Čitateljica specijaliziranog portala za hranu – Okusi.eu, podijelila je recept za zadarsku uskršnju pogaču.
Ono što posebno ističu je kako se u našem gradu ovaj kolač zove “pogača” a ne “sirnica” ili “pinca” kao u nekim drugim krajevima.
Šećera nema puno ali je obogaćena grožđicama i komadićima čokolade – koje naravno možete i izbaciti ako ih ne volite.
Također nema ni masti ni maslaca a i kvasca je vrlo malo, kako bi okus bio što bolji.
Zbog malo kvasca preporučamo tijesto umijesiti ujutro i jednostavno na njega “zaboraviti” na više sati pa pogaču staviti u pećnicu navečer.
Najbolje prija kad je još topla, no morate pazite da ne pojedete sve. A znamo koliko to može biti teško.
Sastojci
- 700-800 g brašna
- 2 cijela jaja
- 3 žumanjka
- 1 žumanjak za premazivanje,
- korica jednog limuna, iz organskog uzgoja
- korica jedne naranče, iz organskog uzgoja
- sok 1 naranče
- pola žličice soli
- 8 žlica šećera
- čaša toplog mlijeka (2 dl)
- čaša ulja
- 2-3 žlice grožđica
- rum, pola čaše
- 3-4 žlice grubo narezane čokolade za kuhanje
- pola vrećice suhog kvasca
Priprema
Prosijati brašno s kvascem, dodati ulje i toplo ili mlako mlijeko (nikako vruće), 2 jaja i 3 žumanjka, sol i šećer, naribanu koricu limuna i naranče te sok od naranče.
Umijesiti u kuhinjskom stroju, barem 15-20 minuta a potom još domijesiti malo rukom, staviti u veliku zdjelu i dobro pokriti s dvije ili tri čiste kuhinjske krpe te ostaviti neka se diže na toplom mjestu satima. Najbolje je ostaviti neka se diže do navečer.
Grožđice preliti rumom i ostaviti neka ga upiju.
Tijesto će se udvostručiti ili utrostručiti. Tada dodajte grožđice i grubo narezanu čokoladu i malo premijesite. Vrlo oprezno, tek toliko da se grožđice i čokolada dobro rasporede. Razrezati na dva dijela i na limu obloženim masnim papirom oblikovati u dvije pogače. Ostaviti neka se još kratko diže, oko 20-tak minuta.
Za to vrijeme zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i pripremiti žumanjak za premazivanje. Izmutite ga vilicom ili kistom.
Škarama zarezati vrh pince tako da ima malu “krunu” od 4 jednaka dijela. Premazati dobro žumanjkom i staviti u pećnicu. Peći oko 10-15 minuta ili dok ne potamni do zagasite zlatne boje, pa tada smanjiti na 180 stupnjeva i dalje peći oko 20-30 minuta dok ne poprimi zagasitu tamnu boju kao na slici. Odškrinite polako vrata od pećnice i provjerite oprezno dugačkim drvenim štapićem za ražnjiće je li tijesto i u sredini pečeno.
Ako je štapić izlazi čist van, pritvorite pećnicu tako da ostane mali procjep u koji možete staviti dršku od kuhače kako se ne bi zatvorio. Neka se pinca ovako hladi još neko vrijeme a onda ju slobodno izvadite van i poslužite po želji još vruću.
Što još reći nego – dobar tek!