Blagdanski su dani ispunjeni intenzivnijim društvenim aktivnostima, druženjima s bliskim osobama i partyjima, dakako često uz neizbježnu čašicu koja se katkad pretvori u njih više.
Da, dobro poznati scenarij za mnoge slijedi ovako: premda ste si zadnji put obećali kako se takvo nešto više neće ponoviti, ponijela vas je atmosfera i previše ste popili, a sad se borite s onom užasnom jutarnjom posljedicom – mamurlukom.
Ipak, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste ublažili učinak mamurluka, ističu stručnjaci.
I dok ste sinoć poneseni društvom, glazbom i plesom, ‘zarundali’ ujutro niste svoji: ruke se tresu, u glavi bubnja, srce ubrzano radi, a da ne spominjemo druge neugodne simptome kao što su vrtoglavica, mučnina, povraćanje, osjetljivost na svjetlo i nesnosna žeđ.
Zašto se to sve događa? Alkohol sad pustoši u vašem tijelu, uzrokujući dehidraciju, želučane tegobe i bolove. Ove tegobe dosežu vrhunac otprilike u vrijeme kada sav alkohol napusti vaše tijelo.
Iako ne postoji znanstveno dokazan način kako da se izliječi mamurluk, stručnjaci su dali nekoliko savjeta kako ga možete spriječiti – ili barem svesti tu muku ujutro poslije na minimum, piše tportal.
Evo nekoliko savjeta kako izbjeći mamurluk:
Piti na pun želudac
Ako pojedete nešto prije nego počnete piti, možete smanjiti simptome mamurluka.
Zaboravite kasnonoćni obrok nakon noći provedene u pijančevanju – to je već prekasno, kažu stručnjaci. Umjesto toga, jedite prije prvog pića i nastavite s nosom tijekom noći.
‘Hrana u želucu usporava pražnjenje želuca i može smanjiti simptome mamurluka’, rekao je dr. Robert Swift, profesor psihijatrije i ljudskog ponašanja na Sveučilištu Brown Warren Alpert Medical School u Providenceu, Rhode Island. Zašto nam hrana pomaže? Budući da se većina alkohola ne apsorbira na prazan želudac, već kroz crijevni trakt odmah ispod njega, objašnjava on.
‘Na primjer, ako netko uzima pije kratka žestoka pića na prazan želudac, sav taj čisti alkohol se ne razrijedi u želucu i vrlo brzo prelazi u crijeva’, rekao je Swift, koji je proučavao utjecaj alkohola na organizam od 1990-ih.
‘Međutim, ako je želucu hrana, postoje želučani sokovi i enzimi koji miješaju hranu i alkohol, a samo male količine hrane prolaze u crijeva. Sada se alkohol razrjeđuje u želucu i samo se mala količina alkohola apsorbira u bilo kojem trenutku’, pojašnjava on.
Hidratacija
Voda može pomoći u smanjenju dehidracije do koje dolazi zbog ispijanja previše alkoholnih pića. Isti princip vrijedi i za druga bezalkoholna pića, rekao je Swift. ‘Ako se alkohol pomiješa s tekućinom, on je razrijeđen, pa kad uđe u crijeva, nije toliko iritantan. Manje je vjerojatno da ćete imati problema u probavnom traktu’, objašanjava on.
Postoji još jedna dobrobit pijenja vode između pića, rekao je dr. John Brick sa Sveučilišta Rutgers u New Jerseyju.
‘Glavni uzrok mamurluka je dehidracija i gubitak tekućine, zajedno s vitaminima i mineralima’, rekao je Brick, autor knjige ‘The Doctor’s Hangover Handbook’ te je objavio znanstvene radove o biobihevioralnim učincima alkohola i drugih ovisnosti.
Zašto tijekom mamurluka možete osjetiti ‘anksioznost’
Ispijanje samo 3½ alkoholnih pića može rezultirati gubitkom do jedne litre vode tijekom nekoliko sati, dodao je Brick. ‘To je dobra količina vode koju treba nadoknaditi’, kaže on.
Dehidracija uzrokovana alkoholom može još više utjecati na žene i vjerojatnije je da će pripadnice ljepšeg spola patiti od mamurluka, čak i ako popiju manje od muškarca. To je zbog toga što muškarac ima veći postotak tjelesne vode nego žena iste visine i težine, pa će ista količina alkohola biti razrijeđenija u muškarcu, pojasnio je R. Swift.
Odaberite pivo, vino ili žestoka pića s manje aditiva
Alkohol koji pijemo, nazvan etilni alkohol ili etanol, nusproizvod je fermentacije ugljikohidrata i škroba, obično neke vrste žitarica, grožđa ili bobičastog voća. Nusproizvode fermentacije koristimo na druge načine: etanol se dodaje benzinu u našim automobilima, a metilni alkohol ili metanol – otrovna tvar – koristi se kao otapalo, pesticid i alternativni izvor goriva. Nazivan i drvenim alkoholom, metilni alkohol koji su proizvodili krijumčari oslijepio je ili ubio tisuće ljudi tijekom prohibicije. To nije sve – popis nusproizvoda ili kemikalija koje su dodali proizvođači radi arome i okusa može se čitati kao popis zaliha u industrijskom skladištu: etil format, etil acetat, n-propanol, izobutanol, n-butanol , izopentanol i izoamil alkoholi. Iako se ti kongeneri, kako ih nazivaju, dodaju u malim, netoksičnim količinama, neki ljudi su preosjetljivi na njihove učinke. Općenito, tamno pivo i jaka alkoholna pića imaju tendenciju da sadrže više kongenera i stoga postoji veća vjerojatnost da će izazvati mamurluk, kažu stručnjaci. Studija iz 2010. istraživala je intenzitet mamurluka kod ljudi koji su pili burbon tamnije boje u odnosu na votku.
‘Kongenerati u burbonu značajno su povećali intenzitet mamurluka, što nije previše iznenađujuće jer burbon ima oko 37 puta više kongenera od primjerice votke’, rekao je Brick.
Kemijski konzervansi zvani sulfiti, za koje se zna da uzrokuju alergijske reakcije kod osjetljivih ljudi, također su prirodni nusprodukt fermentacije u malim količinama. Međutim, mnogi proizvođači piva i vina svojim proizvodima dodaju sulfite kako bi produžili rok trajanja. Sulfiti se također dodaju gaziranim sokovima, žitaricama, zaslađivačima, konzerviranoj i ultraprocesiranoj hrani, lijekovima i još mnogo toga.
Slatka i bijela vina obično imaju više sulfita nego crvena, ali crvena vina sadrže više tanina, gorkih ili oporih spojeva koji se nalaze u koži i sjemenkama grožđa. Poput sulfita, tanini mogu izazvati alergijske reakcije kod osjetljivih ljudi.
Kao rezultat toga, izbor svijetlih piva, bistrih alkoholnih pića i bijelog vina moglo bi pomoći u suzbijanju mamurluka.
Suzdržite se
Na kraju, međutim, stručnjaci kažu da postoji samo jedna prava preventiva – ili lijek – za mamurluk: nemojte piti.
‘Nema jednostavnog lijeka jer postoji toliko mnogo složenih čimbenika koji proizvode višestruke simptome mamurluka. I zato je jedini pravi lijek za mamurluk ne piti alkohol ili piti tako malu količinu alkohola da ne izazove mamurluk’, objašnjava dr. Swift.
Kako izliječiti mamurluk
- Ispijanje kave može ubrzati oporavak,
- elektroliti pomažu,
- pijte što više vode.
Znamo da alkohol dehidrira, pa glavobolja i drugi simptomi mamurluka mogu biti djelomično posljedica suženih krvnih žila i gubitka elektrolita, bitnih minerala poput natrija, kalcija i kalija koji su potrebni vašem tijelu. A ako pijete kavu, popijte svoj omiljeni jutarnji napitak – mogao bi vam koristiti.
Ako ste mamurni, popijte četvrtinu šalice kave. I ne očekujte čudotvoran oporavak jer je potrebno oko 20 minuta kako bi kofein počeo djelovati i imati neki primjetan učinak. Ukoliko se od kave ne osjećate bolje, nemojte je više piti.
‘Nadoknada izgubljene tekućine vodom ili nekim napitkom za sportaše s dodatnim elektrolitima može pomoći u bržem oporavku od mamurluka’, objašnjava Swift.
I dok većinu alkohola obrađuje jetra, mala količina napušta tijelo nepromijenjena putem znoja, urina i disanja.
Ustanite, lagano se istegnite i prošećite te pijte puno vode kako biste potaknuli mokrenje. Prije nego što odete na spavanje i kad se probudite, popijte onoliko vode koliko možete podnijeti’, savjetuje dr. John Brick.