023.hr
KONAČNA ODLUKA Robert Modrić ipak ulazi u Gradsko vijeće Zadra: Ustavni sud presudio u korist Prava i Pravde
BUZZ Zadar u novom ruhu i spreman za ljeto, iskoristite odlične popuste
BBK Pakoštane: U ritmu pedala do sportskih vrhunaca i odgoja budućih prvaka
Radeta ne odustaje: “Želim u potpunosti ogoliti Ustavni sud!”
Zbog španjolske vojske i vojne opreme očekuju se gužve u Gaženici
MORATE JE ISPROBATI! Četkica kojoj vjeruju tisuće Slovenaca – sada dostupna u Zadru i to besplatno
TRI DESETLJEĆA KASNIJE Generacija Vladimira Nazora odrasla pod granatama ponovno zajedno
Zadar domaćin Europskog prvenstva u stolnom tenisu: “Vraćamo stolni tenis na veliku pozornicu”
Predstava Kazališta lutaka Zadar na SLUK-u osvojila čak sedam nagrada, uključujući i onu za najbolju predstavu!
Otkazan ovogodišnji DM Zadar Jump: Organizatori poručuju – vidimo se dogodine
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Jeste li čuli za zadarsku uskršnju pogaču? Donosimo recept koji morate isprobati

Autor: 023.hr
Objavljeno: 17. ožujka 2024.
Vrijeme čitanja: oko 3 min
Screenshot, YouTube
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Čitateljica specijaliziranog portala za hranu – Okusi.eu, podijelila je recept za zadarsku uskršnju pogaču.

Ono što posebno ističu je kako se u našem gradu ovaj kolač zove “pogača” a ne “sirnica” ili “pinca” kao u nekim drugim krajevima.

Šećera nema puno ali je obogaćena grožđicama i komadićima čokolade – koje naravno možete i izbaciti ako ih ne volite.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Također nema ni masti ni maslaca a i kvasca je vrlo malo, kako bi okus bio što bolji.

Zbog malo kvasca preporučamo tijesto umijesiti ujutro i jednostavno na njega “zaboraviti” na više sati pa pogaču staviti u pećnicu navečer.

Najbolje prija kad je još topla, no morate pazite da ne pojedete sve. A znamo koliko to može biti teško.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Sastojci

  • 700-800 g brašna
  • 2 cijela jaja
  • 3 žumanjka
  • 1 žumanjak za premazivanje,
  • korica jednog limuna, iz organskog uzgoja
  • korica jedne naranče, iz organskog uzgoja
  • sok 1 naranče
  • pola žličice soli
  • 8 žlica šećera
  • čaša toplog mlijeka (2 dl)
  • čaša ulja
  • 2-3 žlice grožđica
  • rum, pola čaše
  • 3-4 žlice grubo narezane čokolade za kuhanje
  • pola vrećice suhog kvasca

Priprema

Prosijati brašno s kvascem, dodati ulje i toplo ili mlako mlijeko (nikako vruće), 2 jaja i 3 žumanjka, sol i šećer, naribanu koricu limuna i naranče te sok od naranče.

Umijesiti u kuhinjskom stroju, barem 15-20 minuta a potom još domijesiti malo rukom, staviti u veliku zdjelu i dobro pokriti s dvije ili tri čiste kuhinjske krpe te ostaviti neka se diže na toplom mjestu satima. Najbolje je ostaviti neka se diže do navečer.

Grožđice preliti rumom i ostaviti neka ga upiju.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Tijesto će se udvostručiti ili utrostručiti. Tada dodajte grožđice i grubo narezanu čokoladu i malo premijesite. Vrlo oprezno, tek toliko da se grožđice i čokolada dobro rasporede. Razrezati na dva dijela i na limu obloženim masnim papirom oblikovati u dvije pogače. Ostaviti neka se još kratko diže, oko 20-tak minuta.

Za to vrijeme zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i pripremiti žumanjak za premazivanje. Izmutite ga vilicom ili kistom.

Škarama zarezati vrh pince tako da ima malu “krunu” od 4 jednaka dijela. Premazati dobro žumanjkom i staviti u pećnicu. Peći oko 10-15 minuta ili dok ne potamni do zagasite zlatne boje, pa tada smanjiti na 180 stupnjeva i dalje peći oko 20-30 minuta dok ne poprimi zagasitu tamnu boju kao na slici. Odškrinite polako vrata od pećnice i provjerite oprezno dugačkim drvenim štapićem za ražnjiće je li tijesto i u sredini pečeno.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Ako je štapić izlazi čist van, pritvorite pećnicu tako da ostane mali procjep u koji možete staviti dršku od kuhače kako se ne bi zatvorio. Neka se pinca ovako hladi još neko vrijeme a onda ju slobodno izvadite van i poslužite po želji još vruću.

Što još reći nego – dobar tek!

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
Oznake:kuhinjapogačareceptiuskrs
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Šok za ljubitelje piletine: I bijelo meso može biti opasno za zdravlje!

Lifestyle

Jeste li čuli za ‘prirodni Ozempic’? Evo što znanstvenici misle o tome…

Lifestyle

Ovo su tri najmudrija znaka horoskopa, imate li ih u blizini – upitajte ih za savjet

Lifestyle

Otkrivamo što izluđuje koji horoskopski znak; Bika promjene rutine, Djevicu nered, a Škorpiona prevara

Lifestyle

SEZONA KRPELJA Lajmska bolest prijeti sve više, no istraživanja otkrivaju nove mogućnosti liječenja

Lifestyle

Bez najave mijenjali okus: Coca-Cola tiho promijenila recepturu jednog od svojih najpopularnijih pića!

Zadar

Povećan broj turista za uskršnje blagdane, najviše noćenja zabilježeno i u Zadru

Županija

OŠ Vladimir Nazor Neviđane dobila 37.100 eura za školsku kuhinju

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka