Uskoro nam stiže vrijeme jagoda, placevi, trgovine i štandovi po gradu će se napuniti mirisnih bobičastih plodova koje svi volimo.
No, nisu jagode samo ukusne, nego i zdrave – prepune su antioksidansima, folatima i vitaminom C te se preporučuje njihova što veća konzumacija u prehrani.
Ako vam treba još razloga za jedenje jagoda, evo šest zdravstvenih dobrobiti koje se povezuju uz ovo ukusno crveno voće.
Jačaju imunitet
Jagode su bogate antioksidansima, uključujući vitamin C koji može pomoći u jačanju imuniteta i smanjiti šanse da se razbolite. Studija objavljena u časopisu Phytomedicine otkrila je da uključivanje jagoda u prehranu pomaže u sprječavanju oksidativnog stresa i upala, čime utječe na jačanje imuniteta i sprječavanje bolesti.
Pomažu s održavanjem krvnog tlaka pod kontrolom
Bogate antioksidansima poput antocijanina, jagode mogu pomoći u održavanju razine krvnog tlaka pod kontrolom. Antocijanini mogu pomoći u smanjenju krvnog tlaka kod ljudi koji pate od hipertenzije, prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrients, prenosi Health Shots.
Promiču zdravlje srca
Nekoliko je studija zaključilo da jagode pozitivno utječu na zdravlje srca. Prema studiji objavljenoj u Harvard Health Publishingu, jedenje jagoda dobar je način zaštite srca. Druga studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da jagode poboljšavaju faktore koji utječu na smanjenje rizika od srčanih bolesti, prenosi Health Shots.
Smanjuju rizik od moždanog udara
Portal Health Shots prenosi da jagode utječu na smanjenje rizika od moždanog udara. Do ovog stanja dolazi kada je dotok krvi u mozak blokiran, što dovodi do krvarenja. Budući da su jagode bogate magnezijem, vitaminom C, fosforom i drugim antioksidansima, česta konzumacija može smanjiti rizik od ovog stanja.
Sprječavaju zatvor
Ako imate problema s probavom, možda biste trebali početi češće jesti jagode. One su bogate vlaknima, a hrana bogata vlaknima pomaže u promicanju probave te sprječava probleme poput zatvora, piše Metro portal.