023.hr
POČINJE SEZONA Zbor “Zoranić” poziva na audiciju sve zaintersirane
MEĐU NAJBOLJIMA Gimnazije Franje Petrića i Jurja Barakovića dobile zahvalnicu FER-a jer su odlično pripremile učenike za fakultet
Sunčani dani do vikenda, a početkom sljedećeg tjedna ponovno stižu pljuskovi i osvježenje
STRAH ODGODIO PROJEKCIJU? Ništa od projekcije filma “Mirotvorac” u Zadru, evo što kažu organizatori
Potpisan ugovor s izvođačem radova za energetsku obnovu Doma zdravlja u Benkovcu, projekt vrijedan 1,26 mil eura
Vozio pod utjecajem alkohola, odbio test na droge pa završio u policiji
Večeras na 3. Zadarskom festivalu monodrame intrigantna predstava Jasne Žmak
ODAZVAO SE ERLIĆEVOM POZIVU Denis Barić dao svoje prijedloge za izradu proračuna za ovu godinu, evo koji su to
Županija raspisala natječaj za učeničke radove na temu trenutka kada je Hrvatska postala samostalno i priznato kraljevstvo
NOVI PODACI Hrvatska među europskim zemljama s najvišom inflacijom!
TKO LI JE TAJ SRETNIK? Pogođen je dobitak Bingo plus 6 u iznosu od 100.000 eura!
Ministar Božinović: “Policija će u Šibeniku, kao i u Benkovcu, očuvati javni red i mir”
VELIKI USPJEH HRVATSKIH ZNANSTVENIKA Razvili metodu koja s 96% preciznosti otkriva granice tumora
Prometna nesreća na D8 kod Islama Latinskog, sudarila se dva vozila
FOTO Iako se oduljilo, semafor kod Male pošte danas poslijepodne napokon u funkciji?
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Jeste li čuli za zadarsku uskršnju pogaču? Donosimo recept koji morate isprobati

Autor: 023.hr
Objavljeno: 17. ožujka 2024.
Čitanje članka: oko 3 min
Screenshot, YouTube
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Čitateljica specijaliziranog portala za hranu – Okusi.eu, podijelila je recept za zadarsku uskršnju pogaču.

Ono što posebno ističu je kako se u našem gradu ovaj kolač zove “pogača” a ne “sirnica” ili “pinca” kao u nekim drugim krajevima.

Šećera nema puno ali je obogaćena grožđicama i komadićima čokolade – koje naravno možete i izbaciti ako ih ne volite.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Također nema ni masti ni maslaca a i kvasca je vrlo malo, kako bi okus bio što bolji.

Zbog malo kvasca preporučamo tijesto umijesiti ujutro i jednostavno na njega “zaboraviti” na više sati pa pogaču staviti u pećnicu navečer.

Najbolje prija kad je još topla, no morate pazite da ne pojedete sve. A znamo koliko to može biti teško.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Sastojci

  • 700-800 g brašna
  • 2 cijela jaja
  • 3 žumanjka
  • 1 žumanjak za premazivanje,
  • korica jednog limuna, iz organskog uzgoja
  • korica jedne naranče, iz organskog uzgoja
  • sok 1 naranče
  • pola žličice soli
  • 8 žlica šećera
  • čaša toplog mlijeka (2 dl)
  • čaša ulja
  • 2-3 žlice grožđica
  • rum, pola čaše
  • 3-4 žlice grubo narezane čokolade za kuhanje
  • pola vrećice suhog kvasca

Priprema

Prosijati brašno s kvascem, dodati ulje i toplo ili mlako mlijeko (nikako vruće), 2 jaja i 3 žumanjka, sol i šećer, naribanu koricu limuna i naranče te sok od naranče.

Umijesiti u kuhinjskom stroju, barem 15-20 minuta a potom još domijesiti malo rukom, staviti u veliku zdjelu i dobro pokriti s dvije ili tri čiste kuhinjske krpe te ostaviti neka se diže na toplom mjestu satima. Najbolje je ostaviti neka se diže do navečer.

Grožđice preliti rumom i ostaviti neka ga upiju.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Tijesto će se udvostručiti ili utrostručiti. Tada dodajte grožđice i grubo narezanu čokoladu i malo premijesite. Vrlo oprezno, tek toliko da se grožđice i čokolada dobro rasporede. Razrezati na dva dijela i na limu obloženim masnim papirom oblikovati u dvije pogače. Ostaviti neka se još kratko diže, oko 20-tak minuta.

Za to vrijeme zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i pripremiti žumanjak za premazivanje. Izmutite ga vilicom ili kistom.

Škarama zarezati vrh pince tako da ima malu “krunu” od 4 jednaka dijela. Premazati dobro žumanjkom i staviti u pećnicu. Peći oko 10-15 minuta ili dok ne potamni do zagasite zlatne boje, pa tada smanjiti na 180 stupnjeva i dalje peći oko 20-30 minuta dok ne poprimi zagasitu tamnu boju kao na slici. Odškrinite polako vrata od pećnice i provjerite oprezno dugačkim drvenim štapićem za ražnjiće je li tijesto i u sredini pečeno.

Ako je štapić izlazi čist van, pritvorite pećnicu tako da ostane mali procjep u koji možete staviti dršku od kuhače kako se ne bi zatvorio. Neka se pinca ovako hladi još neko vrijeme a onda ju slobodno izvadite van i poslužite po želji još vruću.

Što još reći nego – dobar tek!

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:kuhinjapogačareceptiuskrs
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

MJESEČNI HOROSKOP Rujan donosi povratak rutini, unutarnja preispitivanja i iznenađenja u ljubavi i poslu

Lifestyle

Tisuće ljudi godišnje strada jer rade ovo tijekom lošeg vremena – radite li i vi?

Lifestyle

Samo jedna šalica kave može smanjiti učinkovitost antibiotika – prestanite ih piti zajedno!

Lifestyle

STRAŠNO! Pogledajte što se sve nalazi u omiljenim chicken nuggetsima

Lifestyle

Japanska tajna zdravlja: Šetnja šumom koja jača srce i um

Lifestyle

IMENA KOJA NOSE SVECI Donosimo 15 prijedloga za djevojčice i dječake s posebnom simbolikom

Lifestyle

Koliko vode zaista trebamo popiti dnevno? Stručnjaci otkrivaju nove smjernice

Lifestyle

Norvežanke prednjače po veličini grudi, a Hrvatice zaostaju i za Slovenkama i Bosankama

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka