023.hr
Županijskih 100 tisuća eura za igrališta i vježbališta u deset gradova i općina: Sredstva za 2026. godinu dodatno će rasti
U tijeku završna faza uređenja prolaza glavnog ulaza u renesansnu utvrdu Forte
Stabilno i sunčano do vikenda, a zatim promjena vremena i kiša početkom idućeg tjedna
Mladi, udruge i Grad zajedno oblikuju budućnost: u Centru za mlade predstavljen prijedlog Programa za mlade Grada Zadra
DVOSTRUKI USPJEH ZA TK DONAT Mateo Škara reprezentativnim srebrom potvrdio svjetsku klasu, niz medalja i u Zagrebu
Županijski stožer civilne zaštite: “Sezona prošla bez većih požara, ali zimi su prijetnja vozači koji slijepo vjeruju GPS-u”
SDP Zadarske županije upozorava: “Bez znanja javnosti planirano više od 1.500 hektara solarnih elektrana!”
Zlato i tri bronce za Luciju Mijolović: župan Bilaver primio zadarsku paraplivačicu koja je Europu osvojila srcem i talentom
David Pejdo ukupni pobjednik utrke u Stankovcima, BK Posedarje s čak deset postolja
Zimske gume od subote obvezne, a zadarska Čistoća otkriva kamo s onima starima
Zima bi mogla početi ranije nego što mislimo: Poremećaj polarnog vrtloga najavljuje hladni val i mogućnost bijelog Božića!?
U Hrvatskoj blokirano više od 200 tisuća građana, dugovi premašili 4 milijarde eura!
Kupila saunu, ostala bez novca: Zadranka nasjela na internetsku prijevaru – policija upozorava građane
Primio novac pa nestao: 40-godišnjak s Pašmana osumnjičen za prijevaru prilikom dogovorenih građevinskih radova
U Škabrnji se otvara izložba “Benediktinci i stvaranje europske kulture”: Dio programa obilježavanja 1100. obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
*NASLOVNICA*

Imamo nekoliko trikova koji će vam pomoći; Evo kako lako oguliti kestene, nar, pečene paprike, krumpir…

Autor: 023.hr
Objavljeno: 29. listopada 2023.
Čitanje članka: oko 5 min
Photo by Karyna Panchenko on Unsplash
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
  • Bundeva
  • Kuhani krumpir
  • Jaja
  • Pečene paprike
  • Mango
  • Češnjak
  • Nar
  • Kesteni
  • Kivi

Ako ste jedni od onih koji optimistično kupe nar, đumbir ili mango pa vam propadnu prije nego što ih se konačno odlučite oguliti i očistiti za jelo – niste jedini.

Na popisu stvari koje su gnjavaža za guljenje su i pečena paprika, kuhani krumpiri, kivi, kuhana jaja i češnjak. Srećom, postoje neki trikovi s kojima možete uštedjeti nešto živaca i vremena.

Bundeva

Gnjavaža s bundevom nije samo u guljenju, nego i rezanju. Ako je trebate samo oguliti, to ćete najlakše postići tako da je prepolovite i ispečete u pećnici.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kuhani krumpir

Guljenje krumpira može potrajati neko vrijeme, pogotovo ako morate oguliti „tonu“ toga. Kako biste si olakšali posao, nakon što skuhate krumpir uronite ga u ledenu vodu na 5-10 sekundi pa skinite koru prstima.

Jaja

U vruću vodu za kuhanje jaja dodajte čajnu žličicu sode bikarbone. Soda bikarbona povećava alkalnost vode, što pak pomaže opustiti bjelanjke od unutrašnje opne jaja te tako olakšava guljenje. Nakon što stavite sodu bikarbonu u vodu, pustite da se jaje kuha oko 12 minuta. Potom izvadite jaja iz vode, ohladite ih i uživajte u laganom guljenju. Ako kuhano jaje uronite u hladnu vodu s komadićima leda, zaustavit ćete proces daljnje termičke obrade te si dodatno olakšati guljenje.

Pečene paprike

Nakon pečenja paprike prekrijte aluminijskom folijom ili zdjelom kako bi para mogla „učiniti svoje“ i pomogla u odvajanju kožice. Ostavite ih da se ohlade pokrivene i zatim se bacite na guljenje. Paprike možete guliti i u posudi s vodom, a neki kuhari savjetuju da vodu ne bacate nego procijedite i koristite za juhe i umake s aromom dima. Još jedan od načina je da paprike nakon pečenja u pećnici ili na roštilju stavite u papirnatu vrećicu dok su još vruće, zatvorite vrećicu i ostavite da se ohlade. Protrljajte vrećicu i zatim je povlačite preko paprike, kao da je žustro pokušavate obrisati. Držeći papriku u vrećici lagano je povlačite sve dok ne skinete kožu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Mango

Brzo i uspješno čišćenje moguće samo kod zrelog ploda. Kada je mango sazrio? U odgovoru na ovo pitanje ne procjenjujte po boji ploda, jer ona varira od podvrste manga, ali i količine sunca koje je plod dobio. Umjesto toga, radije se oslonite se na njuh i opip. Ne režite mango točno po sredini jer se upravo tamo nalazi plosnata koštica.

Češnjak

Jedan od trikova je i onaj za brzinsko guljenje češnjaka, idealan za situacije kada trebate oguliti cijelu glavicu – i to brzo. Sve što trebate je horizontalno prepoloviti glavicu, staviti je na dasku za rezanje i čvrsto poklopiti širokom i plosnatom oštricom noža. Ljuska češnjaka ostat će u komadu i dovoljno ju je samo odvojiti.

Nar

Da se čisti lako poput mandarine, nar bi zasigurno češće bio u tanjurima i čašama, no, srećom, postoji nekoliko trikova koji će olakšati pripremu. Za svježi sok od nara ne treba vam mikser; od alata je dovoljan nož kojim razrežete nar pa ga razdvojite na kriške u posudi punoj vode. Kako to učiniti, provjerite ovdje. Također, nar možete očistiti i tako da ga najprije rukom zarolate po radnoj površini kako bi se opne opustile. Zatim napunite veliki lonac vodom do polovice. Razrežite nar iznad površine vode pa uronite komade. Razdvojite zrna držeći ruke u loncu. Opne će ostati na površini, a zrna pasti na dno. Pokupite opne s površine i procijedite.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kesteni

Pitate li se kako savršeno ispeći kestene u pećnici i zatim ih oguliti bez puno muke, za početak ne riskirajte suvišne ozljede tupim noževima i rezanjem kore u križiće ili kružiće, potrebna vam je samo jedna duga linija duž cijelog kestena i to napravljena nazubljenim nožem za kruh.

Kivi

Dlakava površina kivija može vam zadati glavobolje ako ne znate pravilno očistiti ovo egzotično voće. Zaboravite na nožić, i prihvatite se obične staklene čaše za sok. Dobro ste pročitali, ako u ruci imate zreli zeleni plod, bit će dovoljno prepoloviti kivi. Polovicu kivija postavite uz rub čaše, pa istim ‘izdubite’ voće u jednom odlučnom potezu.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:guljenjekesteninarpaprikasavjetitrikovi
Izvor:Pun kufer
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Županija

Županijskih 100 tisuća eura za igrališta i vježbališta u deset gradova i općina: Sredstva za 2026. godinu dodatno će rasti

Vrijeme

Stabilno i sunčano do vikenda, a zatim promjena vremena i kiša početkom idućeg tjedna

Zadar

Mladi, udruge i Grad zajedno oblikuju budućnost: u Centru za mlade predstavljen prijedlog Programa za mlade Grada Zadra

Sport

DVOSTRUKI USPJEH ZA TK DONAT Mateo Škara reprezentativnim srebrom potvrdio svjetsku klasu, niz medalja i u Zagrebu

Županija

Županijski stožer civilne zaštite: “Sezona prošla bez većih požara, ali zimi su prijetnja vozači koji slijepo vjeruju GPS-u”

Županija

SDP Zadarske županije upozorava: “Bez znanja javnosti planirano više od 1.500 hektara solarnih elektrana!”

Zadar

Zlato i tri bronce za Luciju Mijolović: župan Bilaver primio zadarsku paraplivačicu koja je Europu osvojila srcem i talentom

14
Sport

David Pejdo ukupni pobjednik utrke u Stankovcima, BK Posedarje s čak deset postolja

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka