Voda nakon kuhanja jaja je prirodno gnojivo za vaše biljke te je mnogo korisnije da njom zalijete biljke nego da završi u odvodu.
Svaki vrtlar ima neke svoje trikove koji čine čuda za njegove biljke. Bilo da se radi o usavršavanju recepta za gnojivo ili korištenju papra za sprječavanje štetnika, svatko ima svoj tajni trik.
Ako tražite nešto novo da dodate svojoj brigi o biljkama, voda u kojoj su se kuhala jaja može biti sjajna za vaše biljke. Voda u kojoj kuhamo hranu najčešće završi u odvodu, kao kad kuhamo tjesteninu, jaja itd. Međutim, vodu nakon kuhanja jaja ne biste trebali bacati, jer je vrlo korisna.
Naime, ljuska jajeta tokom kuhanja u vodi oslobađa minerale koji mogu biti od koristi vašim biljkama. Posebno je bogata kalcijem – ljuske jajeta sadrže oko 380 mg kalcija po gramu, a nešto od toga se ispire u vodu.
Kalicij ima višestruku korist za biljke, kao na primjer, povećava otpornost na bolesti, jača ćelijske zidove, aktivira enzime itd. Iako je nedostatak kalcija u prirodi rijetkost, nije sasvim isključen.
Pokazatelji nedostatka kalcija na biljkama su sljedeći: “izgorjeli” vrhovi listova, žutilo lišća, usporen rast i razne deformacije.
Kalcij također pomaže u održavanju neutralne pH vrijednosti zemlje, osiguravajući tako idealno okruženje za apsorpciju svih hranljivih tvari koje su biljkama potrebne.
Vodom nakon kuhanja jaja, osim što možete zalijevati sobno bilje, vrlo je korisna i za biljke u vašem vrtu. Ako imate vrt, obavezno sačuvajte vodu nakon kuhanja jaja te “nahranite” svoje biljke.