nižoj od 5°C.
– Na primjer, jaja koja imam u hladnjaku imaju rok valjanosti do 18. svibnja. Očekivao bih da će kvaliteta danas biti relativno ista kao početkom lipnja (što je dugo, a mojih desetak jaja neće trajati tako dugo) – kaže Chapman. Međutim, jaja pohranjena na sobnoj temperaturi propadat će mnogo brže.
Iako možete uživati u jajima i nakon datuma navedenog na kutiji, ne možete znati jesu li sigurna iako ih držite u hladnjaku, napominje Chapman, jer postoji mogućnost da se razvila salmonela, a ta se kontaminacija događa unutar jaja. Ne možete učiniti ništa da to spriječite u vezi sa skladištenjem i potrošnjom. Srećom, to nije uobičajena pojava. Očekuje se da se salmonela pojavi u omjeru 1:10.000 ili 1:20.000 jaja”, kaže Chapman a prenosi Večernji list.