023.hr
Pogledajte gdje je sakrio skoro 76 tisuća švicarskih franaka koje je pokušao prošvercati preko granice
ODLAZAK LEGENDARNOG PROFESORA U 88. godini umro Marko Prgin, dugogodišnji ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora
SAMO PRIRODNO U Dragama policija pretražila kuću 20-godišnjaka, pronašli četiri stabljike marihuane
Preminuo profesor Zlatko Miliša, istaknuti hrvatski pedagog, sociolog i društveni kroničar
Prijedlog Prijatelja životinja; Hrvatska će imati rendžere zelenu policiju
41-godišnjaku posudio 85 tisuća eura uz lihvarski ugovor; Nakon što mu nije vraćen novac, zadržao nekretninu
Prometna u Krnezi, motociklist pretjecao i udario u kombi
TEK U LISTOPADU Još nisu gotovi radovi na novoj Medicinskoj školi; Župan Bilaver: “Za vrijeme radova naišlo se na brojne prepreke”
PAŠMAN Kreće obnova ceste prema jednoj od najprometnijih luka na otocima: 7 kilometara koštat će čak 6 milijuna eura
Dogradnja luke Preko dobila “zeleno svjetlo”; Rekonstrukcija će donijeti 40 novih vezova i šljunčanu plažu
BIT ĆE PRAVI MORSKI VUK Rukometni izbornik Dagur Sigurdsson krenuo na tečaj za voditelja brodice
Iz trgovina se povlači dječja krema, puna je štetnih bakterija
NEMAR ZADARSKE BOLNICE? Dijete šest dana imalo strano tijelo u grlu: Roditelji proživjeli agoniju, Ministarstvo traži očitovanje
Cijene auto guma rastu iz godine u godinu: Nova europska uredba mogla bi ih učiniti još skupljima!
Kasnoljetno vrijeme i dalje u punom sjaju: Očekuje nas obilje sunca, miran vjetar i ugodne rujanske temperature
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Županija

Krenule pripreme za 22. Ninsku šokolijadu; Upućen poziv svima da se prijave do 31. siječnja

Autor: 023.hr
Objavljeno: 6. siječnja 2024.
Čitanje članka: oko 5 min
Boris Kačan
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Turistička zajednica grada Nina krenula je s pripremama za 22. Ninsku šokolijadu i poziva sve čuvare ove tradicionalne kulturne baštine da se prijave do 31. siječnja 2024. godine za sudjelovanje na ovogodišnjoj Šokolijadi sa svojim šokolima.

Svi zainteresirani šokolari – čuvari ove jedinstvene kulturne baštine mogu se prijaviti kao natjecatelj za ovogodišnju Ninsku šokolijadu osobno u Turističkom uredu grada Nina ili na telefon 023 264 280.

Ninski šokol je izvorni proizvod koji se od davnina priprema u Ninu i mjestima koja su u njegovom prirodnom okruženju: Grbama, Ninskim Stanovima, Zatonu, Vrsima, Privlaci, Viru, Žeravi, Petrčanima i ostalim mjestima, a kojima je Nin tijekom povijesnih mijena bio središte. Način pripreme tajna je svake obitelji koja ga priprema. Začeci pripreme šokola po nekim etnolozima sežu u 17. stoljeće, dok ga drugi smještaju u srednji vijek jer su putevi mirodija lako dolazili do samostanskih ninskih kuhinja. Zahvaljujući Ninskoj šokolijadi, a zbog svojeg izuzetnog ukusa danas se priprema šokola proširila u mnoge obitelji izvan Nina.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Šokol je izvorni suhomesnati proizvod koji se od davnina priprema u Ninu i okolnim mjestima od mesa svinjske vratine. Priprema se slično kao većina mesa za sušenje što znači da se otkoštena vratina tri do pet dana ostavlja u pacu od krupne morske soli, zatim se stavlja u kuhano kvalitetno crno vino i na kraju se meso oblaže i "špikuje" raznim začinima među koje spadaju: papar, klinčić, muškatni oraščić i drugi.

Tako pripremljeno meso stavlja se u poseban ovitak i vezuje na poseban način sa špagom. Nakon toga šokol se stavlja nekoliko dana na dim koji mora biti hladan, a nakon dimljenja na vjetar – buru. Nakon nekoliko mjeseci sušenja u prozračnoj prostoriji šokol je spreman za degustaciju. Svaki šokol je drugačiji ne samo po izgledu već i okusu što ovisi o tajnama obrade mesa i omjeru začina koje obitelj primjenjuje. Bura koja u zimskim mjesecima zna dostići olujne razmjere je presudan čimbenik za kvalitetu šokola.

Da bi se i ove godine nastavila tradicionalna Ninska šokolijada Turističko vijeće TZ Grada Nina donijelo je Odluka o načinu provođenja natjecateljskog programa Ninske šokolijade 2024. Svakom izrađivaču šokola – natjecatelju, a koji svojim doprinosom sudjeluje u čuvanju tradicije i sudjeluje na Šokolijadi 2024. dodjeljuje se novčana potpora od 100,00 eura, na način da će se 50% novca isplatiti u siječnju za potrebe nabavke mesa i mirodija, a 50% isplatit će se u srpnju kod donošenja pripremljenog šokola u ocjenjivački program.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Osim toga donesena je Odluka o nagrađivanju pobjednika 22. Ninske šokolijade, a pobjednici će biti proglašeni na Fešti od šokola koja će se održati 21. srpnja 2024. godine:

– Nagrada za prva mjesta i to u dvije kategorije – Ninski šokolari i Šokolari iz ostalih mjesta bit će u iznosu od 1.000,00 eura.

– Nagrada za drugo mjesto također u dvije kategorije – Ninski šokolari i Šokolari iz ostalih mjesta u iznosu od 600,00 eura.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

– Nagrada za treća mjesta u navedene dvije kategorije – Ninski šokolari i Šokolari iz ostalih mjesta u iznosu od 400,00 eura.

Ninska šokolijada jedinstvena je gastronomska priča jer slične manifestacije nema na području Hrvatske:

– Pokrenuta je zbog očuvanja jedinstvene gastronomske delicije od zaborava još prije 22 godine,

– Lokalna turistička zajednica nosi manifestaciju na način da se osiguravaju financijska sredstva za nabavku mesa i mirodija onim šokolarima – natjecateljima koji svoje obiteljsko znanje i nasljeđe unose u manifestaciju prepoznajući da je vrijednost šokola nemjerljiva na polju gastronomije,

– Proširio se običaj izrade šokola i u onim obiteljima koje nikada nisu imale običaj raditi taj proizvod,

– Potaknuta je izrada šokola i u onim obiteljima koje su na kratko ili već duže vrijeme bile prestale raditi taj proizvod,

– Uveden je gastronomski proizvod Šokol na meni ninskih restorana,

– Pokrenuta je proizvodnja Šokola kroz mali broj OPG-ova,

– Ninski šokol postao je prepoznatljiv gastronomski brend na području Zadarske županije i dr.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:ninninski šokolšokolijada
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Zadar

ODLAZAK LEGENDARNOG PROFESORA U 88. godini umro Marko Prgin, dugogodišnji ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora

Županija

SAMO PRIRODNO U Dragama policija pretražila kuću 20-godišnjaka, pronašli četiri stabljike marihuane

Županija

Prometna u Krnezi, motociklist pretjecao i udario u kombi

Zadar

TEK U LISTOPADU Još nisu gotovi radovi na novoj Medicinskoj školi; Župan Bilaver: “Za vrijeme radova naišlo se na brojne prepreke”

Županija

PAŠMAN Kreće obnova ceste prema jednoj od najprometnijih luka na otocima: 7 kilometara koštat će čak 6 milijuna eura

Županija

Dogradnja luke Preko dobila “zeleno svjetlo”; Rekonstrukcija će donijeti 40 novih vezova i šljunčanu plažu

Zadar

NEMAR ZADARSKE BOLNICE? Dijete šest dana imalo strano tijelo u grlu: Roditelji proživjeli agoniju, Ministarstvo traži očitovanje

Vijesti

Cijene auto guma rastu iz godine u godinu: Nova europska uredba mogla bi ih učiniti još skupljima!

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka