023.hr
Jakov Sedlar, redatelj filma “260 dana”: “Važno je pričati ovakve priče da se ne zaborave, šteta što Ministarstvo kulture i HAVC ne vode o tome nikakvu brigu”
Klapa Puntamika večeras na Adventu predstavlja novi božićni hit i dio pjesama s albuma koji je u pripremi
Poništen natječaj Liburnije za automehaničara
Kazališna udruga Igrajmo se dodijelila nagradu NOBI, evo tko su dobitnici
Održan okrugli stol u Zadru; Što kažu struka, Crkva i lokalna zajednica o aktualnim izazovima mentalnog zdravlja?
Sukošanski mališani dobili moderno igralište: Otvoren novouređeni vanjski prostor vrtića “Zlatna Lučica”
Učenici “Ante Kuzmanića” i OŠ Stanovi zajedno s vrtićem Trantinčica razveselili male bolesnike na Pedijatriji
Toni Dijan vraća se u stručni stožer KK Zadar
Sutra na Višnjiku projekcija filma “260 dana” Jakova Sedlara; U Zadar stiže i Marijan Gubina
31 GODINU KASNIJE Christmas Zadar Band Aid ponovno snimio pjesmu “Božić u Zadru”, evo kako zvuči
Djed Božićnjak ovog petka i subote stiže u Foto Studio Atlantic, slikanje bez rezervacije termina i fotografije gotove odmah
Ponavljač prometnih prekršaja zaustavljen u prometu, oduzeto mu vozilo i određeno zadržavanje u zatvoru
U dobrovoljnoj akciji darivanja krvi zadarski policijski službenici darovali ukupno 23 doze
Sjajni rezultati zadarskih učenika na Državnom natjecanju u Sudoku; Zlatna Ema Bosnić iz OŠ Zadarski otoci!
NAJGORI U EU Hrvatska najviše ovisna o novcu kojeg šalju iseljenici
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr

Dojavite nam vijest
Želite se oglasiti na 023.hr?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
*NASLOVNICA*

Imamo nekoliko trikova koji će vam pomoći; Evo kako lako oguliti kestene, nar, pečene paprike, krumpir…

Autor: 023.hr
Objavljeno: 29. listopada 2023.
Čitanje članka: oko 5 min
Photo by Karyna Panchenko on Unsplash
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
  • Bundeva
  • Kuhani krumpir
  • Jaja
  • Pečene paprike
  • Mango
  • Češnjak
  • Nar
  • Kesteni
  • Kivi

Ako ste jedni od onih koji optimistično kupe nar, đumbir ili mango pa vam propadnu prije nego što ih se konačno odlučite oguliti i očistiti za jelo – niste jedini.

Na popisu stvari koje su gnjavaža za guljenje su i pečena paprika, kuhani krumpiri, kivi, kuhana jaja i češnjak. Srećom, postoje neki trikovi s kojima možete uštedjeti nešto živaca i vremena.

Bundeva

Gnjavaža s bundevom nije samo u guljenju, nego i rezanju. Ako je trebate samo oguliti, to ćete najlakše postići tako da je prepolovite i ispečete u pećnici.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kuhani krumpir

Guljenje krumpira može potrajati neko vrijeme, pogotovo ako morate oguliti „tonu“ toga. Kako biste si olakšali posao, nakon što skuhate krumpir uronite ga u ledenu vodu na 5-10 sekundi pa skinite koru prstima.

Jaja

U vruću vodu za kuhanje jaja dodajte čajnu žličicu sode bikarbone. Soda bikarbona povećava alkalnost vode, što pak pomaže opustiti bjelanjke od unutrašnje opne jaja te tako olakšava guljenje. Nakon što stavite sodu bikarbonu u vodu, pustite da se jaje kuha oko 12 minuta. Potom izvadite jaja iz vode, ohladite ih i uživajte u laganom guljenju. Ako kuhano jaje uronite u hladnu vodu s komadićima leda, zaustavit ćete proces daljnje termičke obrade te si dodatno olakšati guljenje.

Pečene paprike

Nakon pečenja paprike prekrijte aluminijskom folijom ili zdjelom kako bi para mogla „učiniti svoje“ i pomogla u odvajanju kožice. Ostavite ih da se ohlade pokrivene i zatim se bacite na guljenje. Paprike možete guliti i u posudi s vodom, a neki kuhari savjetuju da vodu ne bacate nego procijedite i koristite za juhe i umake s aromom dima. Još jedan od načina je da paprike nakon pečenja u pećnici ili na roštilju stavite u papirnatu vrećicu dok su još vruće, zatvorite vrećicu i ostavite da se ohlade. Protrljajte vrećicu i zatim je povlačite preko paprike, kao da je žustro pokušavate obrisati. Držeći papriku u vrećici lagano je povlačite sve dok ne skinete kožu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Mango

Brzo i uspješno čišćenje moguće samo kod zrelog ploda. Kada je mango sazrio? U odgovoru na ovo pitanje ne procjenjujte po boji ploda, jer ona varira od podvrste manga, ali i količine sunca koje je plod dobio. Umjesto toga, radije se oslonite se na njuh i opip. Ne režite mango točno po sredini jer se upravo tamo nalazi plosnata koštica.

Češnjak

Jedan od trikova je i onaj za brzinsko guljenje češnjaka, idealan za situacije kada trebate oguliti cijelu glavicu – i to brzo. Sve što trebate je horizontalno prepoloviti glavicu, staviti je na dasku za rezanje i čvrsto poklopiti širokom i plosnatom oštricom noža. Ljuska češnjaka ostat će u komadu i dovoljno ju je samo odvojiti.

Nar

Da se čisti lako poput mandarine, nar bi zasigurno češće bio u tanjurima i čašama, no, srećom, postoji nekoliko trikova koji će olakšati pripremu. Za svježi sok od nara ne treba vam mikser; od alata je dovoljan nož kojim razrežete nar pa ga razdvojite na kriške u posudi punoj vode. Kako to učiniti, provjerite ovdje. Također, nar možete očistiti i tako da ga najprije rukom zarolate po radnoj površini kako bi se opne opustile. Zatim napunite veliki lonac vodom do polovice. Razrežite nar iznad površine vode pa uronite komade. Razdvojite zrna držeći ruke u loncu. Opne će ostati na površini, a zrna pasti na dno. Pokupite opne s površine i procijedite.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kesteni

Pitate li se kako savršeno ispeći kestene u pećnici i zatim ih oguliti bez puno muke, za početak ne riskirajte suvišne ozljede tupim noževima i rezanjem kore u križiće ili kružiće, potrebna vam je samo jedna duga linija duž cijelog kestena i to napravljena nazubljenim nožem za kruh.

Kivi

Dlakava površina kivija može vam zadati glavobolje ako ne znate pravilno očistiti ovo egzotično voće. Zaboravite na nožić, i prihvatite se obične staklene čaše za sok. Dobro ste pročitali, ako u ruci imate zreli zeleni plod, bit će dovoljno prepoloviti kivi. Polovicu kivija postavite uz rub čaše, pa istim ‘izdubite’ voće u jednom odlučnom potezu.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:guljenjekesteninarpaprikasavjetitrikovi
Izvor:Pun kufer
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Show

Jakov Sedlar, redatelj filma “260 dana”: “Važno je pričati ovakve priče da se ne zaborave, šteta što Ministarstvo kulture i HAVC ne vode o tome nikakvu brigu”

Županija

Sukošanski mališani dobili moderno igralište: Otvoren novouređeni vanjski prostor vrtića “Zlatna Lučica”

Zadar

Sutra na Višnjiku projekcija filma “260 dana” Jakova Sedlara; U Zadar stiže i Marijan Gubina

Promo

Djed Božićnjak ovog petka i subote stiže u Foto Studio Atlantic, slikanje bez rezervacije termina i fotografije gotove odmah

Promo

Ovog Božića poklonite mir: Uz 10% popusta na darovne kartice, Asian Massage Studio ima rješenje za ‘last minute’ stres

Zadar

Županijski vijećnik Jure Zubčić: “Zašto javnost ne zna da su OŠ Benje i ravnatelj Adžić prekršajno kažnjeni pravomoćnom sudskom presudom?”

Promo

Talijanska čarolija za blagdanski stol: Kako uz prave namirnice stvoriti nezaboravne trenutke

Zadar

Danas je blagdan sv. Zoila, jednog od četiri zaštitnika Zadra; Znate li tko je on bio?

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka