Mladi kuhari biogradske srednje škole već više od 20 godina uveseljavaju svoje sumještane tijekom blagdanskih dana, pružajući im priliku da uživaju u tradicionalnim domaćim jelima prema receptima svojih baka. U školskoj kuhinji vlada živa atmosfera dok se obavljaju posljednje pripreme za gozbu. Mladi Biograjci ponosno njeguju starije recepte svojega kraja, od janjetine s bižima do sipe s bobom, bakalara bjanka te brudeta od bakalara.
Borna, jedan od mladih kuhara, ističe da s pripremljenim jelima mogu nahraniti pedesetak ljudi, dok Lovre demonstrira pripremu prženih girica koje će poslužiti uz krumpir salatu, a kuharica Vita radi janjetinu s bižima. Vita naglašava da pridržava tradicionalni način pripreme, isti onaj koji su prakticirale njihove bake i majke.
Biograjci i Biograjke, zahvalni na gesti mladih kuhara, izražavaju zadovoljstvo kušanjem raznovrsnih jela. Jedan od posjetitelja dijeli svoje dojmove o kvaliteti bakalara bianca, koji se svake godine čini sve bolji.
Nastavnik Marin Banović podučava učenike tajnama savršenih fritula, ističući važnost mlakog mlijeka radi optimalnog djelovanja kvaščevih gljivica. Tradicionalni kolač “biogradski vodenjak” također je bio među poslasticama koje su se dijelile, a Nives iz Biograda na Moru objasnila je da naziv potječe od tijesta koje se diže u vodi.
Završetak događaja obilježen je iskrenim čestitkama od srca od strane učenika Srednje škole Biograd na Moru, koji su svima poželjeli sretan Božić i Novu godinu.