023.hr
Održan okrugli stol u Zadru; Što kažu struka, Crkva i lokalna zajednica o aktualnim izazovima mentalnog zdravlja?
Sukošanski mališani dobili moderno igralište: Otvoren novouređeni vanjski prostor vrtića “Zlatna Lučica”
Učenici “Ante Kuzmanića” i OŠ Stanovi zajedno s vrtićem Trantinčica razveselili male bolesnike na Pedijatriji
Toni Dijan vraća se u stručni stožer KK Zadar
Sutra na Višnjiku projekcija filma “260 dana” Jakova Sedlara; U Zadar stiže i Marijan Gubina
31 GODINU KASNIJE Christmas Zadar Band Aid ponovno snimio pjesmu “Božić u Zadru”, evo kako zvuči
Djed Božićnjak ovog petka i subote stiže u Foto Studio Atlantic, slikanje bez rezervacije termina i fotografije gotove odmah
Ponavljač prometnih prekršaja zaustavljen u prometu, oduzeto mu vozilo i određeno zadržavanje u zatvoru
U dobrovoljnoj akciji darivanja krvi zadarski policijski službenici darovali ukupno 23 doze
Sjajni rezultati zadarskih učenika na Državnom natjecanju u Sudoku; Zlatna Ema Bosnić iz OŠ Zadarski otoci!
NAJGORI U EU Hrvatska najviše ovisna o novcu kojeg šalju iseljenici
Sutra u katedrali sv. Stošije duhovna obnova mladih, svjedoči Matej Lovrić
ZA KRAJ SEZONE Medalje i rekordi za AK Biograd na Božićnom mitingu u Makarskoj
Predstavom “Tvornica Hrvata” večeras u HNK Zadar završava program Advent u kazalištu
Ovog Božića poklonite mir: Uz 10% popusta na darovne kartice, Asian Massage Studio ima rješenje za ‘last minute’ stres
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr

Dojavite nam vijest
Želite se oglasiti na 023.hr?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Jeste li čuli za zadarsku uskršnju pogaču? Donosimo recept koji morate isprobati

Autor: 023.hr
Objavljeno: 17. ožujka 2024.
Čitanje članka: oko 3 min
Screenshot, YouTube
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Čitateljica specijaliziranog portala za hranu – Okusi.eu, podijelila je recept za zadarsku uskršnju pogaču.

Ono što posebno ističu je kako se u našem gradu ovaj kolač zove “pogača” a ne “sirnica” ili “pinca” kao u nekim drugim krajevima.

Šećera nema puno ali je obogaćena grožđicama i komadićima čokolade – koje naravno možete i izbaciti ako ih ne volite.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Također nema ni masti ni maslaca a i kvasca je vrlo malo, kako bi okus bio što bolji.

Zbog malo kvasca preporučamo tijesto umijesiti ujutro i jednostavno na njega “zaboraviti” na više sati pa pogaču staviti u pećnicu navečer.

Najbolje prija kad je još topla, no morate pazite da ne pojedete sve. A znamo koliko to može biti teško.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Sastojci

  • 700-800 g brašna
  • 2 cijela jaja
  • 3 žumanjka
  • 1 žumanjak za premazivanje,
  • korica jednog limuna, iz organskog uzgoja
  • korica jedne naranče, iz organskog uzgoja
  • sok 1 naranče
  • pola žličice soli
  • 8 žlica šećera
  • čaša toplog mlijeka (2 dl)
  • čaša ulja
  • 2-3 žlice grožđica
  • rum, pola čaše
  • 3-4 žlice grubo narezane čokolade za kuhanje
  • pola vrećice suhog kvasca

Priprema

Prosijati brašno s kvascem, dodati ulje i toplo ili mlako mlijeko (nikako vruće), 2 jaja i 3 žumanjka, sol i šećer, naribanu koricu limuna i naranče te sok od naranče.

Umijesiti u kuhinjskom stroju, barem 15-20 minuta a potom još domijesiti malo rukom, staviti u veliku zdjelu i dobro pokriti s dvije ili tri čiste kuhinjske krpe te ostaviti neka se diže na toplom mjestu satima. Najbolje je ostaviti neka se diže do navečer.

Grožđice preliti rumom i ostaviti neka ga upiju.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Tijesto će se udvostručiti ili utrostručiti. Tada dodajte grožđice i grubo narezanu čokoladu i malo premijesite. Vrlo oprezno, tek toliko da se grožđice i čokolada dobro rasporede. Razrezati na dva dijela i na limu obloženim masnim papirom oblikovati u dvije pogače. Ostaviti neka se još kratko diže, oko 20-tak minuta.

Za to vrijeme zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i pripremiti žumanjak za premazivanje. Izmutite ga vilicom ili kistom.

Škarama zarezati vrh pince tako da ima malu “krunu” od 4 jednaka dijela. Premazati dobro žumanjkom i staviti u pećnicu. Peći oko 10-15 minuta ili dok ne potamni do zagasite zlatne boje, pa tada smanjiti na 180 stupnjeva i dalje peći oko 20-30 minuta dok ne poprimi zagasitu tamnu boju kao na slici. Odškrinite polako vrata od pećnice i provjerite oprezno dugačkim drvenim štapićem za ražnjiće je li tijesto i u sredini pečeno.

Ako je štapić izlazi čist van, pritvorite pećnicu tako da ostane mali procjep u koji možete staviti dršku od kuhače kako se ne bi zatvorio. Neka se pinca ovako hladi još neko vrijeme a onda ju slobodno izvadite van i poslužite po želji još vruću.

Što još reći nego – dobar tek!

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:kuhinjapogačareceptiuskrs
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Danas je Sveta Lucija: Donosimo pet ključnih koraka za uzgoj guste i raskošne božićne pšenice koja donosi sreću u 2026. godini

Promo

Vodič za slatki prosinac: Od klasične mađarice do torte bez laktoze – što vam sve treba za bezbrižnu pripremu slastica

Promo

Ne znate odakle krenuti s uređenjem doma? Studio Nolte u Zadru nudi rješenja koja spajaju kvalitetu, inovaciju i osobni stil!

Lifestyle

TJEDNI HOROSKOP Pred nama je tjedan karmičkih ljubavi, fatalnih susreta i velikog čišćenja

Lifestyle

Dobre vijesti za ljubitelje mliječnih proizvoda: Znanstvenici tvrde da sir može igrati važnu ulogu u očuvanju kognitivnog zdravlja

Lifestyle

Danas je Međunarodni dan samaca: Sve više ljudi bira život bez partnera, i pritom su sretniji nego ikad!

Lifestyle

Mjesečni horoskop za studeni: Evo tko u ljubavi gasi dramu, a tko na poslu preuzima vodstvo

Lifestyle

Zadarski Selected Croatia nominiran za prestižnu nagradu “Kolektiv godine”

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka