023.hr
POTPISAN UGOVOR Luka Modrić postao igrač talijanskog Milana: “Drago mi je da sam tu”
Zadar rezerviran za novi Project A3:UM The – Jungle: Deep house i techno u povijesnom ambijentu Jazina!
Članovi Taekwondo kluba Plovanija proveli 10 dana u ljetnom kampu u Korčuli
FOTO-VIJEST Napokon stigao asfalt u Petrčane!
Project A3:UM na Jazinama priprema vrhunski Open Air house party
VELIKA FEŠTA Slavljenička turneja Cedevitaskop stigla i u Zadar, posjetitelje najviše privukao Cedevitin kaleidoskop!
NOVA PREVARA U HRVATSKOJ Preko lažnog koda platio parking skoro 300 eura
Ivan Santini u Nogometnom podcastu: “NK Zadar je prolazio kroz puno turbulencija, optimističan da se to može promijeniti”
GALERIJA U Raštanima Gornjim – Vinterinci otkriveno spomen obilježje hrvatskom branitelju Marjanu Prtenjači
FOTO 12. Sajam “Luka i igara” još jednom je oživio tradiciju, razveselio velike i male
Pakistanac u Zagrebu zatočio i silovao Nepalku, već je bio u zatvoru zbog silovanja
Boje Zadra u novoj sezoni i dalje će braniti Karlo Žganec!
Nešto više kruzera na Jadranu nego lani; U Zadru do sad 46 posjeta
Turčin zaustavljen na dionici Zadar Istok i  Zadar Centar jer je vozio 200 km na sat!
Zadar ugostio vrhunske anesteziologe; Prva eterska anestezija izvedena 1847. godine, nekoliko mjeseci nakon prve u Bostonu
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Županija

Krenule pripreme za 22. Ninsku šokolijadu; Upućen poziv svima da se prijave do 31. siječnja

Autor: 023.hr
Objavljeno: 6. siječnja 2024.
Čitanje članka: oko 5 min
Boris Kačan
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Turistička zajednica grada Nina krenula je s pripremama za 22. Ninsku šokolijadu i poziva sve čuvare ove tradicionalne kulturne baštine da se prijave do 31. siječnja 2024. godine za sudjelovanje na ovogodišnjoj Šokolijadi sa svojim šokolima.

Svi zainteresirani šokolari – čuvari ove jedinstvene kulturne baštine mogu se prijaviti kao natjecatelj za ovogodišnju Ninsku šokolijadu osobno u Turističkom uredu grada Nina ili na telefon 023 264 280.

Ninski šokol je izvorni proizvod koji se od davnina priprema u Ninu i mjestima koja su u njegovom prirodnom okruženju: Grbama, Ninskim Stanovima, Zatonu, Vrsima, Privlaci, Viru, Žeravi, Petrčanima i ostalim mjestima, a kojima je Nin tijekom povijesnih mijena bio središte. Način pripreme tajna je svake obitelji koja ga priprema. Začeci pripreme šokola po nekim etnolozima sežu u 17. stoljeće, dok ga drugi smještaju u srednji vijek jer su putevi mirodija lako dolazili do samostanskih ninskih kuhinja. Zahvaljujući Ninskoj šokolijadi, a zbog svojeg izuzetnog ukusa danas se priprema šokola proširila u mnoge obitelji izvan Nina.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Šokol je izvorni suhomesnati proizvod koji se od davnina priprema u Ninu i okolnim mjestima od mesa svinjske vratine. Priprema se slično kao većina mesa za sušenje što znači da se otkoštena vratina tri do pet dana ostavlja u pacu od krupne morske soli, zatim se stavlja u kuhano kvalitetno crno vino i na kraju se meso oblaže i "špikuje" raznim začinima među koje spadaju: papar, klinčić, muškatni oraščić i drugi.

Tako pripremljeno meso stavlja se u poseban ovitak i vezuje na poseban način sa špagom. Nakon toga šokol se stavlja nekoliko dana na dim koji mora biti hladan, a nakon dimljenja na vjetar – buru. Nakon nekoliko mjeseci sušenja u prozračnoj prostoriji šokol je spreman za degustaciju. Svaki šokol je drugačiji ne samo po izgledu već i okusu što ovisi o tajnama obrade mesa i omjeru začina koje obitelj primjenjuje. Bura koja u zimskim mjesecima zna dostići olujne razmjere je presudan čimbenik za kvalitetu šokola.

Da bi se i ove godine nastavila tradicionalna Ninska šokolijada Turističko vijeće TZ Grada Nina donijelo je Odluka o načinu provođenja natjecateljskog programa Ninske šokolijade 2024. Svakom izrađivaču šokola – natjecatelju, a koji svojim doprinosom sudjeluje u čuvanju tradicije i sudjeluje na Šokolijadi 2024. dodjeljuje se novčana potpora od 100,00 eura, na način da će se 50% novca isplatiti u siječnju za potrebe nabavke mesa i mirodija, a 50% isplatit će se u srpnju kod donošenja pripremljenog šokola u ocjenjivački program.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Osim toga donesena je Odluka o nagrađivanju pobjednika 22. Ninske šokolijade, a pobjednici će biti proglašeni na Fešti od šokola koja će se održati 21. srpnja 2024. godine:

– Nagrada za prva mjesta i to u dvije kategorije – Ninski šokolari i Šokolari iz ostalih mjesta bit će u iznosu od 1.000,00 eura.

– Nagrada za drugo mjesto također u dvije kategorije – Ninski šokolari i Šokolari iz ostalih mjesta u iznosu od 600,00 eura.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

– Nagrada za treća mjesta u navedene dvije kategorije – Ninski šokolari i Šokolari iz ostalih mjesta u iznosu od 400,00 eura.

Ninska šokolijada jedinstvena je gastronomska priča jer slične manifestacije nema na području Hrvatske:

– Pokrenuta je zbog očuvanja jedinstvene gastronomske delicije od zaborava još prije 22 godine,

– Lokalna turistička zajednica nosi manifestaciju na način da se osiguravaju financijska sredstva za nabavku mesa i mirodija onim šokolarima – natjecateljima koji svoje obiteljsko znanje i nasljeđe unose u manifestaciju prepoznajući da je vrijednost šokola nemjerljiva na polju gastronomije,

– Proširio se običaj izrade šokola i u onim obiteljima koje nikada nisu imale običaj raditi taj proizvod,

– Potaknuta je izrada šokola i u onim obiteljima koje su na kratko ili već duže vrijeme bile prestale raditi taj proizvod,

– Uveden je gastronomski proizvod Šokol na meni ninskih restorana,

– Pokrenuta je proizvodnja Šokola kroz mali broj OPG-ova,

– Ninski šokol postao je prepoznatljiv gastronomski brend na području Zadarske županije i dr.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:ninninski šokolšokolijada
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Sport

POTPISAN UGOVOR Luka Modrić postao igrač talijanskog Milana: “Drago mi je da sam tu”

Promo

VELIKA FEŠTA Slavljenička turneja Cedevitaskop stigla i u Zadar, posjetitelje najviše privukao Cedevitin kaleidoskop!

Sport

Ivan Santini u Nogometnom podcastu: “NK Zadar je prolazio kroz puno turbulencija, optimističan da se to može promijeniti”

29
Županija

GALERIJA U Raštanima Gornjim – Vinterinci otkriveno spomen obilježje hrvatskom branitelju Marjanu Prtenjači

Županija

FOTO 12. Sajam “Luka i igara” još jednom je oživio tradiciju, razveselio velike i male

Županija

Turčin zaustavljen na dionici Zadar Istok i  Zadar Centar jer je vozio 200 km na sat!

Zadar

Znate li kolika je prosječna cijena kvadrata stana novogradnje u Zadru? Past ćete na guzicu!

Zadar

UŽAS U ZADRU Na Ravnicima pronađen mrtav 20-godišnji Nijemac, stradao u padu s objekta!

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka